婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同C6拍拖3年, 上年結婚, 唔係同6299住
大家一齊食飯個時冇乜野講, 佢地一家(6299, C6同C6細佬)就多野講既, 係我好似外人咁成餐飯唔知點咁, 間中6299問我野, 我就答, 冇咩連續話題... 我係咪好有問題好奇怪咁? 無啦啦我真係唔知同佢地講咩好, 而且佢地一家又係咁講野...
另外間中同男家親戚食飯個時又係咁... 人地唔會特別同我講野, 咁我又唔知邊個打邊個親戚, 我又係唔知講咩好... 成日on居居咁坐係度...
請問JM都會咁樣嗎? 如不是, 請教我應該可以點樣做好D?

男爵府

正常。唔係人人都壇長同喜歡social, networking, 真係無必要迫自己。

男爵府

sheepmui 發表於 19-5-7 15:50
正常。唔係人人都壇長同喜歡social, networking, 真係無必要迫自己。
嗯, 或者係我諗太多...
我好驚咁樣6299會唔會唔中意... 好怕得失左人地自己唔知! 我唔想C6比人有話柄...(因為佢D親戚都係有D麻煩既)

子爵府

唔使理,我C6啲親戚都麻煩,但我唔會理,我只會做足自己,打招呼,之後唔會主動講嘢,無嘢講就坐唔出聲

別墅

我都想知⋯ 拍拖7年,結婚一年幾,每次去c6嘅家庭飯局都頂唔順d親戚講野唔經大腦家庭背景差異大,同c6家人親戚話題唔一樣,傾唔到偈
我屋企做生意,飯局多數傾經濟時事

佢屋企比較基層,不停傾八卦,講野唔尊重人
有好幾次比佢親戚激到我想即刻走

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-5-7 16:27
唔使理,我C6啲親戚都麻煩,但我唔會理,我只會做足自己,打招呼,之後唔會主動講嘢,無嘢講就坐唔出聲
...
好, 明白了, 謝謝! ^^

男爵府

stelm 發表於 19-5-7 16:47
我都想知⋯ 拍拖7年,結婚一年幾,每次去c6嘅家庭飯局都頂唔順d親戚講野唔經大腦家庭背景差異大,同c6家人 ...
同男家親戚食飯, 我完全係好似搭枱咁, 冇人理你, 你又唔會好想同佢地講野, 好似JM你咁講, 佢地講埋d野好無謂, 完全係話不投機半句多!! 我只係擔心會唔會影響到C6咋!

男爵府

回覆 C.yan110 的帖子

怕6299唔鐘意?傻妹,你想遷就一輩子嗎?聰明的新抱應該let them know the way you are。就算你想,你願意,又有心去遷就去扮去投入去演好別人心中的好新抱這角色,你都遷就唔到一世,就好似如果你係老公面前唔能夠做自己最真一面,你都唔會揀同佢一生一世,因為你知唔work同痛苦收場。
6299有野睇你唔順眼就必然㗎啦,因為你唔係佢哋揀咖嘛。關係好係bonus, 唔夾嘴型嘅就客客氣氣就得咖啦~

別墅

我比較極端⋯因爲發生過太多次佢親戚講野唔經大腦惹到我。所以已經同c6講左唔會再出席同親戚嘅飯局不過同6299食飯冇話題,我覺得係因為c6由細到大出國讀書,同屋企人都唔熟,所以連佢都唔知可以傾咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解咁想融入
我反而做咗絕緣體

珍珠宮

我都想知⋯ 拍拖7年,結婚一年幾,每次去c6嘅家庭飯局都頂唔順d親戚講野唔經大腦家庭背景差異大,同c6家人 ...

如果無傷害你嘅,就學下當聽唔到~
我曾經同你有類似諗法,因為我爸爸係做生意,所以我娘家平日傾偈,都中意聽佢地講下有咩生意搞,或者講下買樓投資~但我99,淨係講是非八卦,比較來比較去,本來我都當聽唔到,我理解大家話題唔同,偏偏佢講嘅野係有骨針對我,總之係D我會覺得無聊唔應該攞尼煩嘅野~
曾經有jm話,咁樣係睇唔起99,咁其實如果佢唔係想傷害我,我係唔會理嘅,唔好要我晒時間一齊癲囉~

男爵府

sheepmui 發表於 19-5-7 17:33

怕6299唔鐘意?傻妹,你想遷就一輩子嗎?聰明的新抱應該let them know the way you ...
明白, 因為始終初歸新抱, 我唔係好知自己應該點先唔會得失男家班人...(其實都係唔想C6難做人咋! <- 我咁諗太天真??)

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-7 22:44
點解咁想融入
我反而做咗絕緣體,太鍾意同我講嘢、問得太多私人嘢,人工、儲蓄、投資、手袋幾錢都要問 mg ...
我諗法只係佢地話曬都係C6既家人同親戚, 想大家相處時感覺好D, 免得C6招人話柄咋... (<- 可能係我諗法太天真!)

大宅

初頭係會想融入
耐左就會自然好多
可能唔想佢地同你講咁多野添

C.yan110    發表於 19-5-8 11:28

大宅

同我一樣,班親戚唔經大腦對眼生在額頭上,
覺得自己係高人一等,不斷曬命,
唔止啲大人,連佢地啲女都係咁,
八卦到得閒講下呢個講下嗰個。
冚家女人都唔使工作,都係d老公做嘢,
日日都去茶樓坐三個鐘。
我屋企有幾多層樓有幾多身家唔通我又同你講咩。

大宅

慢慢就會好d,我同老爺奶奶,大伯呀嫂都冇乜野講,有時講笑會笑下囉!因為我老爺有排好鍾意講d無厘頭對答其實佢地對你冇敵意就冇問題喇~

C.yan110    發表於 19-5-8 11:28

男爵府

你老公大個仔成家咖啦,唔需要擔心埋佢嗰份,佢比你熟悉男家家人,就算老婆同家人有衝突,佢應該係要去學習點樣處理。
所謂初歸心抱並不等同要重塑自己去迎合他人。

男爵府

對住男家6299或親戚朋友無咩講係正常,你老公同佢地識左對住廿幾三十年,你面對呢d人嘅時間每次最多咪幾個鐘,所有見面時間夾夾埋埋可能都無幾個月,佢地自然大把話題而你無。
我覺得人地問你野你就正常答,只要態度唔好好似唔願意開聲咁就得。在場時聽多d佢地講咩,耐左自然有話題答咀。

男爵府

KILW 發表於 19-5-8 13:41
對住男家6299或親戚朋友無咩講係正常,你老公同佢地識左對住廿幾三十年,你面對呢d人嘅時間每次最多咪幾個 ...
了解, 謝謝你! ^^

複式洋房

C.yan110 發表於 19-5-7 14:59
同C6拍拖3年, 上年結婚, 唔係同6299住
大家一齊食飯個時冇乜野講, 佢地一家(6299, C6同C6細佬)就多野講既, ...

我老公對住佢父母親戚三十幾年都仲衰過我 我都已經冇乜野講架喇 佢好似啞左甘 你6299冇係呢方面話你咪好囉 我62當面甘話我做咩冇乜野同佢地講我都吾知點答 人都癲

首頁

尾頁

跳至