自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

俾18歲學生抽到就唔公平,都係抽,點先公平呀?

https://www.facebook.com/448747665308662/posts/1178798685636886?s=100000049292442&v=i&sfns=mo

大宅

bmuimami 發表於 19-5-8 10:01

https://www.facebook.com/448747665308662/posts/1178798 ...

依個世界上邊有公平架

水晶宮

自己冇份就插?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 10:01

https://www.facebook.com/448747665308662/posts/1178798 ...

世界本來就唔公平、有父母幹幾時都無得輸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

抽簽已經最公平
使乜計人點比錢買
要怨咪怨自己老豆吾係李➕❌

Manmanca    發表於 19-5-8 11:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

其實未有收入又好似真係唔應該,因為居屋有政府擔保按揭,但受擔保嘅 “業主” 都冇收入,父母可以有額外資金買樓比讀書中子女,係咪應以私樓為目標呢?

如居屋因此而有下限,咁公屋係咪都應該一樣呢?

公爵府

畀面勳章

呢個世界邊有公平架

水晶宮

以前排公屋所有單身排同一條隊,因為公平,將長者同非長者分開排。但現在又話分開排不公平,咁什麼才是公平?

水晶宮

MM2H 發表於 19-5-8 10:57
其實未有收入又好似真係唔應該,因為居屋有政府擔保按揭,但受擔保嘅 “業主” 都冇收入,父母可以有額外資 ...

對!一係唔set收入下限,如set就set埋俾綠表申請人囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

1314625 發表於 19-5-8 11:02
以前排公屋所有單身排同一條隊,因為公平,將長者同非長者分開排。但現在又話分開排不公平,咁什麼才是公平 ...

公屋唔識評論了,因為知道唔會夠資格玩

公爵府

回覆樓主:

香港住屋,樓房,政策,樓價……其實都冇乜嘢好再講……

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無得講公唔公平……想買又抽唔到…我親戚供唔起又比佢抽到…
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

水晶宮

叉包兔 發表於 19-5-8 11:14
無得講公唔公平……想買又抽唔到…我親戚供唔起又比佢抽到…

咁有冇去揀樓?供唔到又去抽?

禁止訪問

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 19-5-8 11:16
咁有冇去揀樓?供唔到又去抽?

咪就係人地有父母蔭囉…所以呢個世界幾時都無公平
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

水晶宮

叉包兔 發表於 19-5-8 11:19
咪就係人地有父母蔭囉…所以呢個世界幾時都無公平

合資格又抽到,有運就得啦

男爵府

合資格就抽得,抽唔到你就唔公平?

男爵府

居屋既目的係乜野?
是為收入不足以購買私人樓宇的市民,提供私人樓宇以外的自置居所選擇。亦可讓收入相對較高之公屋住戶(公屋富戶)加快騰出公屋單位,供有需要的人入住。

唔係話抽唔到覺得唔公平,係佢本身冇呢個需要/佢係供唔起要靠父母,而又抽埋一份唔公平,真正有需要既人咪比佢拉低左機會囉。

別墅

我老細年薪幾百萬,五個仔女,有d仲喺外國住,我老細咪又係幫埋佢哋填表抽,抽到咪我老細供!

水晶宮

Fatbigball 發表於 19-5-8 11:56
居屋既目的係乜野?
是為收入不足以購買私人樓宇的市民,提供私人樓宇以外的自置居所選擇。亦可讓收入相對 ...

有冇住屋需要,同供唔供得起/靠父母一定有關咩?
前設咗年青人,冇錢就一定冇需要?
一個人住就唔係需要?

首頁

尾頁

跳至