夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知點樣開始講,總之我做好多嘢嘅原因係因為怕咗我老公,唔係因為我想做或者我覺得應該做。

自從老公間公司出現問題,同親戚鬧翻有錢銀瓜葛,之後我老公退股提早退休,事件擾攘咗幾年,最近先同啲直屬親戚叫做和好。

老公退咗休後我覺得大家都非常唔習慣,佢唔習慣喺屋企,我唔習慣佢成日喺屋企,佢見到啲細路成日話佢哋呢樣有問題,嗰樣有問題,加上大女正直反叛期,只係駁一、兩句咀其實已經叫做好乖。(續)

複式洋房

回覆樓主:

由於我老公樣樣睇唔過眼,屋企成日嘈,我有時頂唔順會走入廁所喊,無論佢知道或者唔知我喊,結果都係一樣,就係我自己喊完抹乾眼淚繼續做人,間中我要問我自己,我會唔會打開個窗跳落去,如果答案係唔會我就會覺得我仲係安全嘅。

呢幾年濕疹好嚴重,醫生都話同壓力有關,我自己就好清楚壓力來源喺乜,但我老公會講,妳有咩壓力呀?

由於仔女嘅關係,我只能選擇繼續留喺呢段名存實亡嘅婚姻,我亦只能喺呢度宣泄下,已經好啲喇 !

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

(。•́︿•̀。)
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

你出去返工,佢係屋企,甘咪少啲見少啲磨擦囉

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-4-29 22:20
咁不如分開
唔好自殺
你會否返pt?

我唔係有自殺念頭,但我會自己留意,因為我都驁。我有返PT呀,感覺良好,有其他嘢做下,每日都期待返工。

複式洋房

Kristytracy 發表於 19-4-29 22:33
你出去返工,佢係屋企,甘咪少啲見少啲磨擦囉

已經返緊PT,遲啲有適合的話會返FT添

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

(。•́︿•̀。)

複式洋房

angels'mom 發表於 19-4-29 22:08
唔知點樣開始講,總之我做好多嘢嘅原因係因為怕咗我老公,唔係因為我想做或者我覺得應該做。

自從老公間公 ...

你c6 係正式退休唔再諗住做野嗎,有無辦法搵d野俾佢做下,參加下d活動又好,又或者一家人去個旅行

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-4-29 22:42
已返part time,如果冇經濟壓力唔需要返full time,發掘下其他興趣
就算無自殺念頭,經常喊都要留意 :fort ...

短期內係冇經濟壓力嘅,不過應該都係返FT好啲,其他興趣都需要錢維持

寶石宮

(。•́︿•̀。)

複式洋房

sosomum 發表於 19-4-29 22:42
你c6 係正式退休唔再諗住做野嗎,有無辦法搵d野俾佢做下,參加下d活動又好,又或者一家人去個旅行
...

佢年紀都唔細,中年就業唔通真係去揾勞工處咩?仲要佢做開老細,就算佢肯人哋都未必請啦

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-4-29 22:52
如果佢提早退休,你出去搵錢,佢要接送仔女??佢接唔接受到?
傾清楚先
...

兩個仔女已經小五同中三,好多嘢都可以自己做。屋企有好多嘢佢都會分擔,只係我老公唔畀人話得,我話佢洗碗唔乾淨,佢會話係我吹毛求疵。

其實唔係「如果」佢提早退休,呢個已經係事實。

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

(。•́︿•̀。)

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-4-29 23:00
咁大可以自我照顧都得
你試下返ft,睇佢性格應該有其他問題會產生。 不過少啲見面係會好啲。除非佢約下朋 ...

佢有經常做運動,冇運動嗰個係我 (emoji)

我都有睇緊FT工,只係未揾到適合的,始終希望工作家庭都兼顧到。

寶石宮

(。•́︿•̀。)

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-4-29 23:06
如果佢唔想返工,又肯打理屋企。唯有你努力啲返工,慢慢搵,一邊做住part time先
...

努力中,只係有時喺屋企都有啲唔愉快,好彩兩個仔女都好錫我,唔係嘅話我可能已經走咗。

男爵府

佢唔過眼嘅又係咪d正確嘅事,試下同佢講下佢成日嘈其實都只會佢又唔開心你同仔女都唔開心,佢係咪唔習慣退休生活,叫佢揾下d興趣或做義工,分散注意,唔好死忍怕你有情緒病

琥珀宮

複式洋房

Yee_ng 發表於 19-4-30 11:16
佢唔過眼嘅又係咪d正確嘅事,試下同佢講下佢成日嘈其實都只會佢又唔開心你同仔女都唔開心,佢係咪唔習慣退 ...

唔係唔正確,不過佢實在反應過激,而啲仔女亦真係唔會聽佢講,我好溫和咁叫佢哋做同一樣嘢佢哋就會做,有可能兩個仔女故意鬥氣。

我老公係唔聽人講嘢㗎,佢覺得係其他人有問題,直至佢自己講一次,嗰個就係道理喇,大家都唔開心。

首頁

尾頁

跳至