自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

喺一間 大機構做但係私人聘請所以呢就不包mpf, 私人聘請就唔屬於大機構入面嘅福利咁老闆會另外買一份醫療保險比我係淨係住院, 我就唔係好熟悉法例咁樣會唔會冇咗長期服務金 有冇mpf呢

珍珠宮

回覆樓主:

老細是保險經紀?

珍珠宮

72leelily 發表於 19-5-7 11:20
老細是保險經紀?

係呀不過頭先我再問番呢佢話過咗試用期後呢就開始 會畀多五個percent mpf我囉
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

小詠 發表於 19-5-7 11:18
喺一間 大機構做但係私人聘請所以呢就不包mpf, 私人聘請就唔屬於大機構入面嘅福利咁老闆會另外買一份醫療 ...

就算係私人聘請,只要夠418,你就有勞工法例下的勞工基本福利,如mpf, 長服金。

但勞例是條基線,如佢扣減你基線以上的福利,由於你並非該大公司的僱員,你除了自己向該老闆追討外,你是無從追討的。

珍珠宮

1314625 發表於 19-5-7 11:26
就算係私人聘請,只要夠418,你就有勞工法例下的勞工基本福利,如mpf, 長服金。

但勞例是條基線,如佢扣 ...

呢個都係no good
所有遇見,皆有因果

男爵府

小詠 發表於 19-5-7 11:18
喺一間 大機構做但係私人聘請所以呢就不包mpf, 私人聘請就唔屬於大機構入面嘅福利咁老闆會另外買一份醫療 ...

感覺好似冇乜保障喎

男爵府

只要係連續受聘全職就要包mpf

珍珠宮

sheepmui 發表於 19-5-7 11:29
只要係連續受聘全職就要包mpf

佢話人工另外加多五個percent畀我等我自己供
所有遇見,皆有因果

水晶宮

小詠 發表於 19-5-7 11:27
呢個都係no good

我個人建議,除非你失業中又等錢開飯,就不坊騎牛搵馬。搵到就即走。

否則唔建議你做,同埋最無保障係,佢這些私人聘請,基本上佢唔會比你做到兩年,便可以因沒生意裁走你,你最多都只會留到一個月通知期咁大把。

珍珠宮

1314625 發表於 19-5-7 11:37
我個人建議,除非你失業中又等錢開飯,就不坊騎牛搵馬。搵到就即走。

否則唔建議你做,同埋最無保障係, ...

呢個都係我擔心
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

1314625 發表於 19-5-7 11:26

但勞例是條基線,如佢扣 ...

我年紀都唔細啦搵工係困難㗎所以呢 一有機會轉到工個人就會心大心細㗎 但係佢開嘅條件我又覺得好奇怪, 我份人工唔係好多有乜嘢福利都冇
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

保險經理嘅秘書?聽講唔好做架喎,之前有post講過

珍珠宮

bobomia 發表於 19-5-7 11:46
保險經理嘅秘書?聽講唔好做架喎,之前有post講過

點樣唔好做法呀? 我而家份工好hea㗎唔係成日好多嘢做有時好得閒可以上網可以做下自己嘢但係呢公司生意又真係差其實我係擔心公司會執
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

我反而最關心係受聘者明知僱傭關係,僱主劾意唔供MPF,同時間僱員收多5%算唔算共同犯法。

珍珠宮

白毛毛 發表於 19-5-7 11:48
我反而最關心係受聘者明知僱傭關係,僱主劾意唔供MPF,同時間僱員收多5%算唔算共同犯法。

咪就係我覺得貴囉因為我問咗我自己嘅保險經紀呢佢哋公司請人呢全部都係公司供mpf嘅雖然係屬於sales team聘請 但係好多都有包 醫療福利
所有遇見,皆有因果

禁止訪問

珍珠宮

小詠 發表於 19-5-7 11:49
咪就係我覺得貴囉因為我問咗我自己嘅保險經紀呢佢哋公司請人呢全部都係公司供mpf嘅雖然係屬於sales team聘 ...

有無福利其次啦,唔好犯法最重要。
問下MPFA啦。

子爵府

牛年勳章

小詠 發表於 19-5-7 11:22
係呀不過頭先我再問番呢佢話過咗試用期後呢就開始 會畀多五個percent mpf我囉
...
即系你自己供,當自傭人士

瑪瑙宮

小詠 發表於 19-5-7 11:49
咪就係我覺得貴囉因為我問咗我自己嘅保險經紀呢佢哋公司請人呢全部都係公司供mpf嘅雖然係屬於sales team聘 ...

咁 ge 條件梗係 no 喇.

水晶宮

小詠 發表於 19-5-7 11:44
我年紀都唔細啦搵工係困難㗎所以呢 一有機會轉到工個人就會心大心細㗎 但係佢開嘅條件我又覺得好奇怪, 我 ...

如果係轉工就更加唔好。寧願搵過份

首頁

尾頁

跳至