自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

hohoho2013 發表於 19-5-8 10:57
係呀

thanks

大宅

一萬元以下都可能考慮,四萬六太多了

而且應該不會續約,佢可能真的等錢用,隨時去借財仔,小三看看能否去補習班等,叫長老幫手,請姨姨頂住幾個月

伯爵府

李家承 發表於 19-5-8 10:54
長期服務金是否比3份2×年資

如果佢自己辭職係唔使比架
唔係任何情況 都要比

大宅

tszchungmama 發表於 19-5-8 11:11
唔係任何情況 都要比

朋友計緊如果續約要比幾錢

伯爵府

李家承 發表於 19-5-8 11:12

到佢走果時先比喎, 要乘年資, 而家未計得準喎

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

$4600還可以,$46000太多,一定唔會借

子爵府

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 畀面勳章

tszchungmama 發表於 19-5-8 11:11
唔係任何情況 都要比

到時佢自然有辦法令你炒佢. 而當你响4年幾炒佢時, 佢又可以告你因長期服務金而炒佢, 到時都係要俾長服

伯爵府

Jnam 發表於 19-5-8 11:23
到時佢自然有辦法令你炒佢. 而當你响4年幾炒佢時, 佢又可以告你因長期服務金而炒佢, 到時都係要俾長服:igi ...

到時又借左錢比工人的話, 相信樓主朋友爆血管都有份

男爵府

2019新春慶豚圓

李家承 發表於 19-5-8 11:12
續約只需要比來回機票,長期服務金唔好提早比

大宅

lovelywww 發表於 19-5-8 11:25
續約只需要比來回機票,長期服務金唔好提早比

我估朋友想續約,如果佢做夠5年都要比長期服務金,佢真係走佬都無咁傷,我估佢咁諗。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小源 發表於 19-5-8 10:00
之前4年表現好? 誠信OK?

我聽過我朋友媽媽,係有借過錢比姐姐既。
姐姐係佢屋企已經1x年,而朋友媽媽又係心軟人一個,但借完,姐姐真係乖乖有還錢,仲做多好多年又做得好好。

46000的確係太多,最主要睇你朋友「想唔想」,想就可以傾下借小d,或者呢個銀碼係佢唔還走佬你都唔心痛既。唔想借,咪解約請過個囉,無謂夜長夢多。

男爵府

2019新春慶豚圓

李家承 發表於 19-5-8 11:26
我估朋友想續約,如果佢做夠5年都要比長期服務金,佢真係走佬都無咁傷,我估佢咁諗。
...
借錢唔可以喺長期服務金扣除

男爵府

李家承 發表於 19-5-8 09:58
幫人問,工人9月約滿,完了第四年,
前多天,她問要否仍續約⋯⋯?
她問能否借錢?HK$46000,每月會還$2500 ...

我有借
但唔會借咁多
最多個次$10000

男爵府

醒目開學勳章

借咁多一定唔借,如果佢真是等錢用,佢自己向有牌財務借,衰d講自己唔會人財2失!
我都知我個工人係續第3個約時都是去借錢返鄉下(但冇同我講),我預佢唔返來,點知佢又返來噃

大宅

tester5 發表於 19-5-8 11:28
我聽過我朋友媽媽,係有借過錢比姐姐既。
姐姐係佢屋企已經1x年,而朋友媽媽又係心軟人一個,但借完,姐姐 ...

朋友心是想借,由第1次叫佢唔好借都借左已經知,當時已經心諗,借左1次比佢之後有排借。

朋友就係覺得佢有還,又做得ok, 所以諗緊,不過條數無諗住借咁多。

佢計每月還2500蚊都還到,但我始終覺得工人唔係問 僱主 借錢

大宅

heiheigirl 發表於 19-5-8 11:37
借咁多一定唔借,如果佢真是等錢用,佢自己向有牌財務借,衰d講自己唔會人財2失!
我都知我個工人係續第3個 ...

我朋友唔想工人問財務借錢,費時有人上來追喎

侯爵府

4年仲續唔續本身都要好好考慮, 加埋借$呢個要求, 俾我一定同佢拜拜

小朋友已經小3, 請過個再TRAIN都除笨有精

男爵府

我不會借咁多錢,萬一佢走佬點算。做幾多年都係咁話。。。

男爵府

醒目開學勳章

李家承 發表於 19-5-8 11:38
我朋友唔想工人問財務借錢,費時有人上來追喎

正經財務預左工人借錢,唔關顧主事,如果佢真是走佬fax返交去入境處終止合約通知書,佢地都唔追,除非顧主走去簽擔保啦

男爵府

2019新春慶豚圓

李家承 發表於 19-5-8 11:37
朋友心是想借,由第1次叫佢唔好借都借左已經知,當時已經心諗,借左1次比佢之後有排借。

朋友就係覺得佢 ...
買咗塊地耕田就唔洗寄錢番去?天災人禍失收咁點,咁多錢佢好大機會走佬,再拎埋長期服務金,到時再搵新僱主
你朋友擔心財務公司上門追,其實佢走咗佬就唔關僱主事

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