自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

間唔中化妝上粉,一抱個女hi到d衫又啡又黃……
想請問有冇邊隻防水防甩……
我見d女藝員伏在男主角膊頭扮哭都冇hi到一噠二噠,其實係用左d咩粉底呢?
多謝指教

侯爵府

jesswu 發表於 19-5-6 09:22
我見d女藝員伏在男主角膊頭扮哭 ...

係,我都想知,一除白衫hi哂D粉底

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你咁講又係wor

大宅

回覆樓主:

要定妝喎,碎粉/噴霧

男爵府

搽base,保濕,碎粉

珍珠宮

買咗欣宜24啲小時唔使補妝嗰隻定冇嘢喎,超掂!傷風呻鼻涕都唔甩

子爵府

luckyQ 發表於 19-5-7 16:26
買咗欣宜24啲小時唔使補妝嗰隻定冇嘢喎,超掂!傷風呻鼻涕都唔甩

想知呀jm, 請問叫咩邊度買?

瑪瑙宮

luckyQ 發表於 19-5-7 16:26
el double wear?

大宅

回覆樓主:

化完妝用蜜粉/散粉做定裝

珍珠宮

Pollyowen 發表於 19-5-7 16:29
el double wear?

Yes

珍珠宮

jesswu 發表於 19-5-7 16:27
想知呀jm, 請問叫咩邊度買?

專門店

子爵府

luckyQ 發表於 19-5-7 16:32
專門店

thx
請問用卸妝油卸嗎??

瑪瑙宮

專門店
我想買粉餅呀,方便d, 唔知el粉餅得唔得呢?

珍珠宮

Pollyowen 發表於 19-5-7 16:33
我想買粉餅呀,方便d, 唔知el粉餅得唔得呢?

咁就唔知

珍珠宮

專門店

幾錢呀?

珍珠宮

jesswu 發表於 19-5-7 16:33
thx
請問用卸妝油卸嗎??

我初時都有疑問會唔會好難落妝,sales話用普通落妝嘅嘢就得,我都係用之前用開平時落妝油,用咗一個月左右冇暗粒嗰啲出現,良好感覺

珍珠宮

麵包超人^o^ 發表於 19-5-7 16:35
幾錢呀?

$360

大宅

我用過防脫的粉底有以下:
1. Giogio Armani Power Fabric foundation 4.5 (有點深), 3.5 色才match但偏粉不合我黃一白(夏天)
2. YSL all hours foundation (liquid) BD10 (有點淺), 實際是B20才match膚色(夏天)3. Giogio Armani Designer Shaping Cream No 2 (冬天)

我是普通少少乾skin, 以上兩種都不太用碎粉set, 當完妝後乾後用紙巾印是沒有粉印的, 1. 的coverage 多少少但是薄貼, 比較乾少少, 沒有氧化 2. 粉底乾後有少少氧化, 同上了一天後, coverage會開始減少見黑眼圈, 3. 就冬天用, 好奶油肌, 像cream 一樣, 用手上妝ok, coverage 都是薄貼, 比1. 低, 完全不掉妝, 沒有氧化, 很神奇, 不過香港買是超級貴. 1-3 都遮不到我的雀班, 但我是用來扮面色好, 如果要coverage 高也是可以的, 上多幾次層也沒問題, 不會cake.

妝效我喜歡1. 但是要皮膚保濕做好, 兩款都有天生皮膚好好的錯覺, 而且要用beauty blender 上妝感就超好, 在英國selfridges 買平香港很多, 我1. 是selfridges買 (約$3XX) , 2. 在harveynichols website 買 (約$295). 提議2. 可以像我買淺一度, 1. 就不用, 正常就可以. 3. 以前selfridges買 ($2XX 英磅最低時買, 現在好像常缺貨 ), 如果臉出油, 大力印都有好淺色, 所以都沒有100%不脫不的粉底.

其實這兩牌子都是Loreal的, Lancome 都是, 所以Lancome 都有很相似的粉底而又平少少. 可以在counter 試下妝感或問下有無sample. 便宜而又不脫的, Maybelline Superstay 那款都不太脫, 但會乾很多用同厚實D.
Estee Lauder Double Wear 我就覺得乾D同厚D, 適合油性肌. 很多有色碎粉都會印到有色, 而且愈不脫就通常愈乾,我會去Facecess 人多時試色同回家才用力印測試過再上website 買, 而且可以看到有無氧化.

子爵府

ccling69 發表於 19-5-12 01:54
我用過防脫的粉底有以下:
1. Giogio Armani Power Fabric foundation 4.5 (有點深), 3.5 色才match但偏粉不 ...

多謝jm詳細講解
很實用的資料……
我今天在Estee Lauder 取了double wear 的sample..試一下先……
另外都會試下jm推介的那些再比較下……
多謝你的分享

首頁

尾頁

跳至