跳至

首頁
45678...15

尾頁

公爵府

Re: 北區playgroup一覽表,歡迎update!

hihirita

熹樂其實一d 都唔乖架, 只係昨天太攰, 同埋陌生地方所以係咁炸, 平時返playgroup 同埋係屋企就兩個樣架啦.

我聽ee 講話原來希希同熹樂係playgroup度爭過玩具架, 熹樂好似爭輸左, 仲cry tim, 真係不打不相識

官塘循道衛理應該係牛頭角mtr 果度, 係幾遠架, 不過我係kwun tong 返工, 可以叫老公帶熹樂出呢就得, 同埋62都係kwun tong, 帶熹樂去玩可以去62度坐坐law, 所以都ok, 我地唸住比熹樂去玩住1 堂睇下點先再決定是否繼續.

咁你有冇興趣試九龍塘耀中呀? 我地都報左, 11月23日和30日, 都係下午.

公爵府

hihirita

我頭先打去五常法問左, 佢話平日下午同埋星期六都唔係咁多野睇, 平日下午多數係活動同埋午睡12:30-3:00, 又食茶點, 所以如果想望望佢地上堂最好都係早上9時多左右. 星期六只有全日班會上堂, 只有10多個學生, 冇咩好睇.

我係唸住成日off 架, 我公司放假都好方便. 我唸住同老公一齊都去, 會去睇五常法, 嘉福(再睇一次), 聖誕老人(再睇一次). 全部都會早上去. 我呢一兩日都得.

你點呢? 如果全日或早上off 你唔係咁方便, 或者我可以先去look look, 如果好的話, 你再同老公放假去睇, 咁就唔洗晒左一日假.

侯爵府

hi rabbitpiggy

九龍塘太遠勒, 得個2歲人仔, 就連五常發我都嫌遠

唉, 希希蝦熹樂呀? sorry呀, 剛剛99先講希希返playgroup都成日同爭野玩, 因佢以為係自己既玩具, 唔識同人一齊玩, 食包包食完自己個d, 之後羅隔離個d, 快到99都唔知, 話佢好似唔明咁,咁點算呀

呀!可以請全日呀, 但15號之後

公爵府

hihirita,

我的意思係去耀中試下堂, 玩下炸, 又唔駛錢, 唔係真係會去報讀, 佢地d 老師好好架, 我地都有去過佢地個open day. 耀中又遠又貴, 我都唔會比熹樂去到咁遠讀.

你睇下有冇興趣叫姐姐帶希希去玩下呀, 玩兩堂law, 幾好架. 況且小朋友漸漸大在家會幾悶下架.

唔駛sorry, 希希唔係蝦熹樂, 只係大家爭玩具姐, 而熹樂爭輸左, 小朋友爭玩具好正常架

公爵府

hihirita,

咁好呀, 15號之後先去睇五常法. 我老公都會去, 你老公會唔會一齊去呀, 兩公婆都睇過, 之後大家商量會好d 架.

侯爵府

rabbitpiggy,

呀!我又想問學費係咪個個都可以減免架?

我要問下老公去唔去, 因為我要留番d假, 大吉利是希希唔舒服可以陪佢,我老公多d假, 但我得番4日咋, 放假仲要比人乍型

公爵府

hihirita

學費減免可以申請, 不過幼兒園(即n1), 一定要全日制先可以, 又要合符入息審查, 仲要符合社會須要, 好難下, 你可以去以下網址look look, 你去睇第6條

click here

如果係咁, 不如我先去五常法參觀, 如果好的話, 你先請假去, 費事晒左一日假, 你點睇呢?

