自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

兒童用既有無問題?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

metrochung 發表於 19-5-8 15:08
點樣可分別是物理防曬?thx
物理防曬成分主要係二氧化鈦Titanium dioxide和氧化鋅Zinc oxide

珍珠宮

2024年龍年勳章

Elenalan 發表於 19-5-8 14:36
物理防曬最近用緊Dr. G和Fancl, 化學防曬用緊La Roche Posay Shaka Fluid, 暫時覺得幾好啱自己膚質。
...

謝謝分享!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇講邊款唔好用?只要依幾樣成份就唔好買嗎?

公爵府

catcat@cat 發表於 19-5-8 13:02
日系以前用開 orbis, 係物理防曬, 幾好架, 但衣家香港啲 shop 全部摺晒, 冇得賣 lu...
...

我都係用 Orbis, 之前每年去台灣都會去台灣店入貨, 買定五六支防曬。 今年冇去台灣, 就向yahoo seller 買

男爵府

qqgigiqq 發表於 19-5-8 14:23
其實佢個測試係一連4日,每日搽4次,普通市民(唔計去游水曬太陽果d),最多咪一日搽1,2次,應該唔怕掛:qu ...

仲要搽75%身體面積

子爵府

糖呢兩茶匙 發表於 19-5-8 15:09
兒童用既有無問題?

小朋友用要更加小心選擇

子爵府

Pollyowen 發表於 19-5-8 15:49
有冇講邊款唔好用?只要依幾樣成份就唔好買嗎?

睇成份選擇

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

IloveJJ 發表於 19-5-8 16:35
我買過兒童用既,都有呢啲化學成分
阿仔有戶外活動時重可以搽咩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wyl 發表於 19-5-8 11:43
化學成份有害之前一直有聽過,所以後來全部改用物理防曬,就係希望減少傷害。 ...

就係睇過防止曬黑嘅原理和運作,我就選物理防曬

珍珠宮

~小樹兒~ 發表於 19-5-8 14:46
我有支Curel响Sasa有得買,full ingredient list冇寫有oxybenzone,你邊度搵到資料證明佢哋賣嘅所有防曬產 ...

我當然冇辦法證明,你膚感ok、心理接受到可以繼續用。我買防曬一定要搵寫明成份先買,但我一樣有一支化學防曬,都係有呢個成份,octinoxate都有(同樣popular 但有害)

禁止訪問

珍珠宮

wyl 發表於 19-5-8 15:19
物理防曬成分主要係二氧化鈦Titanium dioxide和氧化鋅Zinc oxide

咁最多JM話好用嘅Anessa呢?
但又其實好多人都用咗好多年,到底怕唔怕呢?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

Elta MD SPF41 呢隻我個人覺得一D都唔好用,隻色搽上我塊面之後勁似面具,我用咗無幾耐就頂唔順。。不過成日有人推介話好用,可能係我皮膚衰D,真係用唔到。。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

芒果米池 發表於 19-5-8 18:14
咁最多JM話好用嘅Anessa呢?
但又其實好多人都用咗好多年,到底怕唔怕呢?
...

想知。我用左好多年了
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9677239055.html

伯爵府

謝謝分享

男爵府

catcat@cat 發表於 19-5-8 13:02
日系以前用開 orbis, 係物理防曬, 幾好架, 但衣家香港啲 shop 全部摺晒, 冇得賣 lu...
...
我用左好多年了,都係網購

大宅

回覆樓主:

我用這個,成份是zinc oxide 和 titanium dioxide

珍珠宮

wyl 發表於 19-5-8 14:11
Elta MD SPF41

Elta MD 41用左多年,色好自然(用lightly tinted), 大支又可以塗身

小朋友這支是Physical

首頁
12345...9

尾頁

跳至