想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好難受,超難受,好唔容易做左ivf,好唔容易有4個胚胎,好唔容易放一粒bingo左,但係6w去照無閃閃,hcg翻倍唔好,7w去照都係無,個胎大左少少0.18cm,但遠遠跟唔上進度,醫生話要吸宮/藥流/自然排出,建議吸宮最好,可以清曬d組織同化驗組織!
其實點解個天要甘對我?俾我中左之後又胎停,要小產如此傷身傷心,如果係甘不如一早就唔好俾希望我,唔好等我bingo之後再拎走個小天使!
尋晚我間房盞燈突然熄左,唔記得邊個風水師講過燈等於丁,我個時突然間好驚,個心跳得好快好快,我好想同我老公講,但係我唔敢講呢d,今日我同老公講胎停,老公同我講翻尋晚盞燈熄左佢都覺得有d野

大宅

wingyuT 發表於 19-5-6 20:37
我好難受,超難受,好唔容易做左ivf,好唔容易有4個胚胎,好唔容易放一粒bingo左,但係6w去照無閃閃,hcg翻 ...

一開始以為bingo左就萬事大吉,原來仲要擔心好多野,每一關都唔容易過
我應該都係選擇吸宮,有無JM可以分享下吸宮之後大概幾內來M,大概要過幾多個cycle可以放胎?
拜拜啦,我豬bb

大宅

回覆 wingyuT 的帖子

好明白你的感受,我剛剛三月都小產了,都是ivf 8w 胎停心跳。我醫生就建議藥流,因為冇咁傷子宮。我食左三日藥,第四日就排左出來了,慶幸不用做刮宮。我15/3排出,17/4 就黎m。醫生話第二次經期就可以再放胎了。
你之後要好好坐小月,之後調理身體,加油呀!

大宅

Emily1201 發表於 19-5-6 21:05

好明白你的感受,我剛剛三月都小產了,都是ivf 8w 胎停心跳。我醫生就建議藥流,因為 ...

我個醫生建議吸宮,佢話吸宮都唔會傷子宮,過程大概都係兩三個字左右,我怕藥流唔乾淨,唔係個個都甘好彩,可以排得乾淨啊!你之後有無食咩補品啊?

別墅

wingyuT 發表於 19-5-6 20:37
我好難受,超難受,好唔容易做左ivf,好唔容易有4個胚胎,好唔容易放一粒bingo左,但係6w去照無閃閃,hcg翻 ...

同路人。都係ivf。我曾經8wk有心跳,仲係153下/每分鐘,之後隔一個星期去照。bb已經停左心跳。size停留在7周幾。就算有心跳/有閃閃,所謂未過三個月「穩定期」,一樣隨時話停就停。雖然我bingo嗰陣時都開心,但一路成績麻麻地,size/hcg都不是很滿意。又睇左baby kingdom好多停胎嘅個案,所以有擔心,亦做好心裡準備。雖然胎停好痛苦,平靜左之後都係要接受。
我過兩日就刮宮了。(反而我的中醫建議我刮宮,話流血少,恢復快,唔會到時氣血兩虛)
其實我怕藥流唔清最後都要刮宮。同埋自己害怕睇到個胎囊流出黎…
送bb走,才能有新的開始…
希望佢快d再返黎

大宅

絕對小孩 發表於 19-5-6 22:29
同路人。都係ivf。我曾經8wk有心跳,仲係153下/每分鐘,之後隔一個星期去照。bb已經停左心跳。size停留在7 ...

我hcg都係唔好,其實我知道翻倍唔好之後都有心裡準備,但係心入邊一直都呃自己話會好ga,bb會爭氣,會大翻!e家真正去到呢一步,我都喊左好內好內,覺得個天好唔公平,我地ivf已經受左好多罪,e家仲要面臨小產!
我第二次驗hcg知道唔翻倍之後我係屋企訓左一個禮拜,事實證明hcg真係可以講明一切,一開始唔好就係唔好,無得救!
e家都係唯有收拾心情,重新出發

別墅

藥流會影響卵巢荷爾蒙
刮宮好似好傷子宮,但搵私家專業醫生應該冇禁傷

因我8週照得6週size,冇心跳
諗住俾2星期時間俾bb長大
之後第10週先再照証實胎停
証實幾日後就有少少量既血流出,由少變多
到約左11週幾做手術
但點之做手術個日既凌晨開始腹痛
不斷痾血,超似陣痛越黎越密,痛左我3個半鐘
最後痾左個胎囊,仲諗住痾左禁多血唔駛做手術
但痾完都仲出血,即刻去睇醫生
醫生照完仲有好多起入面
都係要照入院做手術

所以藥流有機會排唔乾淨同時間要耐

但手術就快恢復就乾淨

別墅

wingyuT 發表於 19-5-6 22:49
我hcg都係唔好,其實我知道翻倍唔好之後都有心裡準備,但係心入邊一直都呃自己話會好ga,bb會爭氣,會大翻 ...

