湊B百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB3個月右眼眼袋位置應該生海棉狀血管瘤,有無人試過可以分享下嗎?我好擔心,係咪應該睇皮膚科

回覆 terter1110 的帖子

Hi terter1110 ,BB睇左醫生/健康院做臨床診斷未? 醫護人員有什麼建議? BB 血管痣主要由於皮膚表面微細血管擴張引致,一般唔影響BB健康,部份BB係成長後自行消退。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

terter1110 發表於 19-5-2 01:02
BB3個月右眼眼袋位置應該生海棉狀血管瘤,有無人試過可以分享下嗎?我好擔心,係咪應該睇皮膚科
...

唔該哂, 至於健康院最嬲就係竟然醫生話唔知點解會咁,以為眼有問題轉介睇眼科,係眼科醫生同我講BB係血管痣,嘥左我一個月黃金時間,因為以家越黎越腫 ,我仔個種應該係海棉狀血管瘤
terter1110 發表於 19-5-2 13:15
唔該哂, 至於健康院最嬲就係竟然醫生話唔知點解會咁,以為眼有問題轉介睇眼科,係眼科醫生同我講BB係血管 ...

海綿狀血管瘤一般由小靜脈和脂肪組成,多生長係皮下組織,可能會輕微隆起,形態、質地和海綿好相似,醫生會評估BB情況而作出合適治療,亦有自然消退例子。醫生有什麼建議?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

...

我b 都係,今日星期會睇私家,睇下要不要食藥。

複式洋房

[email protected] 發表於 19-5-2 14:04
海綿狀血管瘤一般由小靜脈和脂肪組成,多生長係皮下組織,可能會輕微隆起,形態、質地和海綿好相似,醫生 ...

我以家睇兒科先,book左皮膚科下星期二睇

複式洋房

winter_sun 發表於 19-5-2 15:00
我b 都係,今日星期會睇私家,睇下要不要食藥。

佢又係眼袋位置嗎?你星期幾睇吖,睇皮膚科嗎?
terter1110 發表於 19-5-2 15:23
我以家睇兒科先,book左皮膚科下星期二睇

有專科醫生跟進,媽媽就唔駛太擔心,如果係情況穩定,唔明顯影響外觀嘅海綿狀血管瘤,醫生可能會只定期觀察,未必一定需要治療架,加油!

複式洋房

[email protected] 發表於 19-5-3 11:50
有專科醫生跟進,媽媽就唔駛太擔心,如果係情況穩定,唔明顯影響外觀嘅海綿狀血管瘤,醫生可能會只定期觀 ...

唉!所以好擔心唔想佢一路咁樣,好心痛,又驚越腫越勁

複式洋房

...

我B女係1個月時發現眼皮上有粒血管瘤,每曰都有變化,越黎越腫,紅色位置越黎越大,真係擔心死,因為佢睜開眼時,遮到少少瞳孔。健康院轉介醫院睇兒科,大約一個月就有得睇,其間我都有帶她去睇眼科同兒科,但醫生們都係建議我睇政府,因為呢啲case有排跟進

最後要b女入院一晚,check 血糖,心電圖(睇下心臟有冇事),如果冇乜問題,就可以食藥(心臟病藥)..之後食左三四個月,已經冇腫,血管瘤縮細左,但依然有紅色一撻,不過淺色啲

而家定期每月返醫院檢查同攞藥,至少食到一歲

複式洋房

Kacielai 發表於 19-5-4 14:11

我B女係1個月時發現眼皮上有粒血管瘤,每曰都有變化,越黎 ...

你係邊間醫院吖?我都希望可以食藥就攪掂,見佢咁真係好心痛

別墅

回覆樓主:

我女的血管痣生喺眼皮位置,睇蘇格倫醫生,佢係兒科及皮膚科專科,睇血管痣好有經驗!

複式洋房

meimeikiki 發表於 19-5-4 23:28
我女的血管痣生喺眼皮位置,睇蘇格倫醫生,佢係兒科及皮膚科專科,睇血管痣好有經驗!

...

我仔生眼袋位置,我都book左佢星期二睇

複式洋房

meimeikiki 發表於 19-5-4 23:28

...

咁你個女有無食藥吖?醫返好未?

複式洋房

terter1110 發表於 19-5-4 14:25
你係邊間醫院吖?我都希望可以食藥就攪掂,見佢咁真係好心痛

係瑪嘉烈醫院
terter1110 發表於 19-5-4 02:19
唉!所以好擔心唔想佢一路咁樣,好心痛,又驚越腫越勁

血管瘤大多屬於良性腫瘤,醫生一般會根據海綿狀血管瘤深度/腫脹情況/皮膚顏色/症狀改變安排合適治療, 如果媽媽有影低它初起時照片,可以明日拎埋俾專科醫生比較下血管瘤變化,媽媽唔好太擔心

複式洋房

[email protected] 發表於 19-5-6 11:40
血管瘤大多屬於良性腫瘤,醫生一般會根據海綿狀血管瘤深度/腫脹情況/皮膚顏色澤/症狀改變安排合適治療,如 ...

多謝你提意我一陣搵下d相先,唔該哂
terter1110 發表於 19-5-6 11:43
多謝你提意我一陣搵下d相先,唔該哂
唔好客氣,加油

複式洋房

terter1110 發表於 19-5-2 13:15
唔該哂, 至於健康院最嬲就係竟然醫生話唔知點解會咁,以為眼有問題轉介睇眼科,係眼科醫生同我講BB係血管 ...

聯合醫院出名睇血管痣!我個女都睇緊呀

複式洋房

w12365489700 發表於 19-5-8 19:01
聯合醫院出名睇血管痣!我個女都睇緊呀

好大達喎,不過好彩係膊頭,咁而家聯合點樣幫佢做治療?我仔以家話要食心臟藥囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