自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如題。四月尾出左糧俾工人。五月一日晚佢回家說在地鐵俾人打荷包,冇晒四月份糧及証件。佢係由中環站上車的。

佢話要借糧。但我疑問係佢宿舍(同鄉夾錢租放假日去)近我家,佢去中環,拿住咁多錢回宿舍,又唔汇走又冇銀行開門可入户,為何不等有銀行或滙款公司開門才去Atm扲機拿錢出來?

請問jm們,環球大厦或附近的款公司,五月一日紅日有冇開門?

ps. 之前她想五月放假回鄉(她做左一年),但我兒子六月頭考試,我想她等考完試先放假,她唔多高興。

今次是否借故想借錢回鄉,都唔排除有咁既可能。

updated: 我剛google找倒一間,昨日8.30am開到7pm。我信唔信個工人,借糧俾佢好?

翡翠宮

住咩宿舍

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mini1204 發表於 19-5-2 14:50
住咩宿舍

有些姐姐放假唔想坐在街上日曬雨淋,會和同鄉夾錢租個唐樓小單位或一兩間房來休息及聚會。晚上才回傭主家睡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如專做外傭生意嘅匯款公司, 大多數跟姐姐假期開門做生意的.

P.S. 菲律賓小朋友放暑假是4-5月, 6月要開學了, 所以點解咁多賓賓想4或5月返鄉下.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至