懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去完醫院產檢 已經38週 都預左呀b過重 頭仔又大兩週 實要催生 醫生就比左期 下星期一入院 好緊張 第一胎 好驚甩漏

男爵府

gigiwww 發表於 19-4-29 18:34
今日去完醫院產檢 已經38週 都預左呀b過重 頭仔又大兩週 實要催生 醫生就比左期 下星期一入院 好緊張 第一 ...

我38週催生,個日食七個強早餐就入院登記,之後就上產前房,姑娘做好檢查,之後趁仲未得既情況下去沖下涼洗埋頭就等醫生黎檢查,宮頸夠成熟就落產房,落丁去就除曬衫褲換手術袍,助產士就檢查set好曬就落藥加打抗生素,然後人手串水,慢慢就會感到痛

男爵府

gigiwww 發表於 19-4-29 18:34
今日去完醫院產檢 已經38週 都預左呀b過重 頭仔又大兩週 實要催生 醫生就比左期 下星期一入院 好緊張 第一 ...

唔使驚, 都係咁生啫, 有心理準備都好既

大宅

回覆 cpycpyhelen 的帖子

你入院嗰陣有無人陪你呀?因為我老公想陪我入院 但唔知可唔可以

大宅

回覆 cavy0511 的帖子

我都係咁諗 起碼知道個過程 無禁驚

男爵府

gigiwww 發表於 19-4-29 20:59

你入院嗰陣有無人陪你呀?因為我老公想陪我入院 但唔知可唔可以 ...

有呀,佢跟埋入產房,係產前房唔可以,佢陪我放低啲野之黎我叫餡返屋企先,等宮頸成熟可以落產房就叫佢返黎

大宅

好呀 唔該晒你呀,但係你仲記唔記得嗰陣隔咗幾耐先再叫佢返嚟㗎?

男爵府

gigiwww 發表於 19-4-29 22:23

好呀 唔該晒你呀,但係你仲記唔記得嗰陣隔咗幾耐先再叫佢返嚟㗎? ...

其實個個都應該唔同,我記得個陣我叫佢返去冇耐,我老公已經差唔多返到屋企,醫生就話我成熟可以落產房啦,佢即刻返黎

大宅

Haha都係既 我都想速戰速決

珍珠宮

我係過期催生,神早起身沖涼洗頭食一大碗飯,都無咩特別…衛生巾帶多兩包咯~我係產房一晚已經用曬一包

男爵府

gigiwww 發表於 19-4-29 23:08

Haha都係既 我都想速戰速決

入院前最重要檢查好帶齊野未,同埋食飽啲,因為唔知幾時先再有得食野,加油呀,一切順利

子爵府

我第一胎催生...
我一真唔想催生 成日聽催生唔好
希望佢穿水/見紅入院
結果都係要催

不過催生都好喎!唔洗咁呢Hea
有曬準備
我催生都係痛8-9個鐘姐...
最後都順產啊⋯⋯

依家啱啱有第二胎
我都想催

子爵府

你整個check list 執好袋
帶尿袋...

你邊間生

子爵府

我星期五入院 老公朝早陪我入院
之後我就叫佢返屋企喇 中午叫佢唔洗黎
因為探病得一個鐘 又唔係近

我下午一點半塞藥

夜晚探病先叫老公黎

之後千叮萬囑叫佢2300好瞓教
我隨時生得

第二朝七點落得產房 我就打電話俾佢
佢第一句問 你生得喇!
我笑左 話唔係啊 我落產房咋 冇得用電話
你食完早餐就黎啦⋯⋯

你記得叫你老公要訓教 抖足精神

大宅

回覆 MrsBlueBlue 的帖子

我去廣華生呀!即係入左院就無得食嘢呀?實餓暈

大宅

回覆 mcs74 的帖子

我買左個走佬袋入面有4大包孕婦m巾 應該夠用掛

男爵府

回覆樓主:

盡量去定大小便先。我第一胎痛到去唔到。生個陣要插尿管放尿

大宅

回覆 dreamboy_man 的帖子

即係入院前唔好飲太多水 會好d⋯⋯插尿喉應該會好痛

複式洋房

dreamboy_man 發表於 19-4-30 15:34
盡量去定大小便先。我第一胎痛到去唔到。生個陣要插尿管放尿

我第一胎係聯合生,佢冇叫我柯尿,用輪椅推左我落去,人手穿羊水,跟手幫我插尿管放尿,痛到死。

大宅

回覆 yingwongwong 的帖子

問都唔問你就幫你插尿喉?我死都話無尿痾算

首頁

尾頁

跳至