6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

囝囝而家九個月啦,囝囝都有d瘦但唔肯食米糊點算呀??

珍珠宮

2019新春慶豚圓

helen66 發表於 19-5-3 12:23

米糊只係過渡期食物。9個月一般可以接受較杰同軟身 lumpy 嘅食物(如飯仔、字母粉)。你小朋友除咗糊仔有冇食過其他嘢?有冇試過唔同嘅餸?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

可能因為無味吖,試下加唔同的生果梳菜,或者九個月都可以試粥仔
大事化小, 小事化毛.........

大宅

2019勳章

回覆 helen66 的帖子

我仔仔6個月開始食緊粥仔, 瘦肉煲到出味再加蔬菜類, 佢粥同糊仔都會食

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我bb 7個月已經唔肯再食米糊,咁咪整其他野,粥,麵包,烏冬,咩都試下

水晶宮

9個月食爛飯,pancake
口感要有咬口

別墅

我囡囡even過渡期都唔好米糊,佢反而鍾意食cereal。我個陣係baby cereal+煲粥仔+打果蓉比佢食。

禁止訪問

大宅

2019勳章

可以由食稀粥/爛飯慢慢過渡到飯

複式洋房

我個女5個半月食糊仔,開頭食得好好㗎,但食咗半個月左右開始點餵都唔食,加蘋果/薯仔都無用,後尾就索性煲粥,食咗稀粥好短時間就要轉稠粥啦,而家8個月食爛飯咁滯,稀嘅話佢唔會食

別墅

開心吸收勳章

回覆樓主:

9個月可以食粥仔啦。
如果真係要食米糊,轉下其他牌子試下。

別墅

2019勳章

有好多BB都唔想食米糊... 如果你咁想佢食,你可以加d奶粉落去,最初要開稀少少,慢慢再加

大宅

其實米糊好多BB都唔鍾意架,不如你試吓其他生果蓉番薯茸或者粥仔

大宅

2019勳章

都唔出奇,當佢慢慢大過試過唔同野之後米糊佢地覺得無味又無咬口,未必個個鍾意

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

sandylly 發表於 19-5-5 21:20
我個女5個半月食糊仔,開頭食得好好㗎,但食咗半個月左右開始點餵都唔食,加蘋果/薯仔都無用,後尾就索性煲 ...

哎呀我b又係咁,5個幾月開始比佢時好肯食,每次都主動張口,但六個幾月突然間唔食,一餵就喊,我仲買左唔同牌子黎試 萬0三送一,我仲買左4盒添
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 19-5-6 18:09
哎呀我b又係咁,5個幾月開始比佢時好肯食,每次都主動張口,但六個幾月突然間唔食,一餵就喊,我仲買左唔 ...

我bb展都買咗4盒,完全未開過,好浪費

大宅

我仔仔食開illuma organic, 個陣時佢唔肯食糊仔我都係用illuma organic開糊仔比佢既,之後大左歲半個時都係三固兩奶, 實卜卜咁都ok架

別墅

可以試下用奶粉開米糊,再唔係就從加固入手

cbbc    發表於 4 天前

別墅

2019勳章

唔肯食都唔可以迫,試下用其他野代替,俾d新鮮感佢

複式洋房

大人成日食同一樣野都會厭啦,所以呢d真係好睇你有整幾多款俾小朋友食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