自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

睇過晒好多個鋪屎,可惜好多都已經係幾年前嘅野。唯有又喺度問下大家。
我得以下要求:
喺大陸上到網,可以食飯落下單比下錢、
搵下路咁就夠。
“仲需要埋實名認證”
可以打到電話。(緊急電話用)
反正我都唔係經常上去食飯。
真心完全零知識。求賜教。
唔該先

本來以為買張咩嘢太空卡就攪掂。點知原來而家冇左呢樣野(朋友話)。
題外話:最近有次我用當地餐廳WiFi都登入唔到。對方話我冇中國手機號碼係登入唔到。
咁我張卡豈不是一定要有嗰啲咩鬼實名認證囉
睇到我一頭霧水。

水晶宮

我剛剛上大陸 中國聯通 上台.

上台用RMB59 plan, 有1G 數據 + 通話, 充值RMB200, 送RMB110, Total 有RMB310
第一個月, RMB59/月 plan (不足一個月, 按日數收費, 我月尾上台)
第二個月, 都是RMB59/月 plan, 第二個月可以申請改為 米粉卡月費,
第三個月, 米粉卡月費 生效, RMB5 / 月, 冇免費 數據/通話, 用 數據 RMB1/1G/日, 通話RMB0.28/分鐘

侯爵府

2018復活節勳章

howmuch 發表於 19-5-6 20:36
我剛剛上大陸 中國聯通 上台.

請問係咪次次過關後都要換卡㗎。

男爵府

我都想知

珍珠宮

2024年龍年勳章

plumtree 發表於 19-5-6 20:20
睇過晒好多個鋪屎,可惜好多都已經係幾年前嘅野。唯有又喺度問下大家。
我得以下要求:
喺大陸上到網,可以 ...

唔多用,可以考慮中國聯通的日租卡,每個月收¥6月費,在國內每天¥1有800MB數據,達到¥3之後不再加收。
再申請轉用「星粉卡」套餐,每月只收¥5,在國內每天¥1有1GB數據,達到¥3之後不再加收。

大宅

回覆樓主:

上網去番台出番個大灣區plan ,或者去鴨記買張數據卡,免翻牆煩少好多野。 網絡收得好唔好個人覺得中移動>中電信>中聯通。
大陸號碼可以上台加十幾蚊出,想平d 就淘寶淘寶中國電信(澳門)大灣區一卡兩號儲值卡,七十蚊左右一張,零月租,每一百八十日充值一次就加多一百八十日,充值兩次就玩到一年。唯一缺點係手機要支持cdma,冇的話都可以淘部幾十蚊既手機解決

侯爵府

2018復活節勳章

PaPa 發表於 19-5-6 23:01
唔多用,可以考慮中國聯通的日租卡,每個月收¥6月費,在國內每天¥1有800MB數據,達到¥3之後不再加收。
...

睇嚟呢個最啱心水。唔該晒

珍珠宮

2024年龍年勳章

plumtree 發表於 19-5-7 08:18

我講的這張聯通卡要比月費,但#6樓主的是$0月費。

子爵府

回覆樓主:

7仔或者ok都有得買,$88/7日,用唔晒下次可以再用

複式洋房

plumtree 發表於 19-5-7 08:18
聯通好多營業廳都唔賣日租卡,一係香港上網買張日租卡上去實名
一係出羅湖關口(一定要出埋門口,唔好理近門口位堆聯通)
附近有幾檔賣電話卡,可以問下有冇日租卡賣,再去營業廳去實名

水晶宮

plumtree 發表於 19-5-6 22:41
請問係咪次次過關後都要換卡㗎。

大陸卡, 上到大陸, 就緊係要插入手机先用到.

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

聯通每月扣6蚊,關口有比回鄉證做埋認證,比200蚊有100蚊係卡入面,我部機可以入2張卡,所以過關唔洗再換卡,係香港都會收到國內短信由csl SD黎
感激遇上你~

侯爵府

2018復活節勳章

bbq_swing 發表於 19-5-7 08:48

原來有啲咁嘅嘢㗎 都幾好喎。可以下次再用就最好。唔該晒

侯爵府

2018復活節勳章

kiko_mami 發表於 19-5-7 10:33
聯通每月扣6蚊,關口有比回鄉證做埋認證,比200蚊有100蚊係卡入面,我部機可以入2張卡,所以過關唔洗再換卡 ...

我都係雙卡。旦從來冇用過呢個功能。咁我唔用張大陸卡嗰陣係咪唔需要拎返出嚟,可以由得佢喺第二卡位度㗎。呢個問題真係有啲低能,旦真係唔識

大宅

kiko_mami 發表於 19-5-7 10:33
聯通每月扣6蚊,關口有比回鄉證做埋認證,比200蚊有100蚊係卡入面,我部機可以入2張卡,所以過關唔洗再換卡 ...

請問係咪即刻買卡做實名認證後,就即時用得到?
因為我無大陸實名認證既電話號碼,登記唔到wechat國內錢包,如果到時過關即刻整即刻用,咁我就唔使專登搵日上大陸搞電話卡

複式洋房

bbq_swing 發表於 19-5-7 08:48
呢啲只有數據

複式洋房

SHILINGFA 發表於 19-5-7 10:55
因為我無大陸實名認證既電話號碼,登記唔到wechat國內錢包 ...
上網,打電話,SMS功能即時生效
但微信/支付寶,首先你要有大陸銀行戶口先可以登記
如果你係有大陸銀行但未有登記大陸號碼,你需要去銀行補回大陸號碼先可以綁支付工具
(佢會叫你去部機做,記得所有需要留電話既位置都要留同一個電話)

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

plumtree 發表於 19-5-7 10:54
我都係雙卡。旦從來冇用過呢個功能。咁我唔用張大陸卡嗰陣係咪唔需要拎返出嚟,可以由得佢喺第二卡位度㗎 ...

平時一返到香港我就會熄左張大陸卡,北上先開調轉熄香港卡,係丫由佢擺係機入面唔洗理佢,我好辛苦先擺到佢入去我除非換機否則都唔會拎佢出黎
感激遇上你~

水晶宮

SHILINGFA 發表於 19-5-7 10:55
因為我無大陸實名認證既電話號碼,登記唔到wechat國內錢包 ...

係丫,即用架
感激遇上你~

侯爵府

2018復活節勳章

kiko_mami 發表於 19-5-7 13:41
平時一返到香港我就會熄左張大陸卡,北上先開調轉熄香港卡,係丫由佢擺係機入面唔洗理佢,我好辛苦先擺到 ...

唉!咁就好喇。我唔想成日掹出掹入。多謝你仲教埋我點用。

首頁

尾頁

跳至