自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-5-8 14:12
我嘅意思係,一般學生唔係會prefer入中港理大nursing,然後先選擇其他咩?(分數唔夠就冇得講)起碼作為家 ...

啱呀,當然唔夠分又想讀護理先會唔揀中港理

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-5-8 14:14
玩過舊年Jupas 就知,係咪呀戰友?
邊間好d係人都知,但問題係睇餸食飯,手上拎緊幾多分先係大前 ...

係呀係呀
點解我咁留意nursing?其實我女係理科底,佢分數都夠入,我都認為行業前景有保障,但係佢唔肯揀,冇計呢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 14:20
係呀係呀
點解我咁留意nursing?其實我女係理科底,佢分數都夠入,我都認為行業前景有保障,但係佢唔肯揀 ...

算啦,已經係pass tense.
佢讀唔係你讀呀,媽媽! 依家咪幾好,讀佢想讀既野,又係3大。好perfect 哦

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-5-8 14:20
係呀係呀
點解我咁留意nursing?其實我女係理科底,佢分數都夠入,我都認為行業前景有保障,但係佢唔肯揀 ...

係辛苦工黎架, 無HEART 做, 係難捱到下去

成日要見到人死, 血, 爛肉, 仲有尿和糞, 有時病人糞便有血, 要近距離觀察, 唔係人人做到, 仲要捱夜

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-5-8 14:22
算啦,已經係pass tense.
佢讀唔係你讀呀,媽媽! 依家咪幾好,讀佢想讀既野,又係3大。好perfect ...

就係「佢讀唔係我讀」所以冇say囉,第日搵唔到食唔好要我兩老貼就好
我好認真呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

小詠 發表於 19-5-8 14:26
係辛苦工黎架, 無HEART 做, 係難捱到下去

成日要見到人死, 血, 爛肉, 仲有尿和糞, 有時病人糞便有血, 要 ...

非常之明白嘅

子爵府

Kittymummy 發表於 19-5-8 13:17
咁好睇你要d咩。如果唔係錢既問題,讀護理系,我會首選BU and 東華。 正如讀教育系一樣,都係首選e ...

東華啲nursing學生
其實好不受ward姑娘歡迎
BU新開未有學生出嚟
好難判斷好定差

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 14:30
就係「佢讀唔係我讀」所以冇say囉,第日搵唔到食唔好要我兩老貼就好
我好認真呀
...

哎呀,咪咁諗啦,傻豬
放下執著⋯⋯都係果句,環境每日在變的。

侯爵府

我好認真呀
...

咁做Nurse梗係有保障,一定有工開。朋友辭職湊女,做返野,一見工就有工開,照跟返舊point,因為調整左,人工仲高過之前。
但又咁講無興趣無心,就好難「迫」。

子爵府

waic 發表於 19-5-8 14:11
我朋友女讀緊東華 ,我冇問佢補貼後幾多,但佢都有呻話好貴,一定貴過3大
...

東華RN 11萬幾一年

水晶宮

Carriegerrard 發表於 19-5-8 14:46
東華啲nursing學生
其實好不受ward姑娘歡迎
BU新開未有學生出嚟

係架,所以第一屆收生分數自然冇中港理咁高,但同時間係白老鼠,但過兩三年如果口啤唔太差,收生分數只會愈黎愈高。咁BU, OU, 東華⋯⋯點選擇,就好睇個人了。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 19-5-8 13:36
新課程應該可以做Rn, 所以BU 護理系可睇高一線.

係,新課程可做rn 。但未有人正式畢業,暫時未知跑唔跑得出
就好似你例子講教育,今日edu跑贏,未來有中大港大邊個跑贏呢?未知,但有畢業生有track record就似乎穩陣d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Carriegerrard 發表於 19-5-8 14:49

東華RN 11萬幾一年

有sssdp,(正常香港人都申請到)減左4萬幾咋

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 14:50
係,新課程可做rn 。但未有人正式畢業,暫時未知跑唔跑得出
就好似你例子講教育,今日edu跑贏,未來有中大 ...

未洗等到畢業,實習期間醫院已經心(emoji)有數

子爵府

Kittymummy 發表於 19-5-8 14:49
係架,所以第一屆收生分數自然冇中港理咁高,但同時間係白老鼠,但過兩三年如果口啤唔太差,收生分數只會 ...

口碑就係差到不得了
曾幾何時ou啲學生我哋見到都擰頭
依家有東華做比較
即刻覺得ou學生有進步
更何況ou依家nursing升格咗做faculty
好多嘢都捉得緊咗

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 14:52
有sssdp,(正常香港人都申請到)減左4萬幾咋

咁我又無留意呀
我都係啱啱問我個ward嘅student nurse咋
佢話佢學費要11萬幾

水晶宮

Carriegerrard 發表於 19-5-8 14:53
口碑就係差到不得了
曾幾何時ou啲學生我哋見到都擰頭
依家有東華做比較

所以我就係話,多隻香爐多隻⋯⋯
多左院校去競爭都唔係壞事。大學都想立成績好d 果批學生,去提升質素。

王國長老

我好認真呀
...

我女前排至齋up
話如果當時揀左護士,揀咩專科好呢....呢科唔好果科核突,最後話都係揀兒科!
根本佢由頭到尾都係鐘意同細路玩
學你話齋,意見俾晒,條路自己揀,無眼睇佢

王國長老

Kittymummy 發表於 19-5-8 14:49
係架,所以第一屆收生分數自然冇中港理咁高,但同時間係白老鼠,但過兩三年如果口啤唔太差,收生分數只會 ...

過兩三年如無意外有sssdp ,學貴平一大截,又另一番景象了

王國長老

Kittymummy 發表於 19-5-8 14:56
所以我就係話,多隻香爐多隻⋯⋯
多左院校去競爭都唔係壞事。大學都想立成績好d 果批學生,去提升質素。
...

希望係,而家間間大學都爭學生,多競爭俾d動力佢地做好d都好

首頁
34567...12

尾頁

跳至