夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 談談老公應該比幾多家峞C

Harry媽 寫道:
我覺得如果老公真係冇咁多錢俾家用. 而佢又對家庭負責.對老婆好的話. 少些錢都沒問題. 就算捱都甘心。
但如果老公留番來自己消費. 或者用不得其所的話.就點都唔甘心,有些男人唔想老婆有私己. 所以會用盡老婆的錢.而女人就因為以家庭為上. 什麼也不計較. 到頭來家庭有什麼變故時. 就會好徬徨。

Agree ! :wink:

複式洋房

Re: 談談老公應該比幾多家用。

應該全部人工交給老婆 , 再由老婆分配零用錢給老公

伯爵府

好媽媽勳章

gavial 寫道:
一口氣睇晒咁多位既回應, 發覺無人好似我咁......
我自小就係一個數學白痴, 好怕理財, 未結婚一出黎做野就交晒D人工俾男朋友(即宜家老公), 佢就會打理屋企一切開支, 甚至幫我俾錢我父母, 佢每月淨番幾千蚊俾我洗, 我唔夠又問佢羅, 我無私己架, 因為我習慣戶口有幾多就洗幾多, 所以一定要佢管住我.
so far 呢方面都無咩問題, 不過我知人地梗會覺得我蠢 :wink: :wink:

我都係, 如果唔係老公成份糧比我洗晒都似. :mrgreen: :mrgreen:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

各位, 一口氣睇晒你地"家用"的問題....

我想問下,如果我:
1. 有做野(返工),但plan到6月就唔做野(等有bb開始-->以後), 而家自己的人工全儲比自己(over 20000一個月)
2. 老公就扮我係無做野,無錢...一個人擔晒頭家...
3. 老公負責家中所有開銷(供樓, 水電媒, 管理費差餉,保險, 我的卡數around800.)
4. 每月比 $4000我..(用來買送,超市日用品 - 一個禮拜約有4日自己煮的)
5. 再另外比9000我幫佢儲低
6. 扣除佢自己的日常返工車費,食lunch..卡數保險...仲有大約4000佢自己留做男人私己錢...

我想問下....佢一個月比4000我, 會唔會太少呢?只用作買送用。 我試了這個模式半年了...個個月都係arm arm夠,無多餘剩。 平時老工一個月都會買下衫,袋,鞋.skincare比我...

我的情況應唔應該叫老公比多2000我一個月呢??? 會唔會過份呀? (我老公應該會比,如果我開口,但我唔知咁做會唔會唔係幾好...又唔係唔夠使) ?-( ?-( ?-(

別墅

This is my case. :mrgreen: :mrgreen:
[quote]
野蠻仔仔 寫道:
[quote]
at777777 寫道:
[size=large]男人應該比晒,唔夠先由老婆比 !!!
Time flies, my kids are 12 and 10 years old now

男爵府

After reading all the messages, I found no one is using the same method as ours. We have a joint current account for all expenses including mortgage loan and household expenses etc either on autopay or by cheque. On pay day, we will deposit the agreed sum about (60% fm my husband & 40% fm me) into the account. For entertainment or any ad-hoc expenses, both of us are always happy to pay. Sometimes me and sometimes him. After paying the monthly sum, we have our own decision on our money left.

I quite like this method. What do you think?

複式洋房

我老公每月$3000, 其他佢就俾晒我 :lol: :lol:
ivy :-x         耶穌愛您

大宅

candy32 寫道:
我老公出糧,我就會張佢d錢全部過落我戶口,因為全部什費我交,我會留返$1500元比佢用,其餘歸我 :lol: :lol:

我都係咁GA!d錢全部過落我戶口,我比家用HIS MAMA同埋SAVE MONEY......
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

複式洋房

我比左90%老婆,但我唔開心,因為,時時都像無錢用,都無時問她比,她一定有面色,

別墅

我有返工, 咁我就負責俾錢我媽養囝囝 (約7k), 咁屋企的水電煤保險就我俾, 其餘的都係老公俾, 但係自己就唔係好儲到錢....都唔知算唔算好...

男爵府

豆腐,

哈哈..你個名好正~~

係唔係你好好人..比個老婆話晒事..成舊豆腐咁呀??? :mrgreen:

複式洋房

不是成舊豆腐咁,而是在97後輸了好多錢,唔想自己在賭,等她有返D安全 :lol:

別墅

原來咁多男人比晒d糧老婆keep,死啦,我生個係仔嚟嫁喎,第時佢會唔會又係比晒份糧老婆洗,自己發霉 (不過如果似佢老豆就一定唔會,因我老公的數口都唔弱

豆腐:
咁你阿媽知唔知你比晒d錢老婆,(多口問唓 :mrgreen: )

複式洋房

應該估到呱

別墅

我想問你可以覆得咁快,你公司咁嘆

複式洋房

在家,今日放假 :lol:

男爵府

豆腐,

其實你都好慘..一個月得1500-2000洗......

唉`~~

別墅

d錢放係自己袋好過放係人地袋,你咁快趣比晒佢,第日要攞返就好易傷感情(如果佢唔識體諒你 )

複式洋房

我覺得比自己心的人,又可要芥意呢!

別墅

人會變,月會圓,只係比個保障自己,做你老婆又幾幸福喎!!

真羨慕

首頁

尾頁

跳至