論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想了解一下大家現時的心態及處理手法~

男爵府

回覆樓主:

我有。
每幾個月出一次, 想鼓勵姐姐keep住好態度, 野要做齊, bb要照顧好。
我亦試過因姐姐態度不好, 懶, 而扣bonus, 我亦直接告訴她是什麼原因扣bonus, 著她改善。(因我 ftm 不怕她作反)
比bonus最忌"做得好又比, 做得唔好又比", 例如有人質在工人手的 working parents, 因怕工人對bb不好, 比開bonus就做得幾差都比, 既然係咁, 我建議不如一開始就唔好比。因為你係唔係都出bonus, 已失去bonus的鼓勵作用。工人只會覺得你老馮要比, 結果錢比左出去, 但不能換來好的工作態度。

大宅

Solarflare 發表於 19-5-6 15:00
我有。
每幾個月出一次, 想鼓勵姐姐keep住好態度, 野要做齊, bb要照顧好。
我亦試過因姐姐態度不好, 懶, 而 ...

我都很認同你所講... 俾bonus最怕錢付出了, 卻得nothing.
所以, 我們一向都只會在生活細節上, 與工人姐姐分甘同味, 生日會請下佢出去食, 甚至旅行會帶埋佢去就算, 從不會給予額外的bonus~

那亦想知道, 你俾bonus 大約是多少呢?
會否 500-600 咁俾?

侯爵府

pkbkek 發表於 19-5-6 13:34

有俾bouns,ex工人以前每月額外俾200-500,睇表現,2年出一次雙糧

現工人轉每季出(,按表現俾200-500,每2年表現出雙糧,工人收到額外獎金有更落力用心做,表現差時會同佢開會檢討

伯爵府

想生BB熱投

Contract amount 係最低工資。咁你調返轉諗,你老闆俾最低工資請你,你點諗囉⋯⋯
I am Agent P

大宅

hedhed 發表於 19-5-6 16:00
Contract amount 係最低工資。咁你調返轉諗,你老闆俾最低工資請你,你點諗囉⋯⋯
...

那想了解你是如何處理?

伯爵府

想生BB熱投

pkbkek 發表於 19-5-6 16:02
那想了解你是如何處理?

年年最低工資加咪係上面on top加1、2百,加到齊頭咁。
I am Agent P

大宅

hedhed 發表於 19-5-6 16:14
年年最低工資加咪係上面on top加1、2百,加到齊頭咁。

明白,這亦算是比較常理的做法。
那你有冇朋友玩到每個月 On top 加 500-600?

大宅

ninachu 發表於 19-5-6 15:40
有俾bouns,ex工人以前每月額外俾200-500,睇表現,2年出一次雙糧

現工人轉每季出(,按表現俾200-500,每2年 ...

想知道你家中是否有2個或以上的小朋友?
工人姐姐 Work load 大唔大?

侯爵府

pkbkek 發表於 19-5-6 13:34

佢就想,我想減佢㖭呀

大宅

bigyanb 發表於 19-5-6 16:47
佢就想,我想減佢㖭呀

正常的,有那個打工的會嫌人工多,同時亦不會有幾多的老板會嫌付出的人工少,這是對立的。

不過,我只想了解多些願意加 bonus 的顧主,他們的心態及原因何在。 因為我怕我自己會否與時代不同步,不知道是否加 bonus 已是常態而已~

侯爵府

pkbkek 發表於 19-5-6 17:01
正常的,有那個打工的會嫌人工多,同時亦不會有幾多的老板會嫌付出的人工少,這是對立的。

不過,我只想 ...

我冇理其他人點做,因為我覺得佢地拎4310都唔值,屋企又成日壞依樣爛果樣,但冇證據,佢哋真是好著數,咁打工法

侯爵府

pkbkek 發表於 19-5-6 16:39
想知道你家中是否有2個或以上的小朋友?
工人姐姐 Work load 大唔大?

2大1個3歲女,1100尺3房
工人工作時間7:30-9:30,一至五煮一餐晚餐,星期六,日出街食,工作量唔大

我只係想工人喺我屋企做得輕鬆開心

但係我有一個嚴厲嘅要求(好多工人做唔到),工作時不能使用手機,ex工人做3年幾後期成日偷用電話,所以同佢提早解約,放佢自由

大宅

我暫時只係有生日利是 ($100 - $200),但會買零食、日用品獎勵姐姐,因為俾花紅 就變相要年年比,年年加,如果突然少左 / 無左,一定會黑面

wcpcelia    發表於 19-5-7 10:35

大宅

回覆 bigyanb 的帖子

我姐姐做唔夠兩個月就已經整爛左兩樣電器、又整到BB手指流血 雖然知佢唔係有心,但發現好多姐姐都係咁 - 唔識就力 同埋 唔太細心

如果花紅,我暫時都比唔落手

大宅

ninachu 發表於 19-5-6 17:23

2大1個3歲女,1100尺3房

哈!打你工是優差~
玩手機的,我都有要求工作時間不能使用,特别是帶小朋友出入的時候,我會特别揸得緊,因為是安全的理由。

水晶宮

回覆樓主:

我只跟合約價出糧 ($4310)。
我每年在工人生日、聖誕及農暦新年封利是比工人, 利是大細視乎工人表現。
另外如機票平, 我比工人一年放一次假, otherwise, 2年才放大假

我家2大1中學生, 日頭冇人, 工人煮飯只煮晚餐。

別墅

有,俾既原因系因為屋企得距FULL TIME湊BB,而我個B系好黏身,好扭抱,少D耐性都吾得,而距湊得好细心好有耐性,BB宜家要距吾要我
唯一吾好就系HOMESICK都好嚴重,泥左半年已經放左距一次9日假(機票距自己俾),泥梗7月仲要放多次,距又好等錢養家,唯有俾多幾百蚊留住距....(不過是我地主動俾BONUS,不是距要求)

大宅

暫時未覺得佢值得俾,我冇俾

男爵府

Shinglo2018 發表於 19-5-6 17:28
我暫時只係有生日利是 ($100 - $200),但會買零食、日用品獎勵姐姐,因為俾花紅 就變相要年年比,年年加, ...

姐姐唔敢黑我面, 因為我試過比佢搞到心情唔靚, 唔比bonus佢, 我叫佢執番好個態度, 否則我毛都唔會比多條。而且最好不要1年才比bonus, 每個月/每2-3個月都係一個好時間, 因為比bonus果一刻仲可以同姐姐坐底檢討下啲工作態度。一年先一次唔夠密啦。

首頁

尾頁

跳至