懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我6/4喺瑪嘉烈順產,但bb頭仔大要吸出嚟,所以會陰傷口比較大,尋晚覺得傷口有d痛,老公幫我檢查左,話見到有一小部份傷口溶左線未埋到口,請問有無媽媽遇到過類似情况?我一個人去醫院帶埋阿b驚搞唔掂,因我哋係自己照顧bb,要老公放假先陪到我去,請問去急政室係咪一定等分流等好多個鐘?

男爵府

hellbray 發表於 19-5-3 13:21
我6/4喺瑪嘉烈順產,但bb頭仔大要吸出嚟,所以會陰傷口比較大,尋晚覺得傷口有d痛,老公幫我檢查左,話見到 ...

你帶住阿B去醫院要等好耐㗎,叫你先生請一兩日假啦,冇辦法㗎啦

別墅

喊包媽媽 發表於 19-5-3 13:22
你帶住阿B去醫院要等好耐㗎,叫你先生請一兩日假啦,冇辦法㗎啦
老公好難請到假……最快都6號先陪到我去,到時都係要帶埋阿b去,我最驚係阿b逗留醫院太耐……

大宅

我6/4喺瑪嘉烈順產,但bb頭仔大要吸出嚟,所以會陰傷口比較大,尋晚覺得傷口有d痛,老公幫我檢查左,話見到 ...

你打去產房問下點處理?

別墅

soiebb 發表於 19-5-3 13:56
你打去產房問下點處理?
無產房電話……之前出院淨係俾左個24小時產後熱線我,已經打左去,不過係錄音,要下午5-6點先有人覆……

子爵府

放工時間,去急症,叫老公接力bb , 可以嗎?

複式洋房

要盡快去睇醫生 怕傷口會發炎
我之前係試過 但我係係私家睇完 之後再寫信我去急症室 由等睇急症到逢埋傷口都搞左4至5小時

大宅

生完出院14日内可以去做政府幫你產檢果度同距講你傷口痛,會安排姑娘或者醫生幫你,但預左甘樣walk in要等好耐,上次我去都要等2個幾鐘先見到姑娘。但如果你傷口真係痛,建議今早翻去睇下

大宅

打錯字,“今早” 應該係“儘早”

複式洋房

我試過去產檢果度同登記個人講,佢話可以即日檢查傷口,見完護士再見醫生。

因為我傷口係產鉗助產都係好大,係爆開加發炎,醫生馬上幫我處理同入院。

之後攪左好耐,用左要拆果啲線都係爆開。撞到weekend,護士叫我去急症。我都係自己湊b,分流站既護士見我帶埋bb黎就幫我排緊急,前後十分鐘唔駛就見倒醫生。

別墅

感謝各位解答,已去私家診所處理傷口

大宅

hellbray 發表於 19-5-4 12:42

請問私家點樣處理?我個傷口又系有個窿埋唔到,我睇左醫生兩日好似無咩效果

大宅

雙子座媽媽 發表於 19-6-11 17:24
請問私家點樣處理?我個傷口又系有個窿埋唔到,我睇左醫生兩日好似無咩效果
...

我上個月滿月都唔好傷口都係私家診所婦產科醫生檢查,剪開啲線洗一下傷口,返去慢慢二星期左右好返了。

大宅

hellbray 發表於 19-5-4 12:42

請問jm去私家診所係點處理傷口㗎?
處理咗之後點呀你而家?
我同你情況一樣,瑪嘉烈生,bb係吸出來傷口大
而家有個位爆開咗好痛吖

都唔知點算好,
去排急症室嘅話好耐呀,要湊bb

別墅

亞Tong 發表於 19-7-3 10:11
請問jm去私家診所係點處理傷口㗎?
處理咗之後點呀你而家?
我同你情況一樣,瑪嘉烈生,bb係吸出來傷口大

唔好意思呀咁耐先覆,我滿月就去左婦科睇,醫生話爆左線,不過無得聯返埋,要等個傷口自己好,醫生開左藥膏同消毒藥水俾我,每次去廁所都要用消毒藥水沖洗,要成個月先好得返,有疤

大宅

hellbray 發表於 19-8-19 00:42
唔好意思呀咁耐先覆,我滿月就去左婦科睇,醫生話爆左線,不過無得聯返埋,要等個傷口自己好,醫生開左藥 ...

多謝你嘅回覆
我後來返咗瑪嘉烈產後,都係無得聯返要浸藥等自己好返。
我而家已經好返咗喇

別墅

亞Tong 發表於 19-8-19 00:48
多謝你嘅回覆
我而家已經好返咗喇

我7月28生 到今日都係埋吾到口 發炎睇左2次醫生有食藥有塗藥水 醫生話傷口比之前好左 但都係又紅又腫 我都吾知應該點好 打去產後電話錄音 又未有人覆

別墅

亞Tong 發表於 19-8-19 00:48
多謝你嘅回覆
我而家已經好返咗喇

想問無得聯反甘咪有個窿係到囉?

大宅

KIMKIM85 發表於 19-8-19 01:19

我7月28生 到今日都係埋吾到口 發炎: ...

我打去產後留言,好快就有人覆我喎!佢俾咗個期我返去產後檢查,醫生話唔會再聯,只係俾咗抗生素食和浸藥。每兩個星期返去覆診俾醫生睇吓有冇好返啲,返咗三次。
而家一啲都唔痛喇,個窿位生咗嫩肉出來。不過醫生話係會有少少口埋唔到㗎,冇可能好似本身咁,但冇影響。

首頁

尾頁

跳至