夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mingmama 發表於 19-5-11 16:56
原來係有人PM你我從來都冇諗過PM人~有咩就直接喺度講就最好

好多人唔方便係依到講, 因為一用現有名, 好多朋友同事家人會知.

而且她們遇到的問題, 亦唔方便公開說.

子爵府

一顆心 發表於 19-5-11 17:38
但你太太唔係你心裏的一條蟲,唔知你真實想法,哩一刻你無出軌諗頭可能你未遇到有誰敢保證。
...

妳應該沒看過我開的一個post, 叫"婚後遇上比太太更好的女仔". 當時還比人質問為何開這個post, 但其實我只想分享自己的 心態和選擇給大家思考.

太太方面, 我只好包容她, 繼續愛護她, 雖然她未必認同我想的一切.

子爵府

rita1208 發表於 19-5-11 18:33
我相信如果我瓜咗, 我老公都揾第二個女人做佢老婆(仲應該不會等太耐, 佢傷心一陣便會重新出發 ) ...

假設係咁, 我會先以亞仔的感受為先, 再帶一位新的家庭成員入來, 必須先重視現有的家庭成員感受.

自己外邊玩唔緊要, 帶入來家庭要好小心考慮的.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-5-11 15:47
上夫妻版你怕收诱惑,你个人咁易受惑架。。

再講,这裡的人大部份係香港,想同你玩sp, 成本好高啫。。。

嘻嘻,係吖,我係好容易受誘惑嫁。但我知我受邊D誘惑,我受的全是非性事上的誘惑。所以相信冇男人會同我玩到sp.
換句話講,我係鍾意同享受有愛無性的關係,乜嘢關係都好。所以我知道,我肯同男人建立關係,人地都唔肯。因為我冇性事畀到佢。
我仲好容易思想出軌,不過都係唸D完全同性事無關的。
好在我前夫同我現任先生都係美國文化的白人,容許我就係咁容易思想行動(非性事上)出軌的。

我前度未婚夫係青少年時期移民到美國的華人。雖然係咁,跟左佢,我都受限制。例如佢趁我放暑假翻來香港響我屋企住,食飯時,有從小六就開始鍾意我的男生打電話來同我傾計,我傾完電話,坐埋佢旁邊繼續食飯。就開始感覺到佢靜默無聲,對我嚴肅左好多。晚飯完,佢平心靜氣話帶我落街行下。於是佢拖住我手同我去屋企附近既海港旁,二人排排坐下。一路上,佢都不吭半隻字。我也默默地守後在佢身邊,陪著佢坐了好長時間。然後才聽到佢開金口。佢依然語氣溫和但帶有嚴肅:「我唔鍾意我將來的太太 (那時我地已經定了婚)除翻工外仲要應酬上司,同事,、、、」之後果D話我已經唔記得佢係點用字來表態的。大概係佢唔鍾意我周旋於男人之間搞公共關係 (公關)。 好似頭先 我同男生傾電話,佢已經咁大反應要落規例畀我守。我唸左成晚,到第日佢帶我出街,在小巴上,我開聲向佢落一個承諾:「如果我以後都唔單獨同男 生出街會取悅你既,我願意遵守。」當我下了如此承諾後,佢先開始relax地流露喜悅之情。立刻佢回覆對我的正常互動。我講得出,做得到。在佢還未同我退婚那段日子,佢在美,我在香港,好多不同男生單獨約我出街,我都約埋個女友與我同赴約。有個男生常上我屋企坐。我認為OK吖。我冇同佢單獨出街吖。而且個個認識我既男生,我都主動講佢地知我有個未婚夫響美國。
最近我問我先生,「點解D男生明知我有未婚夫響美國,我又唔發姣,又性冷感,行出來就係一副男女授受不親既 我係淑女,唔好掂我既款,都依然繼續守在我身旁?」
我先生笑回:想做後等。如果你地散左,就可以隨時申請做妳正印。
我當年就係唔想佢地知道有機可乘,即使我前度未婚夫移情別戀(其實係因為我唔做婚前性行為)主動同我退婚後,我都沒有公佈我的自由身。但就解除了不單獨赴男生之約。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

PTMCYS 發表於 19-5-11 23:34
妳應該沒看過我開的一個post, 叫"婚後遇上比太太更好的女仔". 當時還比人質問為何開這個post, 但其實我只 ...

我有睇過,但我睇post 從不睇邊個樓主㗎原來系你時間可以證明一切你太太好幸福

大宅

858D 發表於 19-5-12 00:19
嘻嘻,係吖,我係好容易受誘惑嫁。但我知我受邊D誘惑,我受的全是非性事上的誘惑。所以相信冇男人會同我玩 ...

好佩服你呀,好多回覆都可以打咁多字

伯爵府

rita1208 發表於 19-5-11 18:33
我相信如果我瓜咗, 我老公都揾第二個女人做佢老婆(仲應該不會等太耐, 佢傷心一陣便會重新出發 ) ...

