懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知問得有啲遲,可能因為個人比較hea
有無8月預產嘅媽媽交流下資訊?愈近生我愈心慌,好多野未準備好,身體上有嘅變化/ 唔舒服除左google 都搵唔到人問,但google 愈多愈陷入恐懼產檢每月得1-2次(私家+公院)....

呢兩日剛過28週,一到夜晚食完野就輕微肚痛,唔識分係假宮縮定腸胃問題。

仲有分泌問題,多左啲水狀,但又唔係好多,又驚係高位穿羊水。

我老公成日話我太擔心,好想

大宅

28週產檢次數差不多啦,唔算疏
你d問題可以問醫生
驚穿水問題可以問下政府,睇佢會唔會用試紙幫你check

大宅

chubobomama 發表於 19-5-5 20:04
有無8月預產嘅媽媽交流下資訊?愈近生我愈心慌,好多野未準備好 ...

我八月預產期,以家26週。

大宅

我仲有幾日28週

大宅

回覆 forum_user9 的帖子

我前幾日去左醫院啦,姑娘叫我唔好自己試,話唔會準,有咩就去醫院

不過我事後都覺得係自己嚇自己,太緊張

大宅

大家好呀

大家有無開始覺得腸胃唔係咁好,我開始唔可以食得咁飽,夜晚食幾啖飯,食多啲菜同餸,因為仲要預留位飲湯

我嘅症狀:

- 胃容易飽同頂
- 上星期有肚痛疴爛/水
- 肚疴好返又到傳說中嘅便秘出現
- 肚好重,下身都好重
- 成日好急尿

胃口方便,無之前咁好成日想食野,但每餐都食得多

其他準備:

1. 暫時只係買左BB床,BB 車,同一set BB 出院嘅套裝
2. 走佬袋--- 係未執嘅 hahahaa...

別墅

chubobomama 發表於 19-5-9 16:48
大家好呀

大家有無開始覺得腸胃唔係咁好,我開始唔可以食得咁飽,夜晚食幾啖飯,食多啲菜同餸, ...

我而家都係28周~你打算係邊間生?
呢排個肚都愈黎愈重,行兩步路就墜住咁。如果你覺得突然分泌物多左水狀,可以去淘寶買啲羊水試紙黎用。唔放心就直接去醫院產房,佢地會幫你睇𠺢!
我24周個陣肚痛肚痾都係直上產房嘅。

呢個周數尿急好正常啫~一個鐘都至少去2,3次洗手間…
走佬袋我尋日都開始慢慢執,見到有咩啱買先買。反而BB嘢就冇買咁多…打算下個月先買😆

大宅

回覆 紫緒 的帖子

唔好意思呢期無咩上baby kingdom

我之後有因為肚疴去急症睇,都上左產前房觀察,問左醫生話我嘅份量咁少唔似係羊水,應該分泌only
後尾都無咩事,但有時我會諗會唔會漏尿.... 因為好多都係打乞次 / 阿B 胎動郁得好勁後就流少少,諗緊會唔會係佢壓到我個膀胱

會去法國醫院生

走佬袋我終於執左啦!係上星期去AEON 咁岩佢做緊8折,我即刻執晒啲走佬袋物品hahaha

複式洋房

有無8月預產嘅媽媽交流下資訊?愈近生我愈心慌,好多野未準備好 ...

我而家都28w啦,通常黃昏就開始個肚比較漲啲,訓醒又正常返!

大宅

回覆 Chuibb19 的帖子

yes 我都係

隻腳都開始有啲水腫,但第朝訓醒又無咩事

可能下午返工坐得多

大宅

我8/28

子爵府

我都係8月哦~ 走佬袋未執 bb 房未執過,只係亂咁擺晒bb 野入去,成個垃圾房 遲下先去護協一次過買野~

大宅

回覆 chubobomama 的帖子

我預產期係8月15號,book咗8月3號係法國醫院開刀,睇下會唔會遇到同房先。走佬袋乜都未執,你執咗d咩啊?你係邊個醫生啊?你係順產定開刀?仲有你揀咗幾多人房未?

大宅

Sharonto1020 發表於 19-5-19 22:07
我8/28

我都係8.28預產 下星期日會飲糖水 最擔心呢樣 我身邊有4個朋友都要拮手指 搞到我好擔心 胃口大左 食得多野會頂住個胃 我仲覺得個肚頂住d肋骨

大宅

hwsn0611 發表於 19-5-20 00:35
我都係8.28預產 下星期日會飲糖水 最擔心呢樣 我身邊有4個朋友都要拮手指 搞到我好擔心 胃口大左 食得多野 ...

你驗尿有無糖份高?我來緊23號見醫生先知洗唔洗飲,我月頭驗懷疑糖份高,前幾日驗又冇

大宅

Sharonto1020 發表於 19-5-20 00:43
你驗尿有無糖份高?我來緊23號見醫生先知洗唔洗飲,我月頭驗懷疑糖份高,前幾日驗又冇
...

我冇驗尿驗糖份呀 我係國外 可能同香港唔同 醫生話直接飲糖水驗呀

複式洋房

ymyyy 發表於 19-5-20 00:04
回覆 chubobomama 的帖子

我預產期係8月15號,book咗8月3號係法國醫院開刀,睇下會唔會遇到同房先。走佬袋 ...

我8月11預產期 都係卜左8月3法國開刀呀

別墅

我都係8月但1/8...
個肚都係夜晚緊、朝早鬆...
緊到唔舒服個款
新手一頭煙

水晶宮

回覆樓主:

我都係水狀,但唔係日日有,係底褲上d
所以應該唔係羊水

水晶宮

pandasisi 發表於 19-5-20 07:23