自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家陣拎住部電話finger shopping 太easy,
日日都唔覺唔覺就買入唔少嘢!
今日plan好執一轉,結果嚇咗一跳,
d衫多到著埋下半世都綽綽有餘!
終於掃住部電話都冇晒購物慾!

男爵府

2024年龍年勳章

下半世

男爵府

babyhowie 發表於 19-4-30 20:45
今日plan好執一轉,結果嚇咗一跳, ...

我每次執衫頭兩日都係咁講。。。。但事實係。。。。繼續買

伯爵府

換季時,大減價時,又會再遇到誘惑

qoo888    發表於 19-4-30 22:05

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wing51110 發表於 19-4-30 20:50
我每次執衫頭兩日都係咁講。。。。但事實係。。。。繼續買

唔排除過幾日會固態復盟!

珍珠宮

我是執完, 回收完還有空間再買.

子爵府

babyhowie 發表於 19-4-30 21:02
唔排除過幾日會固態復盟!

雖然會繼續買,但都會停一停,諗一諗,所以比起未執前,都會買少左既

水晶宮

bbc2018 發表於 19-4-30 21:17
我是執完, 回收完還有空間再買.

最弊我今日執完都揾唔到嘢回收,
仲要係大量未蓍過,連牌都未剪!

水晶宮

tiffpman 發表於 19-4-30 21:20
雖然會繼續買,但都會停一停,諗一諗,所以比起未執前,都會買少左既
...

真係要暫緩擱置!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我前排用c6個tb account一次過買左10件衫
夾佢果果1件加埋運費都係700幾、我果d好多都係連身裙,香港起碼都百幾2百蚊一件仲要同樣貨,又可以用圖片搵衫,超方便
平一半又慳好多時間出去shopping,好在自己無淘寶account,唔係實買買埋埋好多無謂野

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-4-30 21:29
我前排用c6個tb account一次過買左10件衫
夾佢果果1件加埋運費都係700幾、我果d好多都係連 ...

問題係,我發現我d口味都好穩定,
好多差唔多款,夠膽死買重覆!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babyhowie 發表於 19-4-30 21:32
問題係,我發現我d口味都好穩定,
好多差唔多款,夠膽死買重覆!
...

死啦,我都係喎
重覆買又無,同一件唔會買2次,但顏色同款都差不多
我預左淘寶貨買返黎有d會唔同樣10件點都有幾件ok掛
之前大肚買連身裙好多件都好窄又短,希望今次唔會,特登睇埋size chart 個長度
我發覺無乜就咁著一件就出到街返到工既裙

公爵府

回覆樓主:

有錢是福

大宅

回覆樓主:

自從做左ftm就買少左好多衫,唔想一換季就打仗咁,但就買多左好多家品立雜野,次次淘完都執到死

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

babyhowie 發表於 19-4-30 21:29
真係要暫緩擱置!

可以賣,$4/公斤

大宅

babyhowie 發表於 19-4-30 20:45
今日plan好執一轉,結果嚇咗一跳, ...
真係咁易戒得甩?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

D野買返黎,賣唔返出去,我以後唔再亂買野

侯爵府

所以最好就係換季時直接處理左d衫先,咁下季再執衫果陣罪惡感就唔會咁強,時間又慳好多,購物慾都會好好多

水晶宮

kamiu0090 發表於 19-5-1 00:21
真係咁易戒得甩?

其實諗深一層都幾有罪咎感,
如果將每個月買衫個幾千蚊儲起……都幾和味!

公爵府

執一次之後發現自己買幾多,著黎蓋去都係嗰幾件,唔使曬錢買重覆,夠著就爛左,變形要掉先再買。

首頁

尾頁

跳至