自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

SandyM0060 發表於 19-4-30 10:44
同意,如果住第一座果邊行去馬鐵站都好遠 我細個係第一城讀書同補習,覺得好唔方便,又舊
...

我都住咗好多年第一城,完全唔想搭鐵路,成日轉黎轉去煩到路,出香港多數搭88R,一係再行遠D搭680,出九龍就281A,88R仲要成日用舊巴士,一年試過中途落車幾次,放工紅隧又經常塞車。

sonet    發表於 19-4-30 11:04

男爵府

大圍方便好多,又有多食店,
沙田就人多,
我住馬安山,就覺得多人,但空氣好,可以坐小巴或者巴士去大學站,車程十分鐘內到

伯爵府

回覆樓主:

最方便我覺得大圍,沙田都ok,坐的士出九龍都唔算貴又快,鐵路都算快。住就喜歡馬鞍山,但一諗到趕時間要的士就肉赤。
我馬鞍山住過建築一千一百呎向海,沙田住過三房低層向內園,大圍以前成日揸車去食糖水。

伯爵府

回覆樓主:

沙田

男爵府

我馬鞍山長大,婚後住九龍,發覺馬鞍山真係去邊都遠,好唔方便

男爵府

natnat_tsang 發表於 19-4-30 10:20
如果論住嘅環境, 富豪確實唔錯...最衰佢係阿茂樓....

阿茂黎講質素算幾好既
而家呢個年頭都唔理阿茂啦岩就上左先

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

次序 大圍 -》沙田 -》馬鞍山

大宅

認識瑞士牛牛第二回

中意MOS, 由細住到大, 空氣好,真係好舒服, 習慣左坐車時間, 又覺得無咩野.

依家住沙田, 其實都唔係好中意, 太多人, 同埋空氣真係差D...

子爵府

回覆 fanho 的帖子

我同你應該都係住同一社區, 大圍真係方便, 基本日常生活設施齊備, 又冇沙田咁多人.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

沙田

侯爵府

lawmiki 發表於 19-4-30 09:47
方便為主,有些屋宛太遠馬鐵站。謝謝!

大圍或沙田方便,但大圍比沙田買餸平好多!
馬鞍山去荃灣、屯門、港島(除中環、金鐘)都好遠、永遠D巴士疏、又兜第一城等好多站。

珍珠宮

natnat_tsang 發表於 19-4-30 09:53
真係要按個人需要, 邊區返工,返學等.... 如果要我揀一定係沙田.... 沙田第一城係首選, 咩都方便, 但樓齡就 ...

我覺得第一城超唔方便,去馬鉄站/沙田站又遠又要駁車先到,又唔多巴士去九龍港島

珍珠宮

kayen 發表於 19-4-30 11:47
大圍或沙田方便,但大圍比沙田買餸平好多!
馬鞍山去荃灣、屯門、港島(除中環、金鐘)都好遠、永遠D巴士疏 ...

馬鞍山去荃灣同埋港島東都有巴士,都密,不過車程要成個鐘就真嘅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如要由鐵路返工,咁一定係沙田。

唔信既話,返工時間去大圍站睇下,要經過幾多班車,點夾沙甸魚法至上到車喇。包你後悔。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

如只講沙田,
沙田巿中心
沙田第一城
其他位置都好唔方便

用戶要求終止服務

麵包超人^o^ 發表於 19-4-30 12:25
我覺得第一城超唔方便,去馬鉄站/沙田站又遠又要駁車先到,又唔多巴士去九龍港島
...

近第一城站果幾座最方便
第一城好多老鼠

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沙田方便d

用戶要求終止服務

andyman 發表於 19-4-30 10:00
第一城最唔方便, 連街市都無一個像樣的, 朋友說唯一是夠靜。

第一城個商場真係好怪,趕絕好生意又平嘅店(例如759, 越泰菜...)又用啲舖位整個一星期只開三個鐘嘅playroom同夾公仔舖。
百佳菜檔好多爛嘢
街市又貴又態度差

侯爵府

WaLeiMaMa 發表於 19-4-30 10:01
我住過馬鞍山幾年
如果方便為主,唔好揀馬,去邊都耐,馬鐵出巿區又要喺大圍轉線,要上上落落過對面
塔車仲 ...

如以樓價計,有少海景/有較開陽單位是否最平

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

eva1320 發表於 19-4-30 10:36
一定係大圍
交通方便到無話可說

大圍有好多唔方便的屋苑,要轉程車先到大圍站……同埋,大圍返工時間上東鐵好慘,衹盼望沙中線幫到手。

首頁
12345...12

尾頁

跳至