少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

朋友仔於某名校讀中二,升中這兩年不斷被同學欺凌,言語上說他矮、四眼仔、排骨。同學成日收埋他的野,拍他相片後加不雅子句然後同學間互相廣傳,多次向老師報告但校方不了了知。仔還說家長不要再向老師報告,因為老師及同學會更加針對佢。

最近他被多名同學坐著他,然後在他腿上做一些不雅行為,有同學專門拍片,影片傳到媽手上,但仔不知道媽知,媽不敢將影片拿出來與仔討論,但非常心疼他被人蝦,怕向老師報告仔會嬲她。或是學校也是不了了之,同學更加針對他。

有冇高人指點該怎麼處理? 非常苦惱的媽

複式洋房

1. 搜集證據, 揾證人 (可搵私家偵探幫忙)
2. 搵律師出律師信同學挍講數
3. 仍然冇改善的話就向教育局投訴
4. 終極武器: 傳媒

祝你好運!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

不能啞忍
自由太多會令世人失去平衡

大宅

2019勳章

有家長群組嗎?如果沒有,叫朋友直接踩去學校搵班主任/訓導主任/校長,不可坐視不理。

別墅

harlock 發表於 19-5-1 03:28
1. 搜集證據, 揾證人 (可搵私家偵探幫忙)
2. 搵律師出律師信同學挍講數
3. 仍然冇改善的話就向教育局投訴

謝謝意見

別墅

Acaciacacia 發表於 19-5-1 17:46
有家長群組嗎?如果沒有,叫朋友直接踩去學校搵班主任/訓導主任/校長,不可坐視不理。
...

之前比人收埋野搵學校老師,但老師話跟,跟唔到乜,不了了之,同學更加蝦佢

別墅

heiyomami 發表於 19-5-1 18:40
之前比人收埋野搵學校老師,但老師話跟,跟唔到乜,不了了之,同學更加蝦佢
...

學校態度想保聲譽,怕收收埋又不了了之,最終幫唔到個仔,又怕害咗佢!

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

之前我個仔試過人地攞左其他同學d野放係佢枱到, 有同學信以為佢攞左, 好彩俾人攞果個信我個仔! 到放學佢好唔開心, 問左好內至講出嚟! 果日立刻打俾老師備左案先, 老師第二日問左幾個人罰左佢, 自果次之後無再發生, 所以呢d事要備案先, 老師唔做野之後自己先做野, 直接揾個小朋友講又好, 搵佢父母講又好!

水晶宮

2019新春慶豚圓

老師唔肯處理就搵校長...校長都幫唔到就轉校...

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

想知邊間學校,最恐怖既 零用 學校都無動於衷, 好令人失望。

男爵府

老師,校長,學校都不理會或處理事情時,就去教署返映看看有冇幫助,最後就要想想替孩子轉校。

大宅

heiyomami 發表於 19-5-1 01:58
朋友仔於某名校讀中二,升中這兩年不斷被同學欺凌,言語上說他矮、四眼仔、排骨。同學成日收埋他的野,拍他 ...

其實最重要係教個仔點做,你可以教個仔講說話可以講盡佢,(可以鬧返某同學,話乜你把口可以咁賤,哦原來你生向咁嫁家庭,老豆老母都唔識教你點同人講野.....用尖酸刻薄話佢屋企)反正唔好用粗口,動手就小心睇下邊度冇人睇到先郁手,反正小朋友打下交都好正常。或者做弱者,被打之後去搵老師告佢(要有表面傷痕先告到)

不過我覺得俾人話係一種訓練,忍唔到就大家一齊侮辱一下。中二打下交或扮下野都好正常,有家教都要睇人,世界都唔係得自己同家人

大宅

你都有片有證據, 點擊唔可以和學校談談?
怕得罪學校嗎?

大宅

2019勳章

如果有片, 和老師/校長投訴, 他們都不肯理會的話, 你朋友的仔仔應該要轉校了.... 這所學校不讀也罷.

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

tutik 發表於 19-5-4 07:51
想知邊間學校,最恐怖既 零用 學校都無動於衷, 好令人失望。

I wanna know too

別墅

moon7632 發表於 19-5-7 01:00
其實最重要係教個仔點做,你可以教個仔講說話可以講盡佢,(可以鬧返某同學,話乜你把口可以咁賤,哦原來 ...

真心希望你平時唔係咁樣教你自已嘅小朋友,希望你知道自已講緊咩

大宅

cicicheng 發表於 19-5-12 19:23
真心希望你平時唔係咁樣教你自已嘅小朋友,希望你知道自已講緊咩

乜你覺得年青人被欺凌,係做烏龜?因為青少年是非不分,你自己有冇做過被欺凌的人或欺凌的人?話俾父母知,除非自己係乜明人。學校根本唔會理,又唔係同老師fd 。
憑什麼要老師睇實個仔?佢哋老師好聽的話,只係睇住同學安全,成績跟上就唔會理中間同學
名校老師個個都自私,除非有樣野吸引留意到老師。做最尾都係有樣睇的,社區上都大把我依類人。
所以做好人有好報?我只睇過做衰人自然有人上位。自己係一個機會主義者,如果教佢正常運作有人唔聽,就只能用非暴力,引人出手。

別墅

moon7632 發表於 19-5-12 19:49
乜你覺得年青人被欺凌,係做烏龜?因為青少年是非不分,你自己有冇做過被欺凌的人或欺凌的人?話俾父母知 ...

” 動手就小心睇下邊度冇人睇到先郁手”

你真心覺得咁樣教小朋友係正確嘅?

大宅

cicicheng 發表於 19-5-12 19:59
” 動手就小心睇下邊度冇人睇到先郁手”

你真心覺得咁樣教小朋友係正確嘅?

保護自己,正常化都係走人
不過正常年青人都會比較衝動,所以走到就當然走,走唔甩就要睇住自己

男爵府

2019新春慶豚圓

直接同校長傾,冇正視的話,只好搵定後路轉校,唔好為左留名校影響小朋友心理身理影響。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