係呀 我覺得任何年紀的年人都需要有個女人
我朋友個媽咪走左,佢爸爸一年後已經有個新的「女主人」入屋過夜住埋了 幾快呀 所以男人喎........佢的傷心應該係好短暫。

珍珠宮

一顆心 發表於 19-5-12 00:45
好佩服你呀,好多回覆都可以打咁多字
嘻嘻,樓主都係有好多post都打好多字。
人生經歷豐富,而自己觀點與角度睇法又獨特。一言難盡。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

一顆心 發表於 19-5-12 00:43
我有睇過,但我睇post 從不睇邊個樓主㗎原來系你時間可以證明一切你太太好幸 ...

時間可以證明一切, 係無錯.
當時出POST, 都有一些C9 質疑我為何對太太那樣不敬地說出來, 更懷疑我為何經常塑造自我良好, 好好先生的形象, 是否想在這裡搵食.

有人说,咁得閒, 不如多花心機在家照顧家人.... (其實太太還成日覺得我在家, 壓力大, 想我出去行下街, 搵下興趣班, 但又怕我比人埋身....),我在家係好似隻牧羊狗咁, 看著他們的, 保護/照顧他們, 當偏離了航道, 我就會把他們帶回原軌, 然後又安然在家黐住他們...

不過我覺得對我有質疑係好事, 始終網絡世界, 要有防人之心. 不過我真係想分享, 仍有一些人可以在有選擇下, 仍然堅持婚姻的信念... 唔係10個男人, 9個半想滾, 雖然去滾/去過滾的比例比一半還多, 但是不是那麼絕望的.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-5-12 07:41
時間可以證明一切, 係無錯.
當時出POST, 都有一些C9 質疑我為何對太太那樣不敬地說出來, 更懷疑我為何經 ...

支持你繼續喺度發放正能量~有時人到徬徨無助時最需要就係呢啲正能量~我之前好少上嚟夫婦呢版~係有一次自己遇到一啲好困惑的事就上嚟睇下~睇下其他人的分享先知道原來夫妻相處之道真係好多嘢都要慢慢學習~樓主你繼續喺度發光發亮啦~好多人需要呢啲正面的分享

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-5-11 16:02
如果我太太不在了,我會找第二个,但不會結婚。。

不過这假設不會發生,亦唔想。

我前夫都係咁同我講。我都唔需要結婚。
我同前夫既離婚就係大家都會為對方著想,為D子女著想。
分身家方面,我要求將所有債務畀我一人擔,因為佢冇收入。到時如果我失去工作能力,我一個人破產,唔會影響佢。我亦唔會再結婚,免得我D債堆到第二個男人身上,搞到佢都一身債。
所謂好女兩頭瞞,我冇將Lee D 咁洩底既嘢話畀我外家知。

子爵府

858D 發表於 19-5-12 10:25
我前夫都係咁同我講。我都唔需要結婚。
我同前夫既離婚就係大家都會為對方著想,為D子女著想。
分 ...

既然妳前夫沒收入,為何他不申請破產呢? 要有能力的人又做野,又要面對破產, 係咩邏輯

妳還掂養緊妳前夫, 為何他不順勢破埋產, 都係你養, touch wood 講句, 妳到時搵唔到, 借多一畢再破產, 還有一次借錢的機會... 如果破了產, 之後怎樣借來養大佢呢? 佢自私得來無替自己諗.....

子爵府

mingmama 發表於 19-5-12 09:22

支持你繼續喺度發放正能量~有時人到徬徨無助時最需要就係 ...

多謝.

是的, 出10個post, 幫到/給到一兩人參考來解決問題, 已是值得的.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-5-12 18:05
既然妳前夫沒收入,為何他不申請破產呢? 要有能力的人又做野,又要面對破產, 係咩邏輯

妳還掂養 ...

我明你講既。佢生計能力低,係咁嫁啦。我又有義氣又有機會搵錢喔。係我冇夫運囉。我知好老公有好多,但一日係人地既老公,一日就與我無相干。

所以我話未跟到我先生之前,我好容易受誘惑同思想出軌。任何一個有生計能力養我,我子女 同我父母過世,等我可以做全職家庭主婦就得。我使費要求又唔高,郵差既穩定人工已經得喇。
我又唔多疑男人,有能力處理到佢同人曖昧既事。
我認為,男人有我做老婆會好開心喔。
好在上天畀左我先生Lee個夠我用有多既男人。

債我揹,到時我搵唔到錢破產,係我提議既。佢還未接我Lee個提議。
佢而家續步賣D屋畀我先生來減輕我地揹既債。
我已經遲左職提早退休,因我人已經身心疲憊到失去工作能力了。咁樣,佢知道佢唔可以再使用我專業既收入來向銀行借錢。等佢日後在經濟投資方面唔好冒咁大個險,因為我再無能力響下面繼續做安全網接住佢。以後就靠佢如何運用我D谷種。

子爵府

858D 發表於 19-5-13 02:16
我明你講既。佢生計能力低,係咁嫁啦。我又有義氣又有機會搵錢喔。係我冇夫運囉。我知好老公有好多,但一 ...

雖然我唔能夠完全明白和理解妳說的, 但祝福妳

首頁

尾頁

跳至