自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下有冇人喺日本民宿租住過? 我係徑air BNB租一棟樓住,係咪佢嘅評語完全都冇 係咪租唔過?
Carmen

男爵府

有住過, 感覺好好, 不過揀D 多COMMENT 好D

男爵府

日本好似對airbnb好多禁止,搵多一點資料先好租,我3年前租過一間,係好多好評同埋有同佢溝通過先租

大宅

carmen.ice 發表於 19-5-3 15:12
想請教下有冇人喺日本民宿租住過? 我係徑air BNB租一棟樓住,係咪佢嘅評語完全都冇 係咪租唔過? ...

我會揀超讚房東同睇評語先決定

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pinkysnakebb 發表於 19-5-3 15:20

大宅

conconchan 發表於 19-5-3 15:17
日本好似對airbnb好多禁止,搵多一點資料先好租,我3年前租過一間,係好多好評同埋有同佢溝通過先租
...
我個女就係打算六月中成班同學去日本畢業旅行 幫佢畀咗一半deposit訂民宿但上網睇返佢嗰間好似冇任何評語好同壞都冇覺得好奇怪囉!!
Carmen

大宅

pinkysnakebb 發表於 19-5-3 15:20
我見呢個屋主名下仲有幾間民宿啲評語就一半一半 多數都係讚個屋主好但係就話好多時冇清潔過就交屋 但我個女而家租嗰幢 就任何評語都冇又唔係新起 點算呢? 因為佢三十日內退租可以全部退回金錢 所以想盡早決定
Carmen

男爵府

carmen.ice 發表於 19-5-3 15:29
我個女就係打算六月中成班同學去日本畢業旅行 幫佢畀咗一半deposit訂民宿但上網睇返佢嗰間好似冇任何評語好 ...

有無同房東溝通過?同埋之前新聞出左要打擊民宿,唔知要限時間先可以租,所以真係要睇清楚。萬一去到無得住,咩野都追唔返,到時麻煩
不過無評語就真係怪怪地,因為如果好一定會留言,我都有留,同時屋主都留返好評俾我,同我去日本租係搵我溝通到既 上次係個中國留學生,同問左佢好多問題我先俾錢

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carmen.ice 發表於 19-5-3 15:31
我見呢個屋主名下仲有幾間民宿啲評語就一半一半 多數都係讚個屋主好但係就話好多時冇清潔過就交屋 但我個女 ...

唔好以為多屋出租就好!

我去日本住過好多民宿,
一般都好nice!!
但試過有一次租一楝三層,
個屋主勁奇怪,
竟然第二朝有個男傭用鎖匙開門入屋,
第三日仲趁我地出外入屋,
係comment到話冇privacy,
佢竟然好rude咁回應,
聲稱自己係日本好多民宿!

大宅

babyhowie 發表於 19-5-3 15:39
唔好以為多屋出租就好!

我去日本住過好多民宿,

Carmen

大宅

conconchan 發表於 19-5-3 15:34
有無同房東溝通過?同埋之前新聞出左要打擊民宿,唔知要限時間先可以租,所以真係要睇清楚。萬一去到無得 ...
阿女係经Airbnb 訂, 唔會咁恐怖掛? 死啦而家畀咗七千蚊訂金點算? 因為佢哋成班同學由上年預計劃到到今個月先至夠錢 好多都畀人訂咗所以一搵啱就即刻訂!
Carmen

大宅

carmen.ice 發表於 19-5-3 15:31
我見呢個屋主名下仲有幾間民宿啲評語就一半一半 多數都係讚個屋主好但係就話好多時冇清潔過就交屋 但我個女 ...

冇評語又冇清潔過唔會考慮啦

男爵府

https://news.gohome.com.hk/tc/news/日本民泊新法6月15日實施-影響民宿經營/

大宅

pinkysnakebb 發表於 19-5-3 16:05
冇評語又冇清潔過唔會考慮啦
死啦落咗一半deposit喇!咁點呀?我而家已經同個屋主聯絡緊睇下點!佢冇清潔緊都算啦我驚佢成班靚仔靚妹去到日本冇屋住咋!
Carmen

子爵府

住過近難波民宿,好好呀

男爵府

carmen.ice 發表於 19-5-3 16:23
死啦落咗一半deposit喇!咁點呀?我而家已經同個屋主聯絡緊睇下點!佢冇清潔緊都算啦我驚佢成班靚仔靚妹去 ...

日本邊度? 幾多人?

大宅

carmen.ice 發表於 19-5-3 16:23
死啦落咗一半deposit喇!咁點呀?我而家已經同個屋主聯絡緊睇下點!佢冇清潔緊都算啦我驚佢成班靚仔靚妹去 ...

佢地幾歲呀?因為有朋友試過住左幾日要佢地早走因為搞錯左booking, 朋友帶著兩個小朋友即book酒店,記得要有plan b如果冇得退訂,錢事少安全緊要佢地唔識執生咋

大宅

cutekiddy 發表於 19-5-3 19:26
日本邊度? 幾多人?
大板 8人!
Carmen

大宅

pinkysnakebb 發表於 19-5-3 21:59
佢地幾歲呀?因為有朋友試過住左幾日要佢地早走因為搞錯左booking, 朋友帶著兩個小朋友即book酒店,記得要 ...
多數已滿18歲!
Carmen

子爵府

虎到金來勳章

carmen.ice 發表於 19-5-3 15:12
想請教下有冇人喺日本民宿租住過? 我係徑air BNB租一棟樓住,係咪佢嘅評語完全都冇 係咪租唔過? ...

首先,要查下係未合法 (有証書,網上有得查)。唔合法隨時被人cancel

有冇plan b? 唔租呢到可轉去邊?

bnb, 最好搵d超贊房東。
如多於一個房源,可能交比人處理租。
佢比左地址你未?上google查下,可睇到附近街道既圖片。
新既房無 comment唔出奇。

首頁

尾頁

跳至