嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

因BB頭和面仔有濕疹一冲完涼就好炆發脾氣,所以想問下有咩方法可以減輕下

回覆 connie1212 的帖子

Hi connie1212 ,濕疹皮膚通常會又紅又"鞋”和比較乾燥,亦好多時會有痕癢,選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液,每次只用少量沖涼液,身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚,沖涼水溫唔好太熱,時間唔超過5-10分鐘沖涼時間唔好太耐,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion,揸薄薄凡士林、橄欖油、椰子油形成屏障作用,有助舒緩BB皮膚不適。 BB濕疹通常由致敏源引起,常見致敏源可以包括高蛋白食物、新嘅衣料、昆蟲、化學物、塵蟎、花粉等,找出致敏源盡量避開,濕疹會慢慢改善。BB有冇睇醫生? 有冇話什麼是致敏源?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

MommyPanel勳章

connie1212 發表於 19-5-1 13:37
因BB頭和面仔有濕疹一冲完涼就好炆發脾氣,所以想問下有咩方法可以減輕下
...

濕疹好難搞,我用了好多不同牌子既cream同油都無咩幫助,最後我係自己用精油自制既濕疹膏,就控制到

民房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-3 16:12

Hi connie1212 ,濕疹皮膚通常會又紅又"鞋”和比較乾燥,亦好多時會有痕癢,選擇 ...

沒有看醫生因爲她不是很嚴重,只是面仔同頭比較容易起令到成日抓個頭攪到訓得唔好

民房

forty_li 發表於 19-5-5 23:43
濕疹好難搞,我用了好多不同牌子既cream同油都無咩幫助,最後我係自己用精油自制既濕疹膏,就控制到
...

我試緊QV Bath Oil個頭無咁乾燥但面仔還沒有改善

大宅

MommyPanel勳章

connie1212 發表於 19-5-6 14:44
我試緊QV Bath Oil個頭無咁乾燥但面仔還沒有改善

PM you
connie1212 發表於 19-5-6 14:40
沒有看醫生因爲她不是很嚴重,只是面仔同頭比較容易起令到成日抓個頭攪到訓得唔好
...

BB角質層比成年人薄,當BB皮膚比較乾,影響左皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,可能誘發皮膚痕癢/濕疹,引致BB皮膚紅/痕癢,建議媽媽加強為BB皮膚保濕,如果BB濕疹已經持續左一段時間仍未有改善,都建議要睇睇醫生搵出原因呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我用seba

別墅

有濕疹, 用黑皂液幫bb濕疹沖涼, 超有效, 我而家都仲用緊, 無再痕好耐, 不過就貴啲, 成200幾蚊一支, 但係無痕,同天然野, 幫到佢唔痕我覺得都抵返晒

禁止訪問

禁止訪問

洋房

其實個人覺得用天然成份較好,無咁易敏感,用緊韓國牌子MULTI Bebe,不過濕疹嚴重的話最好睇皮膚專科,我個囝睇咗,轉埋奶粉,加沖完涼一定要楂保濕cream或lotion,過咗一排真係好返好多,所以而家用嘅都係天然成份產品

洋房

connie1212 發表於 19-5-6 14:40
...

都係睇下醫生好d喎

大宅

沖涼嘅水唔好太熱,太熱會刺激到佢哋仲痕,我仔仔都有濕疹,我都有用QV bath oil ,另外,Childs farm 都好好,沖完涼,印乾D水立即塗厚厚 cream 補濕。
濕疹係長期作戰,加油啊

首頁

尾頁

跳至