你一年有幾多日假呀? 我得14日炸. 不過一般熹樂有唔舒服, 我都好小請假陪佢, 因為ee 會照顧得佢好好, 同埋係ee 先餵到佢食藥, 我地兩公婆都搞唔店, 好冇用咁 :-( :-(

侯爵府

RABBITPIGGY,

唔該哂呀, 我仲以為好易

我要等我呀HEAD星期尾返黎先可以問佢, 你地趕唔趕呀, 我怕左住你地
我唔可以咁懶, 你好勁呀, 頭先我睇到後便D TOPIC, 你樣樣野好唸得好周詳, 好細心, 要多多向你學習呀

我得7日咋, 希希麻麻唔係好識湊BB, 我老公細個都係佢麻麻湊, 連探熱, 食藥份量都唔識, 上次希希發燒佢都唔知, 係D師奶話比佢知咋

公爵府

hihirita

我地一D都唔趕, 依家出生率低, 都唔怕搵唔到學校. 一於就等你阿HEAD 返呢, 等你問問佢先啦, 即使等到15號過後先去都冇問題架, 我唯一怕, 就係怕你駛左日假炸

咁你要教定姐姐點同希希探熱安全D 啦. 熹樂一發燒個頭仔就唔會出汗, 都好易知下, 跟本唔駛探熱都知. 平時, 熹樂個頭成日都好多汗架, 個身就冇咩汗

我一D 都唔勁, 只不過係成日上BK, 聽得多其他媽咪D 意見和報料, 先知架炸. 同埋我呢個月成日去不同學校D OPEN DAY, 咁睇多幾間咪知多小小LAW. 我地大家都要努力幫囝囝搵學校.

咁你又去左參觀邊幾間學校呀, 有咩意見, 大家分享下呀

侯爵府

Rabbitpiggy

唔會哂左D假, 幫希希搵學校最緊要麻, 何況你仲唔介意帶埋我一齊, 好開心呀

我有教姐姐, 但係原來希希對住我地係乖D, 平時麻麻同姐姐可能太錫佢, 蝦佢地羅, 我都係岩岩先知咋

我無物參觀其他學校, 只係KA FU 咋

侯爵府

Rabbitpiggy,

呀,粉嶺浸信會呂明才幼稚園你有無意見呀?

公爵府

hihirita

good morning

原來希希對住你地會乖D, 熹樂剛剛相反, 對住我地兩公婆會玩皮d, 可能我地唔識得帶佢掛, 佢對住ee 會乖D架, 又肯食藥又肯刷牙.

熹樂昨晚有小小燒, 有時度到38c, 有時37.5, 希望佢可以快d 退燒啦

粉嶺浸信會呂明才幼稚園我淨係去過佢地果個電視台首影, 果日我眼見佢地好多學生返去玩, 因為佢地有著校服所以我可以分別出來, 佢地都好乖, 玩遊戲又排隊, d 老師和工作人員都好好笑容, 好nice, 有愛心, 又係教會學校, 比較有信心, 學校又大, 又有戶外地方, 設施又齊, 不過校舍有d 舊. 好好下架. 好似話呢間係粉嶺的名校, 不過佢地冇n1架. 而且我個人暫時比較想熹樂讀幼兒園多d

侯爵府

Morning rabbitpiggy,

sorry 呀, 今日遲左覆你, 原因係惡補之前你地對話, 哈.......

熹樂無事呀麻, 係咪長高咋, 希望佢可以快d 退燒啦

聽落粉嶺浸信會呂明才幼稚園好似幾好喎, 我都係聽人講過

今日又返學啦, 昨晚返屋企, 立即同希希語重心長咁講, 學校d玩具要同同學仔一齊玩架, 唔好自己霸住玩, 唔好蝦熹樂, 知唔知, 佢好似明, 仲點頭應我"吓" (即係"好"), 跟住又週圍走, 我先至唔識教佢呀

侯爵府

rabbitpiggy,

之前見你對D學英文教材有興趣, 卒之你有無買呀

公爵府

hihirita

唔駛sorry 架, 冇所謂啦, 有時大家忙咪小d post law.

頭先10點幾時ee 話熹樂37c, 高左小小, 冇比退燒藥佢食, 有去返學tim, 熹樂一聽到話去返工仲好開心. 希望佢可以快d 退晒燒就好啦 :-(

長高會燒架咩 ?

比你笑死我啦, 你竟然咁樣同希希講呀, 佢又會識得點頭應你tim,希希都好叻好喎.

