想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

isisbaby 發表於 19-5-6 23:59
大家加油
我上年11月尾iui成功左
1月7wk5冇心跳

睇得出ivf/iui出事率真係俾自然成孕多好多,再多唔小心,再多注意都好似無補於事,我一直怪自己係自己休息唔夠,可能並唔係呢回事,係出事始終都出事,係唔出事真係跑步打架都無事!

大宅

LWS_93 發表於 19-5-7 00:19
藥流係流好多血,我果時ivf 停藥一星期左右自然脱落,第二日去見醫生,醫生話已經脱落左應該無問題,以為 ...

我都有大概了解過藥流所以我最終都係會選擇吸宮,都唔想受太內苦,流一兩個星期我頂唔順,自己睇住個bb流出來都頂唔順,等個bb快d走,唔使甘辛苦,自己都唔使甘辛苦!

男爵府

wingyuT 發表於 19-5-6 20:37
我好難受,超難受,好唔容易做左ivf,好唔容易有4個胚胎,好唔容易放一粒bingo左,但係6w去照無閃閃,hcg翻 ...

樓主唔好太傷心。我好明白,第一次放胎7w 胎停,再放竟然中左同卵孖。朋友老婆ivf 連續胎停兩次,淨返一粒放埋生左個囡囡。The best is yet to come,唔好放棄。
同埋bingo 之後真係仲有好多野要擔心好多關要過,樓主要樂觀呀。加油。Bb 好快返。

大宅

honeybid2 發表於 19-5-7 11:17
樓主唔好太傷心。我好明白,第一次放胎7w 胎停,再放竟然中左同卵孖。朋友老婆ivf 連續胎停兩次,淨返一粒 ...

恭喜你啊,希望接你孖仔孕氣!好事多磨,個天可能係想我係最好既狀態下迎接bb,傷心難過都係難免,但都係一時,生活始終都要生活,我會睇中醫食小月餐
想問下你胎停之後到下次放胎隔左幾內啊?中間有無做咩調理身體?

別墅

wingyuT 發表於 19-5-7 10:06
係,真係有數得計,我6w去照無閃閃,醫生面色都有d唔妥,安慰我話有少部分人都係甘照唔到,你下次再過來照 ...

因為妳懷孕初三個月,hcg的濃度只會越來越高,妳身體相應都會有d反應,而且d反應一般只會加劇不會減輕。
我本來7周時都有些微干嘔,無胃口,稍尾症狀慢慢消失… 就知道唔多妥當了…

別墅

wingyuT 發表於 19-5-7 10:12
睇得出ivf/iui出事率真係俾自然成孕多好多,再多唔小心,再多注意都好似無補於事,我一直怪自己係自己休息 ...

係架。好多人話bb健康有生命力嘅,其實妳做咩都唔係太大影響。好多健康自然懷孕嘅女人,初期懷孕一個幾月自己都唔知喇仲周圍旅行。我地塞藥休息訓床,個胚胎有問題嘅,一樣保唔到…

大宅

絕對小孩 發表於 19-5-7 11:42
係架。好多人話bb健康有生命力嘅,其實妳做咩都唔係太大影響。好多健康自然懷孕嘅女人,初期懷孕一個幾月 ...

所以其實就係個胎有問題,個bb都知道自己唔完美,所以早d同我地講,呢兩日好難平復到自己心情,一見到d bb好想喊

男爵府

wingyuT 發表於 19-5-7 11:27
恭喜你啊,希望接你孖仔孕氣!好事多磨,個天可能係想我係最好既狀態下迎接bb,傷心難過都係難免,但都係 ...

我個人心急.. 揀藥流(醫生話最快可以再放),黎一次自然period 後即再放,再中。因為我相信失敗一次只係胚胎機率問題。中間食左2星期小月餐,冇睇中醫冇其他特別。樓主唔好灰心,雖然胎停但其實佢著到床已經好好,代表你身體冇問題有能力carry 個胎。把握黃金期好好調養再接再厲。

大宅

honeybid2 發表於 19-5-7 12:19
我個人心急.. 揀藥流(醫生話最快可以再放),黎一次自然period 後即再放,再中。因為我相信失敗一次只係 ...

