親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有少少行程問題想請教下各位!
我會夜晚大概8點到達桃園機場,咁我應該即時入宜蘭,頭兩日玩左宜蘭然後返出台北,定應該玩左台北先入宜蘭?邊樣會比較好呢?
#夜機的煩惱

禁止訪問

侯爵府

太夜喇,即晚入唔到宜蘭,就算包車都要最快到個半至二個鐘,不如第一晚先係台北
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

cckmandy 發表於 19-5-4 00:37
我會夜晚大概8點到達桃園機場,咁我應該即時入宜蘭,頭兩日玩左宜蘭然後返出 ...
一般玩由遠到近, 方便控制時間去機場返香港

你8點到, 當你冇delay, 出得機場起碼9點, 包車計去到宜蘭要個幾鐘車你當11點, 就算直去宜蘭都唔建議住貴酒店情願第二日轉酒店, 第日一早晌宜蘭時間或者會好用啲

水晶宮

我會夜晚大概8點到達桃園機場,咁我應該即時入宜蘭,頭兩日玩左宜蘭然後返出 ...

要睇下你去台灣幾多日, 同埋回程度係幾點機。

如果係4日及下午機(回程), 咁即係真正係台灣只有2日半。 如果只有2日半, 我就唔會去宜蘭, 只玩台北,.又或只玩宜蘭。

如果只玩宜蘭。 我會住礁溪。第1晚搭1661樹場巴士去礁溪。第2及3日安排景點/節目。第4日搭1661直接由礁溪去機場。

不過如果係夜機, 我會第4日一早起身搭首都客運去台北。 係台北站托運行李後, 就係台北hae下,.食下野。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 19-5-4 01:43
要睇下你去台灣幾多日, 同埋回程度係幾點機。

如果係4日及下午機(回程), 咁即係真正係台灣只有2日半。 ...

我去5日,夜晚7點幾機返香港,所以係打算兩日台北,兩日宜蘭咁,不過因為我去到會join朋友,諗緊包車玩宜蘭,但最後果日佢4點機,我7點幾機,都會分開走,咁係咪最後兩日玩台北會好啲

水晶宮

cckmandy 發表於 19-5-4 07:19
我去5日,夜晚7點幾機返香港,所以係打算兩日台北,兩日宜蘭咁,不過因為我去到會join朋友,諗緊包車玩宜 ...

如果咁就2日宜蘭2日台北。

我都計劃左2日宜蘭2日台北。不過我早機去晚機返。
天空之城, 快樂之地

大宅

如果你第一晚打算住宜蘭民宿,太夜去到應該做唔到check-in,一般最夜只接受8、9點,除非你住酒店

wcpcelia    發表於 19-5-4 10:01

大宅

PCCW2319 發表於 19-5-4 07:47
如果咁就2日宜蘭2日台北。

我都計劃左2日宜蘭2日台北。不過我早機去晚機返。

所以你會落機直接去宜蘭先?

大宅

sophyllis 發表於 19-5-4 08:48
如果你第一晚打算住宜蘭民宿,太夜去到應該做唔到check-in,一般最夜只接受8、9點,除非你住酒店
...

如果第一晚去左台北行夜市住一晚,第二日一早入宜蘭玩兩日,再出返台北又可行嗎?

水晶宮

cckmandy 發表於 19-5-4 08:54
所以你會落機直接去宜蘭先?

係呀!不過我係住礁溪, 由機場搭1661應該係1.5小時車程。 jm們講去由機場搭1661到宜蘭起碼2小時。

我第1日係礁溪(去到應該都下午2~3點剛好check in), 係礁溪周圍行下。 然後夜d搭火車去羅東夜市。

第1~2日: 礁溪及宜蘭

第3~4日:台北。 不過第4日check out後, 會去台北機鐵站托運行李先. 然後至慢慢行。

不過, 我去嗰幾日都應該有雨, 希望順利, 唔會因天氣而掃興啦
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

水晶宮

hkccu2700 發表於 19-5-4 10:34
分開航班的話, 宜蘭半路返回酒店拿行李, 路程及時間比較多, 甚至要搭的士.

在台北, 無論行李存放酒店或 Lo ...

係呀!台北去機場交通方便好多, 選擇都多。 宜蘭去台北機場, 要預多d時間, 因怕塞車。

現在可以直接托運左再行街, 真方便。 除非預左入機場前仲要買好多野, 至安排放係酒店或locker.

我應會去濱江菜果市場買水果,.所以行李托運後, 會放水果係locker。行完街就hand carry搭機鐵去機場。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 19-5-4 09:10
係呀!不過我係住礁溪, 由機場搭1661應該係1.5小時車程。 jm們講去由機場搭1661到宜蘭起碼2小時。

我第1 ...

咁安排幾好

珍珠宮

新年去台北宜蘭,情況同你差唔多,晚上8點幾到桃園機場,但我去7日6夜,選擇了頭2晚台北,3晚宜蘭,最後一晚住返台北。Day 1入宜蘭確實唔太好,宜蘭酒店都比台北貴,去到瞓覺太蝕。

wcpcelia    發表於 19-5-7 11:04

大宅

MissMaMa 發表於 19-5-5 08:23
新年去台北宜蘭,情況同你差唔多,晚上8點幾到桃園機場,但我去7日6夜,選擇了頭2晚台北,3晚宜蘭,最後一 ...

咁如果第一晚住台北,第二日一早去宜蘭玩兩日,然後再出返台北,咁安排可行嗎?

別墅

PCCW2319 發表於 19-5-4 09:10

我第1 ...

我想問你住礁溪會去邊度玩?會去親子工作坊嗎?

水晶宮

ckdaisuki 發表於 19-6-4 23:00
我想問你住礁溪會去邊度玩?會去親子工作坊嗎?

因為我同老公2個人去, 所以唔會去親子工作坊/景點。

礁溪去左蘭楊博物館
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

伯爵府

cckmandy 發表於 19-5-5 22:37
咁如果第一晚住台北,第二日一早去宜蘭玩兩日,然後再出返台北,咁安排可行嗎?
...

我都打算咁,夜晚去到先在台北住兩晚,大喼存酒店,只帶細喼去宜蘭三日,再返台北,不過我去9日。雖然好似三程車,機場去宜蘭,宜蘭去台北,台北去機場最順路,但入到去咁夜,嘥左間溫泉酒店咁貴一晚,而且台北去宜蘭比機場去宜蘭快半小時的,所以決定咁行。

首頁

尾頁

跳至