1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽,如果想train bb用飲管杯飲奶,咁啲奶係要另外用奶樽開好先倒入杯;定係直接用杯嚟沖?
因為倒嚟倒去啲奶快凍,但如果直接用杯沖啲粉又難搖溶。
另外,因為得買咗一個杯,咁個杯飲奶後又要全部組件清洗乾淨先裝水比b飲嗎?定就咁用滾水啷吓就用得?
謝謝!

複式洋房

babyfung61 發表於 19-5-6 16:43
請問各位媽媽,如果想train bb用飲管杯飲奶,咁啲奶係要另外用奶樽開好先倒入杯;定係直接用杯嚟沖?
因為 ...

我直接冲落杯到飲,我買了二個杯,二個用完先一次拆埋配件一起洗,我冇再蒸了,用前熱水冲冲。

大宅

c102988 發表於 19-5-6 21:48
我直接冲落杯到飲,我買了二個杯,二個用完先一次拆埋配件一起洗,我冇再蒸了,用前熱水冲冲。
...

謝謝回覆,喺杯度沖奶?
咁我都買多個杯先。

複式洋房

babyfung61 發表於 19-5-6 23:51
謝謝回覆,喺杯度沖奶?
咁我都買多個杯先。

系呀 你怕d奶粉唔溶,可以用匙更攪左先。

大宅

c102988 發表於 19-5-7 00:19
系呀 你怕d奶粉唔溶,可以用匙更攪左先。

好嘅!我聽朝試吓!唔該曬你呀!

複式洋房

babyfung61 發表於 19-5-6 16:43
因為 ...

我分開2個飲管杯。一個飲水,一個飲奶專用。因為初初吾肯用杯飲奶,所以用過另外一個有公仔既杯去氹佢。
奶粉,我會直接用飲管杯沖,再用條飲管攪攪下就浴曬
d配件我無消毒啦,洗完用熟水沖就算

大宅

catfi601 發表於 19-5-7 20:57

我分開2個飲管杯。一個飲水,一個飲奶專用。因為初初吾肯用 ...

多謝你嘅提醒呀!原來係咁樣沖奶,同埋起碼唔使再刻意消毒,先無咁煩,因為洗杯都真係幾花時間,洗完砌好又煩⋯
我頭先都試咗用杯比佢飲。佢飲吓又停吓,當平時飲水咁,無法如平日用奶樽般專心飲奶。搞到我杯奶要係咁座住熱水,比啲米餅氹佢飲,先勉強飲剩半安奶,前後花了約半個鐘⋯我諗住等買多個杯先再試了。

別墅

2019勳章

babyfung61 發表於 19-5-8 00:29
多謝你嘅提醒呀!原來係咁樣沖奶,同埋起碼唔使再刻意消毒,先無咁煩,因為洗杯都真係幾花時間,洗完砌好 ...

我個bb一開始唔慣都係會飲下停下好似飲水咁嫁,不過過咗幾日就慣咗,會一次過飲

大宅

BBIP830 發表於 19-5-8 01:16
我個bb一開始唔慣都係會飲下停下好似飲水咁嫁,不過過咗幾日就慣咗,會一次過飲
...

剛剛再試,只肯用飲管杯飲一安奶,之後已經無耐性,要換返奶樽飲,又花咗25分鐘。煩呀⋯⋯

別墅

2019勳章

babyfung61 發表於 19-5-8 17:41
剛剛再試,只肯用飲管杯飲一安奶,之後已經無耐性,要換返奶樽飲,又花咗25分鐘。煩呀⋯⋯
...

或者每日會飲多d,唔好放棄

大宅

BBIP830 發表於 19-5-8 23:46
或者每日會飲多d,唔好放棄

唯有慢慢試。多謝你先!

複式洋房

babyfung61 發表於 19-5-8 17:41
...

慢慢黎,我嗰陣因為打一歲針健康院姑娘話要開始用杯飲,咪第二日就試,試左一星期都吾得,佢愈來愈抗拒用杯,所以轉番用樽。下午茶嗰餐久吾久就開始畀紙包牛奶佢。直到16個月大去旅行,就氹佢用杯,話早餐一齊喺餐廳飲奶奶食包包,連夜晚訓覺嗰陣都話肯用杯,返到香港都肯用杯飲,甘就戒左奶樽啦。

大宅

catfi601 發表於 19-5-10 10:07
慢慢黎,我嗰陣因為打一歲針健康院姑娘話要開始用杯飲,咪第二日就試,試左一星期都吾得,佢愈來愈抗拒用 ...

要慢長地試。仲諗住好簡單⋯睇嚟有排試喇!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我囡初初用飲管杯飲奶不肯,直情唔飲,後來我停用
帶佢出街玩到口喝,用飲管抔裝水比佢飲,用左3日等佢慣左
依家好鍾意用隻飲管抔飲奶

大宅

BKKK 發表於 19-6-11 00:35
我囡初初用飲管杯飲奶不肯,直情唔飲,後來我停用
帶佢出街玩到口喝,用飲管抔裝水比佢飲,用左3日等佢慣左 ...

最近試過,蜻蜓點水飲咗半個鐘,奶都凍曬。暫時唔敢再試⋯

大宅

babyfung61 發表於 19-6-12 01:14
最近試過,蜻蜓點水飲咗半個鐘,奶都凍曬。暫時唔敢再試⋯

你比佢用飲管抔飲水先,等佢習慣下,尤其係出去玩,玩到最口喝果時,就拎個飲管抔装D水比佢飲,小朋友口喝唔會唔飲嘅,到習慣左。將水換奶

大宅

BKKK 發表於 19-6-12 02:45
你比佢用飲管抔飲水先,等佢習慣下,尤其係出去玩,玩到最口喝果時,就拎個飲管抔装D水比佢飲,小朋友口喝 ...

用飲管杯都用咗一個月有多,只係未習慣用飲管杯飲奶囉。

別墅

回覆樓主:

我個仔一歲識用飲管飲水
但係都只係飲得幾啖
而且仲經常玩嘢bu返出嚟
由七個月大已經係咁
我都想知有咩好方法

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
boyancarmen 發表於 19-6-13 10:35
我個仔一歲識用飲管飲水