我終於冇買到任何英文教材比熹樂, 一來老公話唔駛, 佢話又唔見d 外國人要買英文教材比bb 學英文, 佢話如果想熹樂識英文, 只要我地平時同佢講咪得law. 二來熹樂比較遲先識講野, 我有小小怕佢handle 唔到三語, 你知啦, 熹樂已經係雙語架啦.

你有冇買過d 咩教材比希希呀? 有冇唸過點樣教希希英文呀?

侯爵府

好開心呀, 你又返左黎啦, 我以為熹樂唔舒服你走左, 幾擔心呀, 以家先放心咋!

熹樂好叻走, 希希連返學都唔知係物, 比佢激C, 講真, 你覺得佢係咪好NAUGHTY呀?呢幾日我發覺佢好牛精呀! 所以自己有D唔開心呀!

長高唔會燒架咩?但係人地係咁同我講架

你地同熹樂講普通話同英文OR普通話同廣東話呀?咁又係, 咁細個太多會好難HANDLE既

希希坐唔定, 佢連TV都唔鍾意睇, 除了邦民廣告, 佢好鍾意 0個個邦民BB, NEWS都鍾意, 但要同佢講發生咩事羅!所以教材我唔敢買, 怕佢無心機睇呀

我只想比佢參加D英文PLAYGROUP學英文, 你意見如何呀?

係呀, 點樣報名去耀中試堂呀, 點解唔使錢既

侯爵府

見你返0黎先放心D咋, 我以為希樂唔舒服你走左呀, 我幾擔心呀!

物長高唔會燒架咩, 但係個個都係咁同我講喎

講真呀, 希希係咪好NAUGHTY呀? 呢幾日我有D唔開心呀

希希連TV都唔睇, 成日四圍走, 坐唔定, 所以我唔敢買教材比佢住, 咁貴, 佢唔睇我咪C, 不過佢最鍾意邦民廣告那個邦民BB呀, 同埋NEWS, 但要話比佢知發生咩事0羅!

我都係諗住同佢返英文PLAYGROUP, 你意見如何?

點樣報耀中試堂呀,點解唔使錢既

侯爵府

RABBITPIGGY

頭先我以為唔小心DELETE左, 點解又出現番架

侯爵府

Hi Rabbitpiggy,

Good Morning

公爵府

hihirita

thanks for your call on yesterday. sorry 呀, 我昨天電話講講下冇電, 所以cut 左線.

我今日返左工啦, 冇返兩日工, d emails 多到暈.

不過好開心呀, 熹樂冇晒事啦, d 燒返早兩日已經退左, 隻眼今早已經完全冇紅啦, 多謝你關心.

係呢, 唔知你有冇問到你叔仔, 眼紅係咩原因呢? 我眼黃國榮, 佢到唔係好sure, 如果你冇時間問, 就唔洗問啦, thanks.

希希都唔係好玩皮, 小朋友小小玩皮係好架, 活潑d, 希希arm arm 先返playgroup 表現緊係唔係好好架啦, 不過佢會進步架, dont worry.

係呀耀中有romper class 的試堂, 好正呀, 你都幫希希幫呀, 又唔駛錢, 去玩下都好呀, 我地報左11月23日和30日, 詳程你可以到以下web site 睇, 如果你又報埋同一日, 可以約埋一齊去都得喎.

click here

我冇比熹樂睇電視架, d 專家話小朋友睇電視阻礙發展嗎, 你都唔好比希希睇咁多啦.

希希叻叻喎, 咁細個就已經鐘意睇news知道世界大事

我都冇唸過點教熹樂學英文呀, 你知啦, 佢咁遲先開口講野, 我之前都好怕佢會唔會有問題, 係依家先放心d 炸. 我依家暫時唸住可能遲d比熹樂返培元playgroup 接觸下英文先, 之後再唸下點教佢. 不過都要同老公商量下, 你知啦, 我地好專重老公架嗎

首頁
45678...15

尾頁

跳至