我初期ivf係有翻倍,2倍幾。但size一路都慢一周。我老公都安慰我,話bb會自己慢慢長大,可能只係著床慢咗…
兩個月來保胎/塞藥/注意飲食/休息
最後… 一場空… 悲傷之餘仲要面臨刮宮手術,坐小月,想出去旅遊散心都走唔到…
所以,要快d處理好後續的事,生活才可以正常咁繼續落去!加油

別墅

yingman1985 發表於 19-5-6 23:03

藥流會影響卵巢荷爾蒙

我嘅中醫都係甘講!搵好d嘅醫生好緊要!只要醫生熟手,夠專業。未必好傷。而且藥流會流好多血,身體會特別虛弱…手術好似就一周內可以搞定…

大宅

yingman1985 發表於 19-5-6 23:03

藥流會影響卵巢荷爾蒙

你又令我明白到俾時間佢成長都係無用,唔得就係唔得,我醫生都有同我講,星期五吸宮啊,吸宮前都會照多次超聲波睇下有無閃閃,e家睇來我真係妄想啦
醫生話吸宮唔需要刮,唔需要麻醉,比較安全wo

別墅

wingyuT 發表於 19-5-6 22:49
我hcg都係唔好,其實我知道翻倍唔好之後都有心裡準備,但係心入邊一直都呃自己話會好ga,bb會爭氣,會大翻 ...

而且IVF一般都係計好咗,幾周幾日,應該要去到咩size/心跳/hcg數值幾多,係比起自然懷孕更加「有數得計」。如果妳去檢查,一路成績都唔理想嘅話,雖然要抱希望,但都要有心裡準備。

我bingo咗之後兩個月,其實懷孕初期症狀不算好明顯。特別係惡心/嘔吐,幾乎無!零!!
我心想,照道理現階段hcg濃度咁高,無理由無咩反應嘎…

我嘅醫生曾經輕輕講過一句~(8週個陣):有嘔就好D咯…

其實醫生已心有數,但唔忍心講出聲

大宅

我都係今日最後宣告失敗 今晚的藥開始唔食了 但係ivf醫生無話叫我藥流 叫我停藥三日看看點再算

別墅

好勁呀你,唔駛麻醉吸宮
我超怕痛,所以選全身麻醉

別墅

大家加油
我上年11月尾iui成功左
1月7wk5冇心跳
8wk5做左藥流 食藥加塞藥
一星期已清乾淨
黎番m之後 2月中就開針轉做ivf了
我諗要視乎你復原成點 就可以再開始
加油啊

別墅

絕對小孩 發表於 19-5-6 23:14
我嘅中醫都係甘講!搵好d嘅醫生好緊要!只要醫生熟手,夠專業。未必好傷。而且藥流會流好多血,身體會特別 ...

藥流係流好多血,我果時ivf 停藥一星期左右自然脱落,第二日去見醫生,醫生話已經脱落左應該無問題,以為無事啦,點知流足一星期後去覆診,話唔乾淨建議我含脷底藥,果啲藥令你成個人發冷,成個人震,總知就辛苦,又流多一星期去覆診,都未乾淨,由深色血流到鮮紅,醫生話鮮紅係唔好,仲問我試唔試打針,但因為當時肚好痛,我唔再試啦即安排入院做吸宮,吸完第二日就無咩事,個人好似鬆左咁,反而精神左,而且好快無再流啦。果時流血流到我個嘴唇都白埋同塊面青晒,一張白紙咁。
女人生仔搵命博係真架,未生到已經係度搵命博,真係流足兩個幾星期。

別墅

LWS_93 發表於 19-5-7 00:19
藥流係流好多血,我果時ivf 停藥一星期左右自然脱落,第二日去見醫生,醫生話已經脱落左應該無問題,以為 ...

所以吃藥係睇彩數,睇人。有d人吃完藥好快清嗮,有d人流足半個月嘅血,可能仲未乾淨。我個中醫話咁樣好傷身。同埋都要睇體質,我本身有d貧血,血虛,假如再咁樣流血法,唔知要補幾耐先好得返…
我停藥已一個星期,無血無啡無痛,妳就知個胎癡得幾實吓…

別墅

絕對小孩 發表於 19-5-7 01:01
所以吃藥係睇彩數,睇人。有d人吃完藥好快清嗮,有d人流足半個月嘅血,可能仲未乾淨。我個中醫話咁樣好傷 ...

我果時停藥都停左六日,第七日早上先開始肚痛+流血,但真係好痛,但個心仲痛。我完全唔識咁係因為痴得實,全程好信我個醫生,點知就咁啦。果時我都睇左三個幾月中醫,但因為要再放胚胎,醫生唔建議再睇中醫就無再睇啦。

男爵府

絕對小孩 發表於 19-5-7 01:01
所以吃藥係睇彩數,睇人。有d人吃完藥好快清嗮,有d人流足半個月嘅血,可能仲未乾淨。我個中醫話咁樣好傷 ...

我上胎胎停2w幾3w, 又係一路都無啡無紅, 係真係痴得好實, 差d流唔清呀, 不過除左個胎卡宮頸搞到出血勁, 其他時候都係m尾咁, 吸宮我覺得係比較好既選擇

大宅

絕對小孩 發表於 19-5-6 23:23
而且IVF一般都係計好咗,幾周幾日,應該要去到咩size/心跳/hcg數值幾多,係比起自然懷孕更加「有數得計」 ...

係,真係有數得計,我6w去照無閃閃,醫生面色都有d唔妥,安慰我話有少部分人都係甘照唔到,你下次再過來照睇下,到6號都係無閃閃,醫生見得多所以佢都大概知道,不過都係無講出來,我同樣都係無嘔吐,一d想嘔既感覺都無,同期有朋友仔六七周已經開始作嘔作悶,

大宅

yingman1985 發表於 19-5-6 23:33

好勁呀你,唔駛麻醉吸宮

我個醫生無話可以麻醉,佢話呢個吸宮唔會好痛

首頁

尾頁

跳至