6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就來要加固,唔知買邊款機好!
請問有咩好介紹?
Baby cook?
Avent 4 in 1?

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

自己係買普通攪拌機,將食物放落水恰或者蒸,南瓜蕃薯呢類起用匙羹壓,9個月都唔洗用攪拌機, 食材用刀切碎少少就可以直接放落粥仔一齊煲

別墅

肥師奶仔 發表於 19-5-5 10:28
請問有咩好介紹?
Baby cook?

我用緊avent 4 in 1,方便唔使睇火,蒸完倒轉就可攪成蓉

大宅

2019新春慶豚圓

Chingyeeyeee 發表於 19-5-5 14:31
我用緊avent 4 in 1,方便唔使睇火,蒸完倒轉就可攪成蓉

我都買咗,bb 就黎6個月,你通常煮咩多?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

肥師奶仔 發表於 19-5-5 10:28
請問有咩好介紹?
Baby cook?

個人覺得唔需要買。除非你平時完全唔煮飯屋企冇烹飪工具。

我第一胎時買咗攪拌棒,主要係自己本身想買。不過第二胎我都冇點專登用佢整BB嘢。

別墅

sk1122 發表於 19-5-5 14:53
我都買咗,bb 就黎6個月,你通常煮咩多?

我b 6個半月,我蒸過南瓜,紅羅白,薯仔,菜心,頭3樣都唔中意食又要再試下其他,同埋拎泥攪過香蕉,蘋果,梨蓉

大宅

2019新春慶豚圓

Chingyeeyeee 發表於 19-5-5 17:50
我b 6個半月,我蒸過南瓜,紅羅白,薯仔,菜心,頭3樣都唔中意食又要再試下其他,同埋拎泥攪過香蕉, ...

我今日攪香蕉,但太溶了,好難給bb食

複式洋房

Chingyeeyeee 發表於 19-5-5 14:31

我都想買呢部,不過如果只用幾個月好似又貴左d

別墅

sk1122 發表於 19-5-5 20:48

香蕉我攪左一次就冇攪 ,真係太溶 haha 我之後就咁用匙羹壓淋佢,加小小水,你可以試下

別墅

肥師奶仔 發表於 19-5-5 21:19
我都想買呢部,不過如果只用幾個月好似又貴左d

其實係架,不過由於我係從不入廚房,我只好買呢部野方便自己,不過為左bb,我會努力學煮

複式洋房

Chingyeeyeee 發表於 19-5-5 22:31
其實係架,不過由於我係從不入廚房,我只好買呢部野方便自己,不過為左bb,我會努力學煮
...

請問配件難清理嗎?

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

sk1122 發表於 19-5-5 20:48

攪香蕉太溶,我用較熟的蕉,用匙整溶佢,太濕的話加少少糊仔粉會杰D。

別墅

肥師奶仔 發表於 19-5-5 23:05
請問配件難清理嗎?

唔難,好簡單洗一舊野就得

大宅

2019勳章

回覆 sk1122 的帖子

買左NUK極蓉嗰SET, 整香蕉都好容易, 不過唔係自動, 係手動的. 你可以試下, 佢壓野嗰SET 野都幾好用

個樣即係咁
https://hk.carousell.com/p/nuk-%E5%8A%A0%E5%9B%BA%E5%A5%97%E8%A3%9D-preparation-set-%E7%A3%A8%E8%93%89%E6%9E%9C%E6%B3%A5-187087222/

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

pear000 發表於 19-5-7 16:04
回覆 sk1122 的帖子

買左NUK極蓉嗰SET, 整香蕉都好容易, 不過唔係自動, 係手動的. 你可以試下, 佢壓野嗰SE ...

我都係用類似的set,暫時都夠用,生果切粒蒸完卜就過濾網,就好糊,不過我想問下其實過網同磨有冇分別?我冇用過磨....thanks
大事化小, 小事化毛.........

大宅

2019勳章

回覆 kmbb519 的帖子

點解生果要蒸??

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我會自己整果蓉亦都有買貝拉x個隻俾佢食,因為要返工真係唔能夠無時無刻都整到,或者餵字母通心粉同米糊

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 昨天 11:12 |顯示全部帖子

回覆樓主:

買一set有網有得磨果啲工具就好夠, 慳位 好用 價廉 易洗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