自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請教一下
何來這麼大的自信?

象牙宮

從事身力勞動, 一向都不怕, 工找人。

office 工, 心怎會不怕怕
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

咁如果人工唔算高,又有少少學歷經驗嘅,我唔信搵唔到工嘅,最多人工差少少啫,點都有工做呀,我冇做野5年,就黎打算出返黎做,都冇擔心過搵唔到工喎

annafong    發表於 19-5-6 11:13
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

專業行業唔怕搵唔到工,只怕係唔係自己心水

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有學歷,有經驗,要求唔好過高, 搵份文職 應該冇幾難。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

又真係唔知喎...
我冇做野17年...
上年SUMMER心血來潮搵工...
我都冇諗過自己會搵唔到工喎

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我無學歷,無經驗,不過好 勤力,熟左工作之後可以1個打3個*^O^*,所以啲前經理及同事,都成日問我要唔要返工。盡責勤力嘅人,永遠唔會找唔到工作。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

回覆樓主:

香港失業率只係 2.8%,只要肯做唔會無工開;當然, 要有條件有要求就另計。

侯爵府

mvshop8888 發表於 19-5-6 08:08
請教一下
何來這麼大的自信?

從來不怕,中間停左一年做ftm,再搵,見邊份就份邊請,只有我選工,人工只有升無降,做ftm嗰排,都有人問我幾時有興趣返工。

水晶宮

請教一下
何來這麼大的自信?

我從不擔心,睇下你會唔會降低啫,搵唔返文職,相信老麥,收銀唔會唔請,保安點都請啦!用雙手搵錢又不是打劫,我唔會覺得樣衰

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

工一定搵到,只係怕揾唔到好工啫

大宅

我底線好低,唔介意工種,香港地點會餓死人,我大學畢業,但我做過洗碗心態很重要

annafong    發表於 19-5-6 14:17

伯爵府

暫時既我未擔心
因為做緊既野現在市場仲好吃香
比唔起既公司呢個位都比到幾皮野既

只係擔心 會唔會選錯公司

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無做野十年多

但我有信心如再重投社會,唔難揾工,我之前做果行算專業,長期要人...

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

只要肯放低身段一,一定有工做,搵唔到心水工作,經濟上又過唔去,洗碗,收銀,7仔m記都要做住先架喇。
香港唔會搵唔到工,只會搵唔到岩心水ge工。

伯爵府

回覆樓主:

我真係從來無擔心過揾唔到工,基本上一見就請,一做就幾年,只係自己辭職唔做,雖然唔係文職,但係自己喜歡的工作,收入都叫幾好,無乜壓力。

水晶宮

zxyggp 發表於 19-5-6 08:25
我無學歷,無經驗,不過好 勤力,熟左工作之後可以1個打3個*^O^*,所以啲前經理及同事,都成日問我要唔要返 ...

但無學歷經驗,第一份工點知你的優點而請你? 你做開左已經有經驗所以前老闆先搵你

大宅

請教一下
何來這麼大的自信?

只要你肯做,實會搵到

alyssasasasa    發表於 19-5-6 09:52

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

暫時仲叫後生,唔擔心,但老d 時就唔敢講啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

年紀大,文職係會難揾d。 可以退而求其次就好商量。

首頁

尾頁

跳至