自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

三萬比較難,搬出嚟除租金,水電煤雜費都要預呀。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

72leelily 發表於 19-5-6 13:20
無交開租睇完租盤會死心
總是感到物非所值
兩公婆無小朋友

在99家屈蛇6年有多
如儲唔到一筆居屋首期
咁只能等排公屋
長期租私樓,收入有限,租金升到你會懷疑人生。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

vivibabyvivi 發表於 19-5-6 08:31
樓主由13年呻到19年,由未婚呻到有兩個小朋友,明知奶奶難頂都嫁,仲一齊住,生完一個唔夠要生夠兩個,既然 ...

睇Marvel 學左句英文 "The hardest choices require the strongest wills“
樓主甘耐都未行動, 即是佢奶奶仲未激發到佢小宇宙

wcpcelia    發表於 19-5-7 11:39

男爵府

回覆樓主:

答返樓主先, 搬就好難喇
搵人湊小朋友, 社區保姆, 鄰居ee, 親戚朋友, 托兒所, 搵下, 出黎做野喇, 仲一定一定要做好避孕
一黎你老公收入唔高, 佢都好吃力, 一頭家黎講, 你有責任幫輕下
二黎去左返工, 小d對住奶奶, 磨擦都小d
三黎增加自己籌碼, 真係要搬都易d, 好過你依家根本冇選擇

公爵府

小朋友返左學未?返左學就搵份part time ,茶記又好馬會又好,幫補下。我3年前仲住緊10000樓下既市區唐樓,而家唔知仲有冇了。想平啲,租唐五唐六,行多兩層,10000左右應該仲有掛?

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

winnie499 發表於 19-5-6 07:35
琴晚99又發癲,容忍不到好想搬出黎,老公搵3萬,我係家庭主婦湊仔,但一搬出黎開支好多,租屋價錢都要萬五- ...

我2公婆收入4萬幾, 租都去左萬幾, 2小孩既支出加埋俾長老真係氣都咳, 差不多月光. 你3萬應該搞唔掂.
如果唔係齋呻, 咁要努力搵下pt, 儲返D實力先搬喇.

大宅

3萬養一家4口,仲要租樓,好難做到。搬出來住一闊三大,租金、水電煤、日用品、家電、仲未計屋企壞呢樣果樣。
樓主要改變依家的局面,最好是請工人湊細路,自己出來工作,勤力D做鐘點,@$110/hr x 8hrs x 25 days = $22,000,已幫到屋企好多。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

winnie499 發表於 19-5-6 07:35
琴晚99又發癲,容忍不到好想搬出黎,老公搵3萬,我係家庭主婦湊仔,但一搬出黎開支好多,租屋價錢都要萬五- ...

依家一齊住, 你老公有無俾家用99?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

https://www.facebook.com/508922582777838/posts/848528648817228/ 市區官塘330呎 9800蚊租 但要行7層樓梯,睇你接唔接受到

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

真係要同你Give me five
我都係無限次諗緊自己搬出黎,唔好話30000,我多過你,我都唔敢,雖然我把口成日都同老公講,我頂唔順你老母,但我深知緊馬死要落地行,趁呢段時間儲多D錢。。希望大家遲D可以脫離99

大宅

chiling009 發表於 19-5-6 23:20
真係要同你Give me five
我都係無限次諗緊自己搬出黎,唔好話30000,我多過你,我都唔敢,雖然我把口成日都 ...

同路人

別墅

樓主由13年呻到19年,由未婚呻到有兩個小朋友,明知奶奶難頂都嫁,仲一齊住,生完一個唔夠要生夠兩個,既然 ...

馬死都要落地行

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

winnie499 發表於 19-5-6 23:25
同路人
你話奶奶難頂,如果你出黎返工,有十萬個人令你難頂,幾多J m 在公司受氣,回家仲要受 工人氣。

人窮就要頂硬上。我都想做 FTM 陪孩子成長,但我娘家同奶奶都無錢無地方。 好多小孩的活動,都因為要返工,無得參加。我只可以睇返學校 D POST 去幻想。

各有各難處。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

myliemama 發表於 19-5-6 16:38
3萬養一家4口,仲要租樓,好難做到。搬出來住一闊三大,租金、水電煤、日用品、家電、仲未計屋企壞呢樣果樣 ...
如果請工人,其實每月預7千幾。
要包食包住 agent fee,水電煤多1一2倍。仲要佢休息你揍仔。

如果 Jim 搵2萬2,扣左交稅,車費,飯錢,敦雜5費,實收萬5左右,扣工人7千,得返7千幾。

仲有租屋隨時俾業主趕走,帶住1家4口,超煩。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實小朋友幾大?每區都總有平貴租,睇你搵唔搵,住唔住,肯唔肯捱。
如小朋友都返全日嘅,建議你e家都開始試下搵pt返下,體驗下,小朋友返學,你返工,如要買餸煮飯,就自己再預留時間,趁未搬之,都打算計劃一下,等自己有個心理準備,睇下下一步可唔可行。

翡翠宮

回覆樓主:

得3萬仲要租萬五六嘅樓

水晶宮

BK Milk勳章

好現實
三萬吾夠
如果要慳到一個點我情願忍

大宅

其實樓主有心改善家庭質素早就諗到出去做野啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實佢99最慘

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多1家4口出黎租屋,不過好辛苦

首頁
45678...11

尾頁

跳至