自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

香港肯做肯定搵到工

珍珠宮

mvshop8888 發表於 19-5-6 08:08
請教一下
何來這麼大的自信?

知己知彼,百戰百勝。

最大問題係了解自己能力,埋解別人要求,明白自己責任,交得出水平。

唔好只為錢而“工作”。
自以為“現實”嘅人往往最不現實,當對方認為俾錢你就可以任魚肉時,下場點會有好?

子爵府

要做工就一定搵到的, 70歲都會有公司請.
問題係咪合心意咋.

伯爵府

年輕時,打兩份工,正職轉工期副業頂住。結婚後,老公係家庭支柱,我轉工無乜顧慮。但要找一份合心水的工作不容易,有時要降低要求。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請教一下
何來這麼大的自信?

因為樣樣都識d,唔怕辛苦,唔怕吃虧,又鐘意學野。

大宅

搵工唔難
難在啲同事夾唔㚒到

大宅

bbshop_bb 發表於 19-5-6 09:48
有專業資格,唔怕無工做

都唔係,睇你做咩專業
有些專業飽和,可能真係好難找的

如不做自己專業,個 個範圍好廣,也比較容易找

水晶宮

請教一下
何來這麼大的自信?

唔係等錢駛而且同家人(老公或父母)同住嘅話,其實真係冇需要擔心,可以慢慢搵到啱心水先做,起碼日常起居生活唔駛擔心先,最多搵到野做比返多啲家用補返

男爵府

回覆樓主:

有能力、有學歷,做嗰行是專業的話,咪唔怕搵唔到

伯爵府

睇到jms 既回應, 你地真好, 咁易搵到工, 我就擔心緊 因為我公司做到年尾會執, 出面環境真系差, 自己大年幾, 又無學歷 都唔知點好.....

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

syduck 發表於 19-5-6 09:17
係,我覺得香港地點都搵到工,當然就唔係話做高層或坐office嘅舒服工,會係啲基層一點嘅工,肯放下身段唔 ...

好多人唔肯向下行,覺得過唔到自己個關,其實馬死落地行,真係無錢開飯咩工都要做架喇。

侯爵府

紫翹 發表於 19-5-6 09:31
其實唔好要求過高, 幾萬蚊做個無乜野做又唔OT的文員, 應該都OK. 我之前運麻麻, D公司唔係執就裁, 一係轉我 ...

幾萬蚊,無咩做,唔ot ge文員,咁都叫唔高要求

侯爵府

annafong 發表於 19-5-6 14:36
睇到jms 既回應, 你地真好, 咁易搵到工, 我就擔心緊 因為我公司做到年尾會執, 出面環境真系差, 自 ...

當然一開始搵返做開個啲先喇,如果真係經濟頂唔住就可能要考慮下基層啲藍領ge工,不過放心,香港真係唔會搵唔到工,肯做一定有工開。
如果真係好想搵返做開ge,但經濟頂唔住,咪一邊返炒散一邊搵工,起碼餓唔死有錢開飯交租先。

annafong    發表於 19-5-7 10:43

男爵府

回覆樓主:

是的,肯退下來搵1萬幾千唔難。
難就難在家中有FTM , 退休無積蓄的長老,靠曬你養的。一日到黑埋怨你冇用。 咁點算?

珍珠宮

lokyan0901 發表於 19-5-6 18:38
幾萬蚊,無咩做,唔ot ge文員,咁都叫唔高要求

呢度文员坐底3萬,仲要冇野做架

正常萬鬆D都唔難揾!3萬呢D就唔得了

侯爵府

紫翹 發表於 19-5-6 18:52
呢度文员坐底3萬,仲要冇野做架

正常萬鬆D都唔難揾!3萬呢D就唔得了

哈哈,好曲呀

公爵府

無擔心過,又唔係揾好高人工,under兩萬既工種,只唔怕辛苦,好多都缺人。前線文職都多選擇,只要cv俾人睇得出不是jumper,又解釋到真空期,唔難R份工作。

伯爵府

馬明嫂 發表於 19-5-6 08:46
暫時既我未擔心
因為做緊既野現在市場仲好吃香
比唔起既公司呢個位都比到幾皮野既

咁勁,請問做邊行

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

0616 發表於 19-5-6 08:44
我底線好低,唔介意工種,香港地點會餓死人,我大學畢業,但我做過洗碗心態很重要
...

總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至