想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Folic Acid, 有冇人試過?

有冇人試個Folic Acid, 好唔好?

別墅

Re: Folic Acid, 有冇人試過?

無話好唔好架喎!因為葉酸係對bb腦部發育好D,孕婦或準備懐孕嘅女人應該食law。

男爵府

醫生提意預備conceive 前兩個月開始食...

別墅

咁是否每日吃一粒呀?

[img][ing]http://i88.photobucket.com/albums/k187/pekkle53/33258240493567224471223522680321270.jpg[/ing][/img]

複式洋房

depend how many mg of your folic acid
i am eating 1mg
once a day

別墅

我想問

複式洋房

我由有左bb開始, 醫生一直開比我食, 不過由中期有段時間不需要去睇咁多次時, 就自己去相熟的葯房度配來食, 不過是深黃色, 不知是否您個隻

伯爵府

我食果隻o係屈記買o架

食左一個月就bingo左 之後去產檢問醫生係咪繼續食,佢都話ok,懷孕前2個月到有左3個月都要keep住食,對bb 腦部發展好緊要

我食緊呢隻係400mcg,每日一粒 :-P

大宅

[quote]由 ds111 於 2004-11-26 09:59:15

我想問

伯爵府

[quote]
ds111 寫道:
我想問

別墅

我都係剛開始吃葉酸, 都係在藥房買的
$28 一樽 100 粒
都係紅白色盒。。。入面沒有說明書(膠樽)。。。MADE IN ENGLAND。。細細粒橙色的!!!
一粒是 5MG 呀,

是否有分一粒 1 mg, 5mg, 400mg ? 咁一日 一粒5mg 可以嗎?
[img][ing]http://i88.photobucket.com/albums/k187/pekkle53/33258240493567224471223522680321270.jpg[/ing][/img]

伯爵府

pekkle53,

ok 呀!我醫生都係叫我每日食5mg jar!

伯爵府

我食隻果隻係400mcg,mcg份量應該唔同mg,不過我都問過醫生,都冇問題

首頁

尾頁

跳至