想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-5-15 20:15
還原基本步,再驗下amh,會唔會驗錯或者數據記錄出錯等等

驗錯,真係會o 嘴

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-5-15 20:15
還原基本步,再驗下amh,會唔會驗錯或者數據記錄出錯等等

我出呢個post 嘅目的,係搵和我situation 嘅jm。但so far, 係無人。

別墅

回覆樓主:

唔洗太執著數字,不如諗下同問下醫生有咩方法2-4基礎卵泡都可以成功更好,加油

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-5-15 20:23
唔洗太執著數字,不如諗下同問下醫生有咩方法2-4基礎卵泡都可以成功更好,加油
...

我不是執著於數字,我是想找解決方法。我係等待有jm 和我一樣處境,希望知道佢醫師怎麼說,有沒有解決方法。卵少,局住要抽多次實無計。但amh 唔真係咁少。少卵係都可以成功,但比人機會低很多要抽好多次,我真係抽卵抽到怕,做兩次ivf 要抽4次卵,想搵到方法。不過都謝謝你的鼓勵,還是嘗試睇下有無人能解答我嘅疑問。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-4 17:27
迷網了一年,百思不得其解,有沒有jm 有相同經歷。
去年5 月底到台灣初診,當時amh 有1.82。而39 的年齡似 ...

我上年5月驗過AMH有4.3, 今年2月照基礎卵泡都仲有7粒,但剛剛5月開針做ivf卻只有2-3粒基礎卵泡,醫生話太少唔建議開針做ivf, 用咗輕D針藥試吓做唔做到iui, 點知打咗一個禮拜針食咗一個禮拜藥,竟然終於一粒夠大嘅卵都冇,我都想知點解

大宅

forest287 發表於 19-5-15 20:36
我上年5月驗過AMH有4.3, 今年2月照基礎卵泡都仲有7粒,但剛剛5月開針做ivf卻只有2-3粒基礎卵泡,醫生話太 ...

你的amh unit 係ng 還是pmol?

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-15 20:48
你的amh unit 係ng 還是pmol?

pmol
有咩分別㗎?

大宅

forest287 發表於 19-5-15 20:50
pmol
有咩分別㗎?

通常係in ng
你用呢個link convert, 你amh 係0.6 ng,係低amh, 反而2-3 卵泡符合呢個數,但有7個泡應該係出符意料地多

http://unitslab.com/node/155

別墅

回覆樓主:

剛看到樓上jm所講又諗起,你驗amh有1.8的時候和你得知自己基礎卵泡只有2-4的時間相隔耐嗎?因為amh都會隨時間同身體狀況有變動的

我聽過一個jm佢驗到amh有1.x,點知等到抽卵時再驗少過1,醫生不建議開針,jm於是養卵,後來再上返1的時候再開針

會不會你得悉自己2-4基礎時其實amh已經低過1了?

amh同精于子一樣,每一兩個月驗都可以有變化的,anyway,努力

男爵府

yhyeung 發表於 19-5-15 19:44
請問當時你幾歲,及邊度做ivf

台北做的,当时38

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-15 20:54
通常係in ng
你用呢個link convert, 你amh 係0.6 ng,係低amh, 反而2-3 卵泡符合呢個數,但有7個泡應該係出 ...

thanks...咁我睇嚟都實要抽幾次(emoji)

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-15 20:54
通常係in ng
你用呢個link convert, 你amh 係0.6 ng,係低amh, 反而2-3 卵泡符合呢個數,但有7個泡應該係出 ...

咁FSH呢?因為醫生反而叫我驗多次fsh

別墅

yhyeung 發表於 19-5-15 19:48
係囉你amh 1.9, 我amh 1.8, 你有基礎8粒,我基礎2-4 粒,點解少你0.1, 數量少咁多,先係令我不解的原因
...

我第一次做ivf係上年7月,當時每邊基礎卵泡4-5粒,最後抽到七粒,當時有睇中醫,有針灸食藥,打針期間食多d蛋白質,抽7粒,7粒都受到精,放三中一但空心,淨低嘅試做day 5但全部瓜晒

啱啱5月再做,開針時照到基礎卵泡8粒,醫生換左隻催卵針,繼續睇中醫食藥針灸同貼耳穴(但換左醫生)偶然泡腳,同以前比算有戒下口,打左一星期針去覆診,本身只有兩個卵泡果邊卵子大爆發,谷出一排卵(size 0.9的小卵泡),今次抽13,但只有8粒受精。

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-5-15 20:55
剛看到樓上jm所講又諗起,你驗amh有1.8的時候和你得知自己基礎卵泡只有2-4的時間相隔耐嗎?因為amh都會隨時 ...

只隔了一個月
所以我如此困惑

大宅

zhaifufu 發表於 19-5-15 20:56
台北做的,当时38

好犀利!!

大宅

Karenyeah 發表於 19-5-15 21:19
我第一次做ivf係上年7月,當時每邊基礎卵泡4-5粒,最後抽到七粒,當時有睇中醫,有針灸食藥,打針期間食多 ...

所以你amh 多我0.1, 但基礎卵泡持續地8-10 粒我低你l
0.1. 基礎卵泡持續地3-5, 真係好唔合道理

大宅

forest287 發表於 19-5-15 21:05
咁FSH呢?因為醫生反而叫我驗多次fsh

fsh 每cycle 都不同,運動休息可改善。fsh 低你卵質素好d。

大宅

forest287 發表於 19-5-15 20:59
thanks...咁我睇嚟都實要抽幾次(emoji)

我諗我同你都nah 我拖咁耐。你amh 低過1,要快。我就amh 無咁低但信唔過。

大宅

yhyeung 發表於 19-5-15 20:34
我不是執著於數字,我是想找解決方法。我係等待有jm 和我一樣處境,希望知道佢醫師怎麼說,有沒有解決方法 ...

其實指數只係參考, 我AMH , 都係抽得5粒, 不過好彩有4粒囊, 放兩次。, 今次得左, 過關中

大宅

bubblefong29 發表於 19-5-15 21:45
其實指數只係參考, 我AMH , 都係抽得5粒, 不過好彩有4粒囊, 放兩次。, 今次得左, 過關中
...

你amh 多少?

首頁

尾頁

跳至