自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

親戚多是非就特別多......這是常識,特別是中國人,可能是因為財產分配,也可能是爭寵,反正只要家族中有一個心理不平衡....其他人都是受害者,因為佢會搞到每個人都不得安寧。遠離是非,少來往,不強求,順其自然。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

小詠 發表於 19-5-2 12:36
其實打算不去理, 當無事發生咁

唔駛理咁多㗎,親戚呢樣物體,明明有血緣關係,但就未必最親密,而且是非多,比較多,喜歡踩著別人抬高自己,通常,越唔在意就贏,你越耿耿於懷,佢地就有超然感。
人類,就最鍾意同自身差不多條件既比較,別人的一張嘴,你管唔到,咁就改變自己心態。
其實唔剩得你係咁,所謂八卦親戚人人都有,(唔好嬲)你媽媽、A、B就正正最八卦,靠呢d不實是非渡日,你激憤,就苦了自己。

男爵府

不用理會。唔係自己屋企人,其他人一律係路人甲乙丙丁。

珍珠宮

beehoneybee 發表於 19-5-2 12:54
唔駛理咁多㗎,親戚呢樣物體,明明有血緣關係,但就未必最親密,而且是非多,比較多,喜歡踩著別人抬高自 ...
以前A 同我好似兩姐妹成日一起吃, 玩, SHOPPING

至我離婚後, 她就疏遠了我

前年給我發現他主動找我前夫, 仲帶我對仔出外去我父母家吃飯, (我同父母反了面)
那刻好嬲, 要帶, 我自己會帶, 我外家的事, 不明白為何她只找我前夫

她說, 關於我對仔的事, 只需向我前夫交待和溝通, 我是不用知會

那刻感到A真是不正常

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

想太多只會令自己辛苦,做好自己就夠了,知道喜說是非者,遠離便是。

公爵府

回覆樓主:

其實呢個世界大把呢個人,何必在意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

小詠 發表於 19-5-2 12:58
以前A 同我好似兩姐妹成日一起吃, 玩, SHOPPING

至我離婚後, 她就疏遠了我

呢d情況,你直情反大面,令人人都知道反咗面比較好。佢好似扮緊你知己,講你壞話,人人信之,因所有人認同,你地最fd,佢最了解你。

洋房

有陣時諗極都唔會明點解有D人會咁做,諗唔通時不如唔好諗,唔好為左佢地而苦惱同唔開心

珍珠宮

之前同父母反過面,當時可能有人有氣在心,對大家説了一些說話,母女一埸或無隔夜愁,但其他人可能記了在心無法釋懷呢!所以,盡量唔好理咁多,無謂估來估去,浪費自己心神。

男爵府

回覆樓主:

咁點解阿A又同你媽媽好似反左面呢?另外你媽媽又是一個說話可信之人嗎?你聽埋d唔知真定假嘅是非,最後個結果咪好似而家咁唔開心,而且仲更加憎A, 得益係邊個我唔知,但受傷果個又咪你自己 !

珍珠宮

小詠 發表於 19-5-2 11:55
大家可否比一點意見, 如果家母親口告訴我, 親友A 在我母親面前說盡我事非, 母說A喜歡離間別人感 ...

是否你生活好過她,有機會係唔抵得,因為我有家人也是咁

大宅

回覆樓主:

有d人係鍾意咁做,我有個fd好鍾意係我媽面前扮殷勤,再落力數我不是,開頭我都諗唔明咩原因,最後唯有當d人無聊,鍾意離間人地,依d人當然係要遠離

樓主你都係照顧好你媽媽,有d人係咁無聊,唔駛諗太多

珍珠宮

beehoneybee 發表於 19-5-2 13:05
呢d情況,你直情反大面,令人人都知道反咗面比較好。佢好似扮緊你知己,講你壞話,人人信之,因所有人認同 ...

是, 我前夫以為A 是我親戚, 所以信晒她

但A是向我一對仔洗腦, 說我壞話

所有遇見,皆有因果

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

唔駛理人,做好自己,不論係任何人都不可信,用自己良心做事便可。

珍珠宮

guardianangel 發表於 19-5-2 13:18
咁點解阿A又同你媽媽好似反左面呢?另外你媽媽又是一個說話可信之人嗎?你聽埋d唔知真定假嘅是非,最後個結 ...

我媽話(唔知信唔信得過): A 在媽面前罵我, 講我是衰人, 叫我媽連手機月費都唔好要衰女出
媽叫A唔好再講:呢D事是我兩母女的事, 對我好, 受得起

可能因為咁A嬲了我媽, A本身都小氣

所有遇見,皆有因果

大宅

大家可否比一點意見, 如果家母親口告訴我, 親友A 在我母親面前說盡我事非, 母說A喜歡離間別人感 ...

你都識講A無親人來往,證明人品好有問題,有啲人唔一定同你有過節先講你事非,系本身格既問題。而家呢個時候專心照顧媽媽,遠離事非,日久見人心,何必理呢啲親戚

子爵府

如果A真係你背後,係你阿媽面前講你事非,固然唔係好人

但另一方面,你阿媽因然A講過你幾次壞話就疏遠你?幾十年母女情都唔及外人幾句說話?

講真,我覺得你阿媽的說話都不可盡信...

小詠    發表於 19-5-2 13:45

伯爵府

畀面勳章

來說是非者 便是是非人
何必自尋煩惱呢

侯爵府

做親人都要講緣分

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

由他吧,
不會上心

首頁
12345...6

尾頁

跳至