唔係個個藥流都可以流得乾淨,我就好怕到時唔乾淨又要刮宮仲衰,吸宮我大概睇過個份野,似乎傷害唔算大,我個醫生話來次m就可以繼續放,不過都係要睇翻個身體狀況同內膜厚度,我係買左個小月套餐食咯,

大宅

honeybid2 發表於 19-5-7 12:19
我個人心急.. 揀藥流(醫生話最快可以再放),黎一次自然period 後即再放,再中。因為我相信失敗一次只係 ...

其實我份人都係好心急,我唔等得,所以吸宮都係最快,乾淨後盡快來M,投入下一次放胎

大宅

我都係揀吸宮啊 係私家做全身麻醉 因為好怕痛 手術後40日就黎m 只可惜m完一直唔停咁流啡 之後又突然流返鮮血 去睇醫生先知我原來荷爾蒙失調 仲無lala有多囊 搞到而家要食避孕藥停返d血先而家食凈最後一日 應該聽日就黎m 之後就唔再食 希望唔好又唔停la

大宅

wingyuT 發表於 19-5-7 10:16
我都有大概了解過藥流所以我最終都係會選擇吸宮,都唔想受太內苦,流一兩個星期我頂唔順,自己睇住個bb流 ...

完全明 睇住果條野 原來就係我個b

別墅

geminiyin 發表於 19-5-7 18:19
我都係揀吸宮啊 係私家做全身麻醉 因為好怕痛 手術後40日就黎m 只可惜m完一直唔停咁流啡 之後又突然流返鮮 ...

請問清宮手術之後,係40日後先來M嗎?點解會因為手術而多囊嘅?謝謝

大宅

wingyuT 發表於 19-5-6 20:37
我好難受,超難受,好唔容易做左ivf,好唔容易有4個胚胎,好唔容易放一粒bingo左,但係6w去照無閃閃,hcg翻 ...

抱抱。我都係。6周照到有心跳。7周停左。我尋日8周已經做左吸宮。係威爾斯做冇麻醉

大宅

絕對小孩 發表於 19-5-6 22:29
同路人。都係ivf。我曾經8wk有心跳,仲係153下/每分鐘,之後隔一個星期去照。bb已經停左心跳。size停留在7 ...

我都係咁認為。我上一次自然流產。流左好多血個人虛晒。今次我揀吸宮。今日第二日已經冇血咁制啦。個人感覺上冇傷元氣。不過當然都唔好掉已輕心。要調理好 3個月後再放

大宅

wingyuT 發表於 19-5-6 22:49
我hcg都係唔好,其實我知道翻倍唔好之後都有心裡準備,但係心入邊一直都呃自己話會好ga,bb會爭氣,會大翻 ...

唔好咁諗啦。唔關事架。我 hcg 倍翻理想。有埋心跳。最後都停左。我同老公都好大打擊呀

大宅

yingman1985 發表於 19-5-6 23:33
回覆 wingyuT 的帖子

好勁呀你,唔駛麻醉吸宮

我都超怕痛。但公家醫院冇得揀麻醉。同埋佢哋認為唔需要麻醉。因為唔會好痛

大宅

絕對小孩 發表於 19-5-7 11:41
因為妳懷孕初三個月,hcg的濃度只會越來越高,妳身體相應都會有d反應,而且d反應一般只會加劇不會減輕。
...

我又係咁。本身我朝朝作嘔。但後來突然冇事食等返野。原來果時BB 已經唔得左

別墅

回覆 catcat_yu 的帖子

我超怕痛,我婦科檢查都叫架
我有買保驗,所以去私家做全麻

別墅

catcat_yu 發表於 19-5-8 11:07
我都係咁認為。我上一次自然流產。流左好多血個人虛晒。今次我揀吸宮。今日第二日已經冇血咁制啦。個人感 ...

我基本上做完清宮手術,第二日係屋企已經無血,唔痛,幾乎M巾見唔到有血。個人休息一晚之後精神狀態都ok,胃口又好。
我見有d jm選藥流痛到一個點,唇青口面白咁,我就超級怕痛…

首頁

尾頁

跳至