想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為做過一次ivf 失敗,老公話覺得我辛苦,話只可以做多一次,如果唔得我地區雙方共識左領養小孩。之前睇左d特輯講領養,大致都知道個程序。早排同自己媽咪講開,佢話:「唔係呀嘛。」已經有d唔開心,媽咪知道我ivf失敗的。到尋日老公同99 講,下年可以排領養,99話:「唔好強求,2個人都可以好開心。」究竟係咪家人未接受到?有冇過來人可以分享下點同家人商量?

大宅

回覆 bbooeeyybb 的帖子

我無領養經驗,但有同老公商量過如果IVF唔得就去領養。其實你兩夫婦已經有共識,唔太需要同所有人解釋或說服佢地。我覺得好難令所有人明白你地嘅睇法,因為中國人社會對呢個概念仍然唔係好接受到。
假設你地真係領養咗,難道你媽咪會唔認你做女,奶奶會逐個仔出家門?無論生或領養,最主要係你兩夫妻嘅事。加油啊~

大宅

bbooeeyybb 發表於 19-5-5 11:12
因為做過一次ivf 失敗,老公話覺得我辛苦,話只可以做多一次,如果唔得我地區雙方共識左領養小孩。之前睇左 ...

你們做ivf失敗,知道是女方還是男方問題嗎?我也做左ivf失敗,我知道中國人比傳統,所以我不領養,考慮去借粒回來,你也可以考慮下

民房

kk1030 發表於 19-5-5 11:50
你們做ivf失敗,知道是女方還是男方問題嗎?我也做左ivf失敗,我知道中國人比傳統,所以我不領養,考慮去 ...

我覺得如果經濟條件許可,借粒比領養好,最少係老公的同埋係自己十月懷胎。

大宅

因為做過一次ivf 失敗,老公話覺得我辛苦,話只可以做多一次,如果唔得我地區雙方共識左領養小孩。之前睇左 ...

你可睇下失驚無神一家人套戲。就會比較清楚成個過程,當中的苦與樂。

我覺得領養,是兩夫婦的事,不過中國人家庭之間connection 太深,好難完全唔諗佢地嘅接受程度,除非第日斷六親,因為小孩如果第日要出席親戚活動,你要預咗點樣去處理

雖然不知甚麼原因你ivf 未成功,但你年紀好像還後生,如果繼續試會否成功,及你試自然會否成功呢,因有不少例子做很多次ivf 不成功最後自然得咗。你要預計,當你領養了小孩,如果自己成功自然受孕,你未來要做到絕不偏心,這會是一個挑戰。以及如果無血緣而佢可能係好曳,要做到無怨無悔,這些都不易,但如你有決心做到,可不理外人怎麼想。

大宅

HingTse 發表於 19-5-5 12:04
我覺得如果經濟條件許可,借粒比領養好,最少係老公的同埋係自己十月懷胎。
...

反而我又覺得 如果借卵,我寧願領養,免除10月懷胎之苦

大宅

我子宮內膜異位、免疫問題,c6 丁弱,所以雙方都有問題,難d 有。我地都鐘意小朋友,所以先諗到唔一定要自己生,因為做ivf 已經用左好多$至外,對心理都好大影響,過程好大壓力。
本來諗住自己生到,99又退休可以比佢湊,如果佢接受唔到領養,我同老公都打算請工人姐姐湊。又唔會斷6親既,只係希望有方法表達大家都舒服,因為想理埋家人感受

大宅

bbooeeyybb 發表於 19-5-5 12:30
我子宮內膜異位、免疫問題,c6 丁弱,所以雙方都有問題,難d 有。我地都鐘意小朋友,所以先諗到唔一定要自 ...

你得閒睇下我講嗰套戲丫! 內容有睇佢地屋企人初頭都反對但後來接受咗。費事劇透太多,但我覺得內容幾inspiring

男爵府

回覆 bbooeeyybb 的帖子

如果。。俾我的話。。有錢再有卵。。。。amh唔太低。。我會再搏

別墅

如果我中左六合彩,無經濟負擔,都想領養,睇左好多"港故"覺得就算唔同國際,都可以好一家人.只不過香港地手停口停,阿爸阿媽老爺奶奶全部都係責任,都要放佢地係第一先我支持你,有呢個諗法好偉大,畢竟領養真的不簡單

大宅

mi 發表於 19-5-6 15:54
如果我中左六合彩,無經濟負擔,都想領養,睇左好多"港故"覺得就算唔同國際,都可以好一家人.只不過香港地手停 ...

多謝你支持

大宅

kk1030 發表於 19-5-5 11:50
你們做ivf失敗,知道是女方還是男方問題嗎?我也做左ivf失敗,我知道中國人比傳統,所以我不領養,考慮去 ...

請問點樣借?香港可以做到?

大宅

lovebabyswong 發表於 19-5-6 23:46
請問點樣借?香港可以做到?

香港做不到,如果需要借就去台灣辦公室手續

大宅

kk1030 發表於 19-5-6 23:54
香港做不到,如果需要借就去台灣辦公室手續

咁你打算自己放胎?台灣有冇代孕?

大宅

我自己都做了5次ivf才成功,加油啊(emoji),你可以考慮台灣送子鳥借卵,這裡都要不少成功例子

大宅

老人家覺得是替人家養小孩

首頁

尾頁

跳至