自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭,如他們想找你幫忙而你亦已退休了,你會否伸出援手!

公爵府

issactmaria 發表於 19-5-4 10:29
日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

我就唔會幫手湊嗱,幫幾日就得,長期就咪搞。諗得掂先好生。

wcpcelia    發表於 19-5-5 09:13

珍珠宮

環保接龍勳章

日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

唔會!! 自己仔女自己負責, 搞唔掂就唔好生, 我絶對絶對絶對唔會幫手。

p.s.: 一日半日例外

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

唔會幫手湊,我個人認為做父母湊大仔女責任已完成

公爵府

BGCOME08 發表於 19-5-4 10:32
我就唔會幫手湊嗱,幫幾日就得,長期就咪搞。諗得掂先好生。

呢翻話話,同時都係我媽對我講過的。

侯爵府

no!費事鬧交收場、幫手睇頭睇尾就ok!

男爵府

回覆樓主:

幫到就幫…

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔女由出世開始,都係我們兩公婆自己湊,無人幫,無姐姐,亦無陪月。只是偶爾長假期先會去娘家住一兩日當渡假。

所以我亦有同仔女講,將來有小朋友,要照顧係父母責任,幫手只屬偶爾性質,就像你們現在一樣。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我亞媽都係話吾會幫我湊,所以我自己湊。我知湊仔辛苦,所以佢地要我幫手,我會幫,反正我得閒,但吾好要求我要點教點做。

大宅

回覆樓主:

咪搞, 湊大仔女已經好辛苦, 亦唔想同仔女因為湊細路有爭執

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

將來既事...話唔埋....
又要睇關係如何,經濟如何...

講真...同仔女,新抱女婿關係唔好...分分鐘見都唔比你見...重湊乜鬼...

關係好的...偶然幫下手..佢地去2人世界旅行..湊幾日...自己有時間的話完全冇問題..
關係好好的...幫多D都冇所謂...
如佢地經濟一般的..老實..我情願唔收仔家用...
我出去返工..新抱在家湊仔好過...
媽媽點都比麻麻婆婆好既....
除非..新抱搵好多的...同我真係岩KEY...
又交得個B比我..就唔會多事我點湊...
大家教仔方針相近...就佢返工...我湊孫都OK...
(重要前提係...我得閒...又有氣有力唔辛苦喎)

所以將來的事...到時先算啦

水晶宮

我bk1, 我己經同佢講,你第時結婚生b要自己湊我唔會幫手

佢地的路由佢2公婆携手去解決,我只對佢盡力,盡心地湊大佢後就會過我自己的人生

子爵府

當年無人幫,一直請外傭湊女,自己要返工,間中仲要出差,親身感受到無人支援果種壓力和苦況。 第日如果有需要,我會幫手盡量支援自己女兒。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

除非我當時已經冇做野,如果仲做緊野就一定唔會為咗幫佢湊而辭工

大宅

一定會,除非仔囡唔需要我幫手。因為知道自己從來都冇人幫手好辛苦,所以會盡力幫佢地!

伯爵府

回覆樓主:

住近同區,幫手睇下都可以,但專責湊孫咪搞。

wcpcelia    發表於 19-5-5 09:14

子爵府

唔會幫,湊大兩個我已經夠辛苦,唔想臨老過唔到世

象牙宮

就算退休後唔代表一定要湊孫,幫下手可以,主力就唔想,
所以一早講定你地攪得掂先生仔 。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

湊就唔會,太大責任和壓力。
如果仔女經濟上有困難會幫下,反正錢又帶唔走嘅。

子爵府

得閒湊下okay,但好似工人咁湊成日就唔會

首頁
12345...11

尾頁

跳至