在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係一個返緊兼職工的媽媽,屋企有老公同一個仔,近排,老闆提出一個對我黎講幾優厚既條件,想我做全職(月入接近五萬)
我同老公傾,希望佢肯俾我請鐘點工人及請老爺奶奶幫手照顧個仔同處理家務,
等我可以返全職工,咁樣我地一家既經濟就會好鬆動。

但係我老公好堅持唔請鐘點,亦唔俾老爺奶奶上黎(因為佢好抗拒其他人上黎屋企,包括親友)
仲話半職都唔想我做,想我做FT MUM,

但係佢份人工只係勉強夠我地用,儲唔到錢,唔出意外還好,有咩意外就搞唔點,
而老闆佢其實依家唔需要兼職,如果我唔轉全職,佢可能直頭揾第二個黎頂我全職個位,

我依家真係好難決定,我想返全職工,但如果無人幫手顧屋企,其實我顧唔掂全職工同全職家務,
如果我聽老公話做FT MUM,我又會好擔心屋企既經濟,
做女人,係咪真係家庭同事業只能選著重其一呢?
如果係你你又點揀呢?

男爵府

調轉你返工。由老公湊

男爵府

如果係我,我會堅持

大宅

你先生係點解唔想你做野?因為照顧?自專?先生份工穩定嗎?而家儲到錢嗎?將來打算再生?想小朋入讀咩學校?如果唔係個人因素,有得傾既。

全職人工係吸引,但到你做到全職,日日忙,放工攰,想同小朋友玩下都沒咩時間,大小小又話要四圍學野,但就只可星期六日學,連玩都沒得玩,你又可能後悔。
好睇你自己點諗,錢當然吸引,但親子時間,過左就沒。你自己看重邊樣,就識揀。有得揀已經好幸福,珍惜。

其實最好你而家咁,2邊都照顧到,咪搵過另一份part time。全職有5萬,半職都2萬啦。

小朋友大些要學野,都唔平,如果係我,如小朋友仲好細/初生,我會先轉全職儲下錢,到3歲學習黃金期轉返半職,自己跟返小朋友成長,再大就睇需要轉ftm or keep part time,到小朋友小學又可再轉返全職

洋房

MoonT 發表於 19-5-7 20:19
調轉你返工。由老公湊

佢一定唔肯啦

洋房

kmbe 發表於 19-5-8 00:28
你先生係點解唔想你做野?因為照顧?自專?先生份工穩定嗎?而家儲到錢嗎?將來打算再生?想小朋入讀咩學校 ...

我個份工兼職workload都大,有時忙起上黎壓力都大,我老公見我有時呻辛苦,佢就叫我索性唔好做,唔駛呻。。。
其實真係正如你話齋,我係想趁仔仲細,少啲野煩,去搵多兩個錢,準備日後仔大啲轉返做FT mum專心陪佢成長。
我已經諗好點安排我全職返工的生活,只爭在等佢應承俾我請個鐘點幫手家務,等我收工可以專心陪仔,唔駛放工又忙家務,但係佢就係唔肯囉,係都要我唔做野留係屋企做家務~咁佢就唔駛聽我呻壓力大同唔駛多左個外人係屋企
...

男爵府

自己人生自己話事 ,唔好聽你老公講。 老公 bb 都唔值得你犧牲自己事業。 咁好的人工千萬唔好錯過,有事上來只有錢救得到你。你老公那麼少人工自己都保唔住啦。沒人救得到你 靠自己!

翡翠宮

回覆樓主:

當然係返工啦
佢只係你老公吾係你主宰
討論完佢都吾接受我會照樣堅持
時間耐左佢自然會接受

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

為了5萬人工我不會放棄返工~FTM又無工人一腳踢我寧願返工!

水晶宮

引用返公海個鋪比佢,話佢知你做ftm, 得佢一個捱係幾咁辛苦。現在做全職都是係搵家庭。

如果佢堅持,我會用全職人工請鐘點。

但另一方面你轉左全職,你就無得同佢呻,因為佢會覺得係你攞黎。

洋房

我個人覺得你老公嘅諗法可以互相協商,重點係小朋友度,因為小朋友從小嘅安全感好重要,特別係1-3歲階段。我朋友嘅囡囡岩岩2歲,佢已經會話「媽咪,你去返工啦」,作為媽媽聽到真係會好hurt。

大宅

其實我覺得好睇BB幾歲同佢發展成點
好似我同老公咁,講好左頭幾年會做FTM專心照顧好小朋友
因為佢細細個真係需要父母照顧,同埋建立感情
而且你比工人,佢唔會教小朋友
頭幾年係比人用來教佢,等佢學識自立,基本野自己要做到
到佢小學左右,就唔洗24小時咁睇實佢,可以比工人或家人去接放學煮飯比佢食
到你返到屋企再同佢睇下功課溫書,傾下果日有咩事發生
果陣就可以放心返返工啦

大宅

悠哉悠哉 發表於 19-5-7 18:51
我係一個返緊兼職工的媽媽,屋企有老公同一個仔,近排,老闆提出一個對我黎講幾優厚既條件,想我做全職(月 ...

唔明白點解唔比你番工?

不如溝通下說服老公

大宅

悠哉悠哉 發表於 19-5-8 00:44
我個份工兼職workload都大,有時忙起上黎壓力都大,我老公見我有時呻辛苦,佢就叫我索性唔好做,唔駛呻。。。
...

樓主老公唔想樓主返全職,似乎只係唔想有外人响屋企,同唔想樓主呻辛苦,那麼只要樓主向老公表明唔怕辛苦,同記住之後點辛苦都唔好同佢呷,呢點可解決。至於另外一點,你要了解一下佢点解咁介意外人,鐘点又唔係住响度,一日兩三小時,你老公要返工都未必見到佢啦。

大宅

AniaLeung 發表於 19-5-11 15:45
樓主老公唔想樓主返全職,似乎只係唔想有外人响屋企,同唔想樓主呻辛苦,那麼只要樓主向老公表明唔怕辛苦 ...

我其實有相似經歷,只想提一提樓主,有D男人係會把自尊看得緊要過家人,你要仔細了解一下佢動機再決定。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係一個返緊兼職工的媽媽,屋企有老公同一個仔,近排,老闆提出一個對我黎講幾優厚既條件,想我做全職(月 ...

家庭行先...

無論男女我都會叫佢揀家庭..

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kmbe 發表於 19-5-8 00:28
你先生係點解唔想你做野?因為照顧?自專?先生份工穩定嗎?而家儲到錢嗎?將來打算再生?想小朋入讀咩學校 ...

我都覺得係咁....搵過另一份PT...仲好

伯爵府

5萬人工,我會堅持返工~

男爵府

唔比6299上黎,咁比唔比BB過去?返工前帶佢過去,6299會幫小朋友沖涼,放工接仔加過去食飯,食完先返屋企。。。當然會比多少少零用比佢地

首頁

尾頁

跳至