論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請個菲傭希望多一種語言在小朋友生活中
令他習慣講英文時不用怕.
但好多時聽到有問題比例上是菲傭多
你哋有冇同一種感受?

男爵府

回覆樓主:

好多菲菲就係持住自已識幾句英文, 認為自已高級過印佣, 所以串串共, 唔聽指示, 唔肯學廣東話。
我情願情個印, 因我留學回來, 英文自已教。我只要佢做家務。
但如果你想靠菲比個英文環景小朋友... 便預左要忍受佢地啲黑面同脾氣。
尤其若果你英文係有限公司, 佢知你唔夠佢講, 佢仲會串上加串。
當然我見過好態度既菲, 要好好采先請到。

大宅

angel503 發表於 19-5-8 13:00

啲菲傭英文真係算英文咩

水晶宮

回覆樓主:

我用緊第三個菲傭, 佢 + 前2個菲傭的態度都ok, 而且英文係溝通得到。

我反而見我家人用的印傭, 唔醒目又廣東話+英文都唔正 (我同佢溝通唔到), 所以我不會用印傭

水晶宮

angel503 發表於 19-5-8 13:00

請外傭, 我不會以 "提供多一個語境給小朋友" 為首要考慮, 因為不可以靠外傭同小朋友講英文。 但我極之看重工人是否溝通得到及醒唔醒目, 因為隨着小朋友成長, 工人要带小朋友外出去不同地方返學或上興趣班, 工人需要有 sense 什至要有 d 智慧隨機應變。

我曾用過一個不醒目工人 (但佢仍比我家人用的印傭醒目), 常令我好勞氣。忍咗2年, 同自己講以後用工人要揀醒目嘅。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

菲傭的英文同我地個的音有的唔同.
不過你想小朋友唔驚講英文, 可考慮.
我女同姐姐係講簡單英文, 指指下, 溝通到.

洋房

回覆 celia0312 的帖子

菲姐要求會較多,係溝通到(好多時扮唔明),同肯唔肯做係另一回事。。英文其實係要比小朋友出去學,單靠姐姐既唔正統既英文,作用不大。
利申:我請過兩菲一印。

伯爵府

回覆樓主:

請過一個英文好好既菲
寸爆

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

都係果句,菲傭或印傭,都各有各好和問題。

如果揍小孩,菲會好d ,雖然寸, 但醒目,家居意外會少d , 比較注重個人衛生,bb 安全d。

印傭就刻苦d , 揍老人家會好些,但印就污糟d, 有些仲要唔食豬肉。

首頁

尾頁

跳至