自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

1.去聯檢大樓2樓中旅社申請一次性回鄉卡,$180人仔,但要一個工作天,所以你要預住多日深圳
2.拎左張一次性過左大陸關後,去到香港關求期搵個入境處職員話你唔見左身份證,佢就會帶你去辦手續
3.銀行卡上網/電話報失好簡單
4.如果深圳冇屋企人 cash又唔多,住羅湖站附近d酒店好平,300人仔以內,可步行到過關大樓,例如;瑪雅城對面既山水酒店

無報失紙都申請到臨時證

大宅

回覆樓主:

咁嘅日子返大陸真係要小心財物

伯爵府

BK Milk勳章

我都是網上放一份scan copy

珍珠宮

開心吸收勳章

華比888 發表於 19-5-1 12:44
https://www.loholiday.com/2018/03/30/missing-id-in-mainland/

Jm 厲害

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jarjarjar 發表於 19-5-1 12:22
目前係深圳中,全部証件,香港銀行卡唔見晒,點算好啊,大家教教我
...

過左關未?? 即係過左中國海關, 跟手香港呢邊, 平時一上樓梯向前行, 今次上樓梯轉右入sir 房.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

appledai 發表於 19-5-1 15:51
我都是網上放一份scan copy

唔會帶信用卡去大陸, 我只用電話支付, 跟住就三百元零錢, 所有証件及零錢電話都用一個鈄袋貼身, 背包只放紙巾庶帽.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

jarjarjar 發表於 19-5-1 12:56
真係好嬲,成日都擺係褲袋,以為好安全。。。

d男人係咁㗎,我老公個隨身袋一日到黑都唔關拉鏈,好似好歡迎人地伸手入佢袋偷嘢咁,我火都嚟

男爵府

andyman 發表於 19-5-1 15:57

過左關未?? 即係過左中國海關, 跟手香港呢邊, 平時一上樓梯 ...

唉,唔得啊,距要我地去2樓中旅行社搞,啱搞完,聽日下午先有得拎。。。。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jarjarjar 發表於 19-5-1 17:28
唉,唔得啊,距要我地去2樓中旅行社搞,啱搞完,聽日下午先有得拎。。。。
...

係~

要住一晚~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

...
你連回鄉証也沒有了?? 難怪............咁你今晚住酒店就煩了, 沒証件無得住, 可能要按摩院瞓一晚了。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...
我C6上次都要過夜,佢搵香港朋友打救佢,攞本護照俾佢,再者無證件係開唔到房!

男爵府

cy101 發表於 19-5-1 17:37
我C6上次都要過夜,佢搵香港朋友打救佢,攞本護照俾佢,再者無證件係開唔到房!
...

好彩淨我c6跌左,我自己咩書包放,依家開到啊

男爵府

目前係深圳中,全部証件,香港銀行卡唔見晒,點算好啊,大家教教我

...

衹要有passport ,臨時身分證都可以出國!下星期去旅行冇問題!

伯爵府

...

有passport可出入境 放心

伯爵府

...

去旅行有passport 就出到境
就算唔見左身分證都可以

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有護照,去到旅行!唔行e道!

男爵府

kolher 發表於 19-5-1 17:40

衹要有passport ,臨時身分證都可以出國!下星期去旅行冇問題 ...

我好驚搞唔切身份証,連臨時証都無,聽日無左一日,要係大陸等証,甘得返星期五同下星期一搞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

放心, 出國唔駛id! 拎passport都可以!!
放下自在

男爵府

whitebyKiKi 發表於 19-5-1 17:42
有passport可出入境 放心

係米無臨時身分證都出得國架?唔該你

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jarjarjar 發表於 19-5-1 17:45
我好驚搞唔切身份証,連臨時証都無,聽日無左一日,要係大陸等証,甘得返星期五同下星期一搞
...

唔駛擔心, 旅行返黎先補領喇! 出街帶passport
放下自在

首頁
12345...9

尾頁

跳至