論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

nicolewen 發表於 19-5-8 13:33
回覆 IPodnano 的帖子

工人有無提供懷孕證明?如無,你下一步立即計下佢有無做夠40週?如無,立即解僱。ag ...

我問左勞工處,佢只要一補證明,我就要留佢...

大宅

lovelywww 發表於 19-5-8 02:15
問佢拎懷孕證明,有薪產假要產假開始前受僱滿40週,如果係你要開始放佢產假 前4後6,你計下佢番工夠唔夠40 ...

佢未有證明,聽日去醫院寫證明。但佢話最後一次m係8月19,我計就唔夠40週,應該可以唔駛比錢。但問題係我仲要比佢起我屋企代產!
我岩岩先生左bb, 仲放緊產假,工人就係幫手洗bb野,依家要我做返,仲要小心佢隨時生,照顧佢膳食!

大宅

lovelywww 發表於 19-5-8 02:18
有無長輩可以幫手湊?或者請姨姨上門湊

本身爸媽會幫手湊,但我無可能要求父母打掃... 我仲有兩隻狗狗要湊... 又要返工,人都癲

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

Charmchai 發表於 19-5-8 10:19
計下佢產假有無pay, 同佢講生完bb 唔可以入屋,佢可以留喺家休息,但無人會服侍佢, 睇下可唔可以說服佢走 ...

bb 不能入屋其實可以去邊? 如果工人入院生係咪僱主要負責費用?

真係俾佢地玩死。

大宅

Charmchai 發表於 19-5-8 10:19
計下佢產假有無pay, 同佢講生完bb 唔可以入屋,佢可以留喺家休息,但無人會服侍佢, 睇下可唔可以說服佢走 ...

我都驚佢偷野...

大宅

wcpcelia 發表於 19-5-8 11:23
其實真係玩C香港僱主...

零保障

男爵府

IPodnano 發表於 19-5-8 18:56
佢未有證明,聽日去醫院寫證明。但佢話最後一次m係8月19,我計就唔夠40週,應該可以唔駛比錢。但問題係我 ...
醫生紙為準,你父母可以幫手湊,家務請鍾點幫手,產假前4後6 佢都差唔多可以放,你要馬上搵鍾點作準備
同姐姐傾下 番去坐月,你話唔會照顧佢 要自己煮野食

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-5-8 18:59
bb 不能入屋其實可以去邊? 如果工人入院生係咪僱主要負責費用?

真係俾佢地玩死。

Bb不入屋去邊僱主唔駛理,佢自己搞掂。
入院生佢自己比,但若中間引起任何醫療問題,就係僱主負責... 問過勞工處...

wcpcelia    發表於 19-5-9 15:51

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-5-8 18:59

真係俾佢地玩死。

唔知係咪生仔費用都要雇主負責,如果係咪去公立囉,順產36小時可出院,埋單三百幾。諗bb 去邊唔係雇主責任呀,但雇主記得提工人bb 一出世就俾媽媽掉低好陰功

大宅

IPodnano 發表於 19-5-8 19:00
我都驚佢偷野...

一定拎你啲奶粉尿片bb衫

大宅

IPodnano 發表於 19-5-8 00:44
我個工人上年8月先黎,佢今日同我講佢有左8-9個月,就快生...
佢一直肥身形,係最近個肚再大d, 我都無為意. ...

Congrats!!! 雙喜臨門!

講笑啫,你而家都無計,都要跟法律做。問佢攞懷孕証明,睇佢係入職前,定入職後先有,出番相應既糧。但假期就唔關事,你點都要比佢。呢個係最正確既做法。

至於唔正路既,你要小心做,唔好有証據比人,小心有心人錄音。你可以暗中比一個月糧佢,叫佢自己辭職。至於點叫佢自己走,就睇你。不外乎都係恐佢香港生仔好貴,或者嚇佢就算生左都會遲早炒佢,叫佢番屋企生仲好,另外醒一個月錢比佢,輸少當贏啦。但以上係犯法野,要好小心做,唔好有痛腳比人捉。

但無論點,你呢刻都要請定工人。

禁止訪問

大宅

我工人2月中先黎,本身係香港完約,點知上星期見佢好似有心事咁就問下佢做咩,點知佢話佢岩岩有左6weeks但佢只係口講未有比證明我,但今日佢有同我講話下個月有一日想去產檢,其實我應該點做好呢?

*暫時做左2個幾月一直都好滿意佢表現,點知冇端端話我知有左

男爵府

heihei417 發表於 19-5-8 23:29
我工人2月中先黎,本身係香港完約,點知上星期見佢好似有心事咁就問下佢做咩,點知佢話佢岩岩有左6weeks:sw ...
佢地要同香港人福利睇齊,請外傭係想減輕家務 照顧小朋友老人家,唔明政府點解可以無動於衷
呢個情況你硬食,問佢有咩打算,家務一樣要照做同埋唔舒服無做野要扣錢,

別墅

回覆樓主:

點解你自己懷孕就向老細要產假,你嘅僱員懷孕就嚟訴苦,唔想俾產假佢?

男爵府

裝修師傅 發表於 19-5-8 23:39
點解你自己懷孕就向老細要產假,你嘅僱員懷孕就嚟訴苦,唔想俾產假佢?
...

因為老細間公司有好多員工,而自己間屋得1個員工

大宅

裝修師傅 發表於 19-5-8 23:39
...

好簡單,首先我唔會玩個老細,明知老細請你幫佢湊仔,唔會一入職就搞大,起老細需要你既時候叫老細照顧返你轉頭。
其次,就算係唔小心,都會預早講,比老細做準備,而唔係最後一刻,迫你只有一條路選。
最後,我雖然請左產假,但日日仲有做公司野,就算有部分野親身處理唔到,都會安排下面既人做。你可以話我on居,放假都要做搵黎賤。但我肯定有責任過你同我個工人,唔會覺得大肚大晒,置老細於不顧。
你個道德高地都企得幾高下~希望你有幸請到個工人都係一黎就有左,然後你要即時4圍搵新工人去接手佢既野之餘,仲要幫手照顧佢坐月。咁你就可以好好盡僱主責任,登你工人開心

子爵府

iamlazy 發表於 19-5-8 11:33
我三個都冇問捉佢去打,同佢講明天去醫生打針,有菲有印

幾耐打一次?

男爵府

IPodnano 發表於 19-5-9 03:35
好簡單,首先我唔會玩個老細,明知老細請你幫佢湊仔,唔會一入職就搞大,起老細需要你既時候叫老細照顧返 ...

通常講得出呢啲。都無請過家庭傭工。 不是雙職父母, 不是姐姐一唔做, 細路便沒人理。
總之, 不是他的錢, 不是他的細路, 不是他的屋企。
理得你咁多即? 你個細路食風都可以, 總之對姐姐要"公平"。

佢地同平基會班傻人同班政府班高官一樣咁離地。

子爵府

IPodnano 發表於 19-5-8 18:56
佢未有證明,聽日去醫院寫證明。但佢話最後一次m係8月19,我計就唔夠40週,應該可以唔駛比錢。但問題係我 ...

你唔使照顧佢飲食,最多提供食物,佢自己煮,冇可能服待佢
未開始前4, 後6, 工作照做
當佢透明得

首頁

尾頁

跳至