親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

第一次去福岡2大2小, 麻煩JM 幫下眼睇下行程安排:

Day 1 下午機到>住博多>晚上天神地下街
Day 2 上午坐JR 豪斯登堡, 住一晚
Day 3 上午坐JR>熊本>晚上回博多
Day 4 海之中公園>黃昏Canal City
Day 5 太宰府check out, 下午4點機回
請問D3 由豪斯去熊本玩半日, 會唔會好趕? 值得去熊本? 有無其它好玩地方?
Thanks,

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cacanov06 發表於 19-5-8 13:10
第一次去福岡2大2小, 麻煩JM 幫下眼睇下行程安排:

Day 1 下午機到>住博多>晚上天神地下街

首先 day 3 你有無查過交通時間要幾多?

可以用呢個查:
https://transit.yahoo.co.jp/

輸入頭尾車站名就得,
豪斯登堡個名係呢個:「ハウステンボス」

到熊本所需時間,
再睇埋番博多所需時間,
計下留係熊本要幾多時間,
睇下呢段時間係熊本玩到乜野,
你覺得值得用咁多時間去熊本玩呢D,
咁就OK羅

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我復活節剛去完,海之中道玩了一整天。

1. 天神酒店,行街飲飲食食
2. 大濠公園、福岡城和巨旦Mark is
3. Marinoa Outlet、Bic Camera、Yodobashi玩具
4. 海之中道
5. 太宰府

大宅

好媽媽勳章

shinku 發表於 19-5-9 15:50

可以用呢個查:

謝謝你!咁可能要改一下行程先

大宅

好媽媽勳章

威大嬸 發表於 19-5-9 16:47
我復活節剛去完,海之中道玩了一整天。

1. 天神酒店,行街飲飲食食

謝謝你分享,咁我d3 改去太宰府,最尾個日改去Marinoa outlet 算了

wcpcelia    發表於 19-5-10 10:41

男爵府

shinku 發表於 19-5-9 15:50

可以用呢個查:

借位問一問

Day 1 Wed 12點到 住天神 當日天神自由行

Day 2 Thur 天神<> 名留米 浮羽市 - 筑後大石/筑後吉井 採提子,食雪糕及流水麵
Day 3 Fri 天神> 由布院 > 別府 (住別住美松大江戶)
Day 4 Sat MARINEPALACE水族館「海洋之卵」 ~~大分海之卵水族館
(住別住美松大江戶)

Day 5 Sun 別府回博多 ~ 福岡太宰府 (如有時間, 隨意行, 因其他未有定案去那裡)

....想~~福岡太宰府+柳川一日券, 但一天來回, 不走馬看花, 真係可以 ????

Day 6 Mon 海之中道

Day 7 Tue 博多市內遊, 晚上6點15分機

買3 DAY PASS , 點用好, 邊日開通好呢????

大宅

唔好意思, 借位一問..
大家試過響博多市中心自駕嗎?
泊車方便嗎?
因到步會先去由布院 別府 Outlet
之後先返市中心..
諗緊需唔需要每天都揸車

主要幾日都留響市中心..
會去天神地下街.. 博多運河城..

諗住如果租到最後O個日方便去機場..

男爵府

回覆 NamTon 的帖子

We didn't drive in the city. Not necessary. The public transport is easy and good enough. We only drove when we went to Aso.

大宅

我6月尾都去福岡5日4夜!行程會考慮join 一日遊例如和服體驗!第一次只有我和阿囡,自由自在,好興奮

大宅

回覆樓主:

倉敷美觀也很優閒,也可帶小朋友去大原美術館,我之前去4天,也可找遊記,但不知你喜歡什麼?

大宅

kaobebe 發表於 19-5-19 01:22
倉敷美觀也很優閒,也可帶小朋友去大原美術館,我之前去4天,也可找遊記,但不知你喜歡什麼?
...

美術館我有興趣,可以給我資料嗎?

水晶宮

畀面勳章

kaobebe 發表於 19-5-19 01:22
...

樓主講福岡,不是岡山啊

水晶宮

畀面勳章

beargarden 發表於 19-5-19 18:56
美術館我有興趣,可以給我資料嗎?

佢講的美術館在岡山,不是福岡

大宅

回覆 lovelybaby2015 的帖子

SORRY,睇錯!

大宅

SORRY,我睇錯,不過福岡,我鐘意温泉,所以由布院必去,我覺得好舒服,別府就方便些,因為我覺得你最主要睇交通時間,如果你下個行程一來一回一日,大人小孩都辛苦!
太宰府其實一日慢慢行舒服過半日咁趕.你會唔會唸近些景點,好像Marinoa Outlet這些.

首頁

尾頁

跳至