夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Re: 談談老公應該比幾多家用。

我老公只拿零用錢,剩下來的我打理。他的提款卡由我保管因為我的理財能力比他好,雖然他是做銀行的。出街吃飯,小數他出大數我負責。總之、他的錢是我的錢,我的錢是我的錢

嘩!你老公咁好呀!我老公好大男人嫁!一定唔會咁做!
我老公份人工就負責d大數,包括供樓、供車同比阿女學校學費、水費電費羅。跟住比二萬蚊我,要我負責比人工個女傭、阿女課外活動學費、同買
做人至緊要開開心心 :-D

子爵府

我都無固定家用,總之唔夠使咪問佢or襟佢張提款咭... :lol:

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我老公份糧都係由我發落
我就做全職家庭主婦

雖然不富有,但是我都好開心

洋房

moonhome 寫道:
我老公份糧都係由我發落
我就做全職家庭主婦

雖然不富有,但是我都好開心

:-P 好開心,我成日都意多少$唔係最重要,佢願意付出幾多先重要,e.g. he has 10 dollars but give me 9

洋房

unlucky 寫道:
我老公只拿零用錢,剩下來的我打理。他的提款卡由我保管因為我的理財能力比他好,雖然他是做銀行的。出街吃飯,小數他出大數我負責。總之、他的錢是我的錢,我的錢是我的錢。 :lol:

總之、他的錢是我的錢,我的錢是我的錢。

洋房

Ka__Ying 寫道:
Does your husband 比家用佢父母?

We always discuss this, cos' 佢父母 is more well off than us. They own their apartment and also have some shares, so they can live on the interest & savings. But my husband still 比 $11000 家用佢父母.

We need to 供樓, 我份人工負責供樓, 其餘屋企開支, 什費佢俾. 如有出街食飯時佢俾...

I don't give $$$ to my parents, but just think that why does he give $$$ to his parents!!!

I think we need to give money to parents, but not too much if we still need to 供樓, 養子女, just 心意$就夠,例如$2000-3000

男爵府

一個月八千蚊,不過所有野都係我交,重有出街食野,搭車,買野都係我比錢,佢通常都係唔會出錢!

男爵府

畀面勳章

老公一個月比七仟我....整係買一餐餸(一個月有10日倒老公同我買餸.....佢爭住比$) 其他全部家庭開支....老公包晒(包括家庭用品...甚至八達通增值)....我一毫子都唔洗出....去街永遠唔洗我比$....因為佢想我留多個$喺身邊(自己鍾意買乜就買).....所以永遠都係洗佢嗰d$先 :mrgreen:我唯一主要嘅支出就係每個月比$媽媽啫..... 同佢一齊真係好有安全感 ga

別墅

My husband is the kind of man that gives me 9 dollars (or even more) out of the 10 dollars he earns. :mrgreen: :mrgreen:

He does not care much about money, he only takes the amount he needs and give me the rest. So his money is mine and mine is the family's.
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

洋房

puibb 寫道:
[quote]我老公只拿零用錢,剩下來的我打理。他的提款卡由我保管因為我的理財能力比他好,雖然他是做銀行的。出街吃飯,小數他出大數我負責。總之、他的錢是我的錢,我的錢是我的錢

我老公份人工就負責d大數,包括供樓、供車同比阿女學校學費、水費電費羅。跟住比二萬蚊我,要我負責比人工個女傭、阿女課外活動學費、同買

複式洋房

我老公都無話比家用o架,屋企上上下下,個囡所有支出都係佢負責,佢又叫我唔好做野,所以我都唔會要佢一定比家用我.個囡由奶奶照顧,到食晚飯就過我奶奶屋企食.我都唔洗用$$,無錢時或想買野咪問老公攞...佢都會比

複式洋房

monchan 寫道:
老公一個月比七仟我....整係買一餐餸(一個月有10日倒老公同我買餸.....佢爭住比$) 其他全部家庭開支....老公包晒(包括家庭用品...甚至八達通增值)....我一毫子都唔洗出....去街永遠唔洗我比$....因為佢想我留多個$喺身邊(自己鍾意買乜就買).....所以永遠都係洗佢嗰d$先 :mrgreen:我唯一主要嘅支出就係每個月比$媽媽啫..... 同佢一齊真係好有安全感 ga

你老公賺等多$?我成日同老公講BK同我d朋友老公比大部份$老婆,佢唔信!佢仲話好多係一齊分擔家裡開支。

大宅

我老公一亳子家用都無比我, 但就全部屋企開支都係佢比!

我吾怪佢吾比$我, 但最"慶"嘅係佢比成$20,000 佢阿媽(正衰人)! :evil: 諗起都眼火爆!!! :evil: :evil: :evil:

複式洋房

smallfish123 寫道:
我老公一亳子家用都無比我, 但就完部屋企開支都係佢比!

我吾怪佢吾比$我, 但最"慶"嘅係佢比成$20,000 佢阿媽(正衰人)! :evil: 諗起都眼火爆!!! :evil: :evil: :evil:

:evil: :evil:
該用戶已被刪除

複式洋房

我有個男同事好好,俾哂成份糧太太。不過有時見佢食餐飯都要計過度過,佢太太就得閒整個LV,又覺得佢幾慘。

大宅

unlucky 寫道:
[quote]
puibb 寫道:
[quote]我老公只拿零用錢,剩下來的我打理。他的提款卡由我保管因為我的理財能力比他好,雖然他是做銀行的。出街吃飯,小數他出大數我負責。總之、他的錢是我的錢,我的錢是我的錢

大宅

Re: 談談老公應該比幾多家峞C

肥嘟媽 寫道:
兩公婆都有工作,每人負責不同部份的開支,剩番就自己駛同儲起,所以老公無比家用我架

我都係一樣, 我老公無比家用我架, 由結婚開始, 佢試過比五千蚊我, 但係我都無要, 重比我亞媽話我蠢, 不過, 我諗, 兩公婆, 無計啦, 而且, 我老公的確負責左屋企大部份既開支, 就算出街食飯, 幾乎90%都係佢比錢, 而且, 佢老豆返黎, 佢又要同佢老豆交租, 比生活費, 開支都好大架。

不過, 我老公應承過我, 如果供完層樓, 就會比佢一半既人工我, 咁都幾和味架啦。 :mrgreen:

大宅

我有老公張提款咭,佢一出糧,戶口d錢就轉到我戶口,每月留2千左右給他用(因他大部份時間在大陸),所以去街買野,我都會比錢嫁!
:lol:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

足夠全家開支。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

首頁
12345...6

尾頁

跳至