烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

煮完出來, 意粉食落有D硬(煙韌?)
我開大火, 水滾後, 加鹽加糮爦油, 再落意粉, 滾6分鐘, 之後再撈起, 加埋D肉一齊煮, 係咪因為我煮耐左? 定係我無落蓋蓋住? 同埋D汁唔夠白, 我已經加左忌廉, 白酒, 臨起鑊時加左片芝士, 但唔知點解D汁好橙黃色, 唔係白色

附相(無p)

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

意粉有冇出水後焗下佢,再過冷河先煮
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

熄左火要焗!唔可以即刻撈起!
亦不需要過冷河!

公爵府

yuyukoko 發表於 19-5-6 14:44
熄左火要焗!唔可以即刻撈起!
亦不需要過冷河!

沒有焗呀, 熄左火只是浸左喺熱水度一陣間先再撈起, 但沒有蓋蓋焗, 請問要焗幾耐到? 謝謝!

公爵府

kittyChing 發表於 19-5-6 14:41
意粉有冇出水後焗下佢,再過冷河先煮

沒有焗同過冷河呀, 有D話要過冷河, 有D又話唔駛, 我唔識, 所以就無過冷河

大宅

zoie_w 發表於 19-5-6 14:57
沒有焗呀, 熄左火只是浸左喺熱水度一陣間先再撈起, 但沒有蓋蓋焗, 請問要焗幾耐到? 謝謝!
...
通常都我焗5-10分中
唔同牌子既意炒時間會唔同
可以拎上黎試下岩唔岩個口感先
或者滾耐2-3分中先熄火再焗!

d意粉水唔好倒晒!
可以加少少落個汁到收杰身

公爵府

yuyukoko 發表於 19-5-6 15:01
通常都我焗5-10分中
唔同牌子既意炒時間會唔同
可以拎上黎試下岩唔岩個口感先

有呀, 我有留番D意粉水倒落個汁度呀! 但係個汁唔夠似白汁咁, 哈哈!

謝謝您, 我下次會再試下熄火後再焗下D意粉先再撈上來, 呢隻意粉係買檻爦油時送的, 所以先學下煮意粉。

子爵府

回覆 zoie_w 的帖子

唔夠冧個意粉包裝有寫煮幾多分鐘
最簡單方法取一條出嚟試吓夠唔夠冧
唔夠就煮耐啲先關火囉

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

港人口味先會浸住焗一陣,會冧晒唔好食。

正宗意粉係煮大约6-8分鐘,一邊預備配料酱汁,夠鐘即撈起放入配料中兜兜下就上碟,保持意粉有彈性。

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇返意粉包裝寫煮幾多分鐘,如果係9分鐘我會煮6-7分鐘就倒起,不用過冷河,然後煮醬汁再加入意粉煮多2分鐘就可以了
但唔知點解D汁好橙黃色>>可能係你落左芝士,如果你要白汁係要用麵粉加牛奶同牛油煮個汁㗎,上網揾下白汁煮法應該幫到你,加油呀

伯爵府

回覆 yuyukoko 的帖子

我現時做法同你一樣

以前唔識會過冷河, 會太淋

yuyukoko    發表於 19-5-7 11:08

公爵府

stella816 發表於 19-5-7 08:45
睇返意粉包裝寫煮幾多分鐘,如果係9分鐘我會煮6-7分鐘就倒起,不用過冷河,然後煮醬汁再加入意粉煮多2分鐘 ...

謝謝你!不過包意粉係冇寫要煮幾多分鐘,所以我都係煮6分鐘,我會再嘗試下㗎啦,至於白汁方面,我買咗低脂忌廉同埋好平嘅白酒,我上網見佢哋係咁煮,佢仲教加多片芝士會香濃啲,我會再嘗試下,謝謝你

大宅

zoie_w 發表於 19-5-7 09:20
謝謝你!不過包意粉係冇寫要煮幾多分鐘,所以我都係煮6分鐘,我會再嘗試下㗎啦,至於白汁方面,我買咗低脂 ...

加油
我有時都會買超力果隻即食湯意,簡單又易整,就咁掉個意粉同埋d料煮幾分中就食得

公爵府

yuyukoko 發表於 19-5-7 11:19
加油
我有時都會買超力果隻即食湯意,簡單又易整,就咁掉個意粉同埋d料煮幾分中就食得
...

今日再嘗試煮白汁煙三文魚意粉,因為我唔鍾意食蘑菇,所以就冇落,不過應該加埋菠菜會更好,不過屋企唔近街市,所以就有啲材料冇特別買,只有用啲擺喺雪櫃嘅材料使用,今次我都驚驚地,我自己煮汁嘅時候一開始有少少炒燶咗啲蒜蓉,加忌廉時都見有少少燶,我已經開緊細火,跟住我再加多啲忌廉落去,再倒少少白酒,再加意粉,今次我有焗一焗啲意粉,不過應該時間唔夠,都係有少少硬,我會再努力,多謝你哋

yuyukoko    發表於 19-5-7 12:28

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

煮意粉, 雲吞果d, 有時我煮到咁上下加一小杯凍水入去, 等d 水再滾, 煮一陣就得. 唔知係咪你追求既口感...

公爵府

bosch 發表於 19-5-7 20:26
煮意粉, 雲吞果d, 有時我煮到咁上下加一小杯凍水入去, 等d 水再滾, 煮一陣就得. 唔知係咪你追求既口感...
...

我會試吓,自己再調校一下啲時間,應該會掌握到自己想要嘅口感,謝謝你

首頁

尾頁

跳至