自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wantaima 發表於 19-5-3 16:58
以我理解唔會有。你老婆未生公司就執左笠。公司只能做遣散。公司已經唔存在無需要負責遣散後既人&事。
...
×2
我都係咁理解

子爵府

natnat_tsang 發表於 19-5-3 16:57
據我所知都係...公司執笠遣散員工同炒大肚婆係兩件事....如果以我理解係計糧及代通知金係計到5月尾, 至於 ...

1 . 代通知金—- 我冇..因為已有一個月通知.
2. 我有大假$$
3 , 呢個我都有..而公司亦好好..無對沖.. 不過呢筆錢有max , 過左個max , 都係得過max 數.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實有唔明唔洗估估下,打去勞工處度問一問,呢D係自身權益,舊年我用僱主身份問過,我諗一年唔會咁快轉啩,勞工處係建議先遺散其他員工,大肚員工須要諗地方安置佢地,直至生產完復工後(唔記得二定三個月)先可以遺散,係好攪笑㗎!我果時仲鬧佢地咁都得,我公司都執笠喎,我仲要租個office養住佢,我補足$比佢走都唔得,勞工處真係答我係唔合法,僱員可控告僱主。

呢D係要有,但總言之勞工處係强烈唔建議:

1. 代通知金 / 1個月糧 (即使通知左都要比多一個月)
2. 大假 (轉做錢)
3. 長期服務金
4. 10個星期假 (轉做$)

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

montana 發表於 19-5-3 17:43
其實有唔明唔洗估估下,打去勞工處度問一問,呢D係自身權益,舊年我用僱主身份問過,我諗一年唔會咁快轉啩 ...
其實俾錢係個折衷方法啦, 不過唔係一個正常合法嘅方法

伯爵府

回覆樓主:

公司要摺可能無得賠產假喎……

珍珠宮

montana 發表於 19-5-3 17:24
咁你屋企人比人呃左啦!

我今晚再問清楚先
我屋企人自己講佢冇產假福利
唔該曬jm

男爵府

龍山仔仔 發表於 19-5-3 17:38
其實我唔係好明點解會有?八月才生~ 可唔可以解釋下,學下野~

因為我個case同樓主老婆差不多,三年前當時7個月,公司接埋,做左6年,HR知我大肚,好緊張我個case, 唔知係咪怕什麼勞工條例,到我坐完月上寫字樓取支票,大約是當時人工8倍,因為入面有代通知金/特惠金/產假五份四等等)。當時我沒有理太多,只知有一部分係MPF對沖。
以為件事到此為止,點知一年後收到張稅單,真係托賴這筆可觀既收入,真係好金好金,寫了幾封求情信先減得果少少。

水晶宮

dickxabre 發表於 19-5-3 16:40
我老婆公司係長工, 做左OVER 5年, 佢8月中生. (8月中產, 因為10星期假, 即係7月幾就放)

佢公司就摺, 其他 ...

間公司都摺、你仲想佢點俾產假/賠償你?全體解散劃一賠囉
勞工處點會答唔到吖手

侯爵府

畀面勳章

我老婆公司係長工, 做左OVER 5年, 佢8月中生. (8月中產, 因為10星期假, 即係7月幾就放)

產假無架,人地都五月執,代通知金,遣散同未放的 annual leave。
Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

tasa 發表於 19-5-3 18:20
因為我個case同樓主老婆差不多,三年前當時7個月,公司接埋,做左6年,HR知我大肚,好緊張我個case, 唔知 ...

你生完公司執左未?

侯爵府

畀面勳章

montana 發表於 19-5-3 17:43
其實有唔明唔洗估估下,打去勞工處度問一問,呢D係自身權益,舊年我用僱主身份問過,我諗一年唔會咁快轉啩 ...

公司都執笠,告都無法。老實講你告到去平機會都無用。

男爵府

secretrose 發表於 19-5-3 18:36
你生完公司執左未?

因為總公司沒有執,我的部門接左,生完公司問我想唔想繼續做,我覺得佢地財政麻麻,決定要錢走人

侯爵府

畀面勳章

tasa 發表於 19-5-3 18:38
因為總公司沒有執,我的部門接左,生完公司問我想唔想繼續做,我覺得佢地財政麻麻,決定要錢走人
...

你個case唔同,係接部門。如果樓主老婆係細公司,佢執笠,根本乜都無。

伯爵府

公司做到5月執笠,根本已唔存在可以安置大肚員工。
所講衰D,公司決定執,盤數已預先做到closed 。想追都唔會有剩。

男爵府

陪月勳章

我老公公司以前遣散員工,個大肚婆係有多幾個月糧直至放產假再加10個星期產假嘅錢,即係五月尾至放產假前都有糧再加10個星期產假嘅糧,樓主case公司想食左太太兩個月啦

男爵府

我case比你參考下,不過唔能夠作準,因為我老細對我好好,本來可以一齊去勞工處協商,但佢唔想去勞工處,所以先有我呢個offer:
我老細係計足我生產日前2後8的人工+1個月代通知金+遣散費

(即係當我放完產假後返多一個月再加遣散費比我)

我朋友嘅case就係同老細一齊去勞工處協商,冇我賠得咁多。所以好睇老細取向

男爵府

公司都執,點知你之後生唔生到,可能你中六合彩呢

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

secretrose 發表於 19-5-3 18:41
你個case唔同,係接部門。如果樓主老婆係細公司,佢執笠,根本乜都無。
...

公司最後都執哂,原來蝕了好幾年才執笠

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

secretrose 發表於 19-5-3 18:35
產假無架,人地都五月執,代通知金,遣散同未放的 annual leave。

收到。。

首頁

尾頁

跳至