懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽咪約十年前讀左erb個陪月course, 但畢業後無做過,但呢十年由我拍拖到結婚都十分強調坐月非常重要,要我生既時候一定要請陪月唔慳得,咁我都預左一筆唔小既錢,打算請2-2.5個月陪月。

過左12週,我開始問朋友介紹陪月,問左兩個都無期,咁我都同媽咪講,佢就介紹左佢個朋友(以前一齊讀陪月,畢業後做左十年陪月)

好啦,咁諗住實掂啦,個姨姨打黎同我講原來佢只係幫我坐到兩個星期月就有下一個job(我開刀預十月尾出院、佢十一月中要接另一個開刀),佢仲話我媽咪一早知,我果下晴天霹靂,即刻打比我媽咪。

大宅

回覆樓主:

點知佢話「係呀,佢十一月中要走架啦⋯⋯」我心諗你做乜伏我,佢話個姨姨仲話開刀頭兩星期唔燉補品,但我媽又好坦白講佢唔識,只係個姨姨會應承教我媽咪,寫低個餐單、教我媽燉補品...佢仲話個姨姨連工人都識教實教得佢掂,佢充滿信心

依家約左兩星期後三個見面傾詳情,我知道我請硬呢個熟手part time陪月...但我真係好唔開心,我同我媽咪傾,萬一個姨姨甩底或者人地十一月中個客突然早產咁我點算... 我有諗過幫佢撻訂但又覺得對唔住另一位媽咪 坐兩個星期真係得咩?我有諗過繼續問朋友介紹,但我媽咪係咁問我「你朋友果個做左幾年?知唔知乜乜物物?」我地行外人邊識啊⋯

大宅

回覆樓主:

佢係咁challenge 我,咁我仲點敢搵個人番黎,仲要同你夾到...我真心覺得我阿媽好伏 我係大女、肚入面係第一個孫,絕對係實驗品 阿媽何來的自信?

子爵府

當年我媽咪又係想我請佢朋友
好聲好氣講我已經搵咗 唔會轉佢唔聽
係要嘈 後來老豆幫我口 拆掂左 但媽咪深深不忿

點知我陪月麻麻 坐月補得唔好
我媽咪就好似好開心咁
成日話之前叫我個friend 陪月你又唔聽

但其實我臨生之前比佢整病我 仲要發燒
差d唔可以如期開刀 佢又唔覺得係關佢事 (所以我坐月期間 都有少少病比較難補身)
之後見到個女身體差仲要咁開心

心好淡

子爵府

我當年就係話 請熟人嘅話有啲乜嘢唔夾日後面左左好難處理 始終陪月都係會服侍你服侍個BB咁 人夾人都好緊要

如果真係要請佢 佢個期完咗再搵另一個陪月接上可以嗎 仲有可唔可以你直接contact佢 佢做開陪月我諗佢都會明白兩個星期真係唔夠 如果佢本身係好嘅話都應該要放手

仲有可唔可以叫你媽媽少啲上嚟
當年我阿媽又係成日上來淨係諗住玩BB
仲成日話要帶BB出街

煩死人

大宅

KoneyB 發表於 19-5-4 09:38
我當年就係話 請熟人嘅話有啲乜嘢唔夾日後面左左好難處理 始終陪月都係會服侍你服侍個BB咁 人夾人都好緊要
...

你都幾忍得你阿媽...比我鬧鬼左佢...咁細帶咩落街啊⋯⋯
我都唔擔保自己搵番黎陪月一定好,都係怕好似你阿媽咁馬後炮.. 佢講到話除左佢個fd唔信任何人!咁我都無得唔聽佢講啦,人係佢介紹既但又要我去做醜人傾價錢,我阿媽話佢收開28000一個月,但比唔到full service 我都照計?阿媽話我住院要送湯乜乜物物要計番錢比人,哇大佬我真係第一次聽送個湯都當番工收我成千蚊日
真係比佢賣人情比朋友ja...我老公聽到我阿媽咁講都好反感,我地係有預留錢坐月,但唔係比人當水魚禁囉!黎親母親節果日會同個姨姨見面,希望佢唔係我想像中咁mean la,我已經對坐月無晒期望架啦⋯⋯

子爵府

soiebb 發表於 19-5-4 21:04
你都幾忍得你阿媽...比我鬧鬼左佢...咁細帶咩落街啊⋯⋯
我都唔擔保自己搵番黎陪月一定好,都係怕好似你阿 ...

所以我而家心好淡 間中食飯可以 影響我家事就企硬

馬後砲呢d野真係冇得避 就算你陪月99分 佢都可以將缺點無限放大

有冇其他長輩幫下口?祝你好運 心平氣和d解決

別墅

soiebb 發表於 19-5-3 12:58
我媽咪約十年前讀左erb個陪月course, 但畢業後無做過,但呢十年由我拍拖到結婚都十分強調坐月非常重要,要 ...

唔好心軟,坐月真係好重要,搵個專業一條龍既幫你!我而家坐緊小月都有搵陪月幫我,好好彩我個陪月係十分十分好同專業!
你想要既pm我⋯但我唔知佢有無期,因為佢地係有一個團隊咁⋯

首頁

尾頁

跳至