自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

yan6148 發表於 19-5-8 19:52
回覆 9999金 的帖子

我跟貴豪去普陀山同九華山,去左6,7年喇~基本上每年都去一次。比較多人去普陀山,有 ...

請你分享多啲,我唸地藏菩薩佛號已兩年有多,唸地藏經、心經、普門品已一段時間(雖然未算好精進),如果有機會,我都好想去拜下地藏菩薩同觀音菩薩。喺香港,我都會去觀音廟,但係我就唔知邊度有地藏廟,所以一次都冇去過地藏廟,但係奇就奇在我都唔知邊樣就開始咗修地藏經。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

fionlei88 發表於 19-5-8 21:29
我第一年自己去時,好隨意,朋友就話第一應該去不肯去觀音先,之後再去紫竹林同南海觀音,在附近位置,好 ...

朋友跟我去咗三年,都話順利咗,以前好多嘢煩,要左問右問到處請神,去完第一年話順咗,第二年主動問我幾時會再去,我就年年聖誕節去,主要探朋友兼攞車自駕去,我飛上海多,由朋友度自駕去要三個幾鐘,試過飛寧波最方便,落機在機場轉車個半鐘就到碼頭,搭船去到普陀山全程兩個鐘,上岸後有好多酒店車會接客人返酒店,我住開銀雲山莊,約四百蚊一晚,位置方便,有餐廳,價錢唔貴,你上trip.com搵下,
I 大蚊豬   

公爵府

fionlei88 發表於 19-5-8 21:36
朋友跟我去咗三年,都話順利咗,以前好多嘢煩,要左問右問到處請神,去完第一年話順咗,第二年主動問我幾 ...

請問你去拜觀音定地藏菩薩?

翡翠宮

20020116 發表於 19-5-8 21:40
請問你去拜觀音定地藏菩薩?

普陀山有好多寺廟,供奉唔同嘅神靈,有佛祖同觀音,我主要去南海觀音,普濟寺,法雨寺,佛頂頂佛等,佛頂頂佛法力最高,位置亦係最高,搭纜車上去會好啲,另外去年有寶陀講寺新開,都係供奉佛祖,我比較隨意,每間寺院入去上香,無做咩法事同頌經,心誠則靈

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

自己去好方便囉

複式洋房

回覆 20020116 的帖子

香港我通常去旺角觀音廟同埋荃灣龍母廟,入面都有供奉地藏菩薩
如果有時間可以去九華山,係地藏菩薩道場,可以放炙口,消業障,令你過身既親人過得好d,我真係試過有d比較難解釋到既經歷

而且九華山風景好靚,暫時未有普陀山咁商業化

翡翠宮

fionlei88 發表於 19-5-8 21:48

普陀山有好多寺廟,供奉唔同嘅神靈,有佛祖同觀音,我主要 ...

俾多幾張相大家參考一下,普陀山俾我感覺比較寧靜,唔太嘈吵,唔似在大陸,似在台灣多,不過飲食較貴,如果有心食素,可以去寺廟內,好多都有素飯供應,五蚊人仔一位,包食飽飯,不過要早,上年在法雨寺有食過,十二點就完,所以唔可以太晏去

I 大蚊豬   

公爵府

yan6148 發表於 19-5-8 21:59

香港我通常去旺角觀音廟同埋荃灣龍母廟,入面都有供奉地藏菩薩

咁九華山同普陀山可唔可以一個團去晒?定要分兩次?請賜教

複式洋房

之前貴豪有出過8天團,去曬九華同普陀山,不過呢隻團好少,一年得一兩團,我問過參加過既團友,佢地話幾辛苦,我自己通常一年去九華一年去普陀咁,會舒服d

自由行我未試過自己去,所以答你唔到,不過兩個地方都分得有d遠

男爵府

zbt 發表於 19-5-8 20:24
我舊年去咗,確實好靈驗

請問你係1個定同埋c6去?

男爵府

朋友跟我去咗三年,都話順利咗,以前好多嘢煩,要左問右問到處請神,去完第一年話順咗,第二年主動問我幾 ...

jm好勁,識自己去 請教如第一次去或通常去,應該必定要去邊個山和寺?

男爵府

jm好勁,識自己去 請教如第一次去或通常去,應該必定要去邊個山和寺?

公爵府

yan6148 發表於 19-5-8 22:17

之前貴豪有出過8天團,去曬九華同普陀山,不過呢隻團好少,一年得一兩團,我問過參 ...

我有事想請教,請收pm

複式洋房

佛頂山,法雨寺,南海觀音,不肯去觀音

男爵府

yan6148 發表於 19-5-8 23:16

佛頂山,法雨寺,南海觀音,不肯去觀音

謝謝,我會睇下個團揀去呢啲地方

大宅

9999金 發表於 19-5-8 22:34
請問你係1個定同埋c6去?

求生bb和女女學業係同家姐一起,C6唔在場。實現咗後我同C6帶埋女女一起去普陀山還了願,感激神恩。

男爵府

講到我都想去

公爵府

zbt 發表於 19-5-8 23:50
求生bb和女女學業係同家姐一起,C6唔在場。實現咗後我同C6帶埋女女一起去普陀山還了願,感激神恩。
...

咁請問你去邊個廟求BB同學業呀?
我仔升大學呀,我應該去邊樹求呀?

大宅

20020116 發表於 19-5-9 00:38

我係家姐屋企供奉既觀音菩薩前面求既,我為女女求心水幼稚園,女女坐唔定,照常態一定考唔到。誰知她見心水幼稚園時一反常態,全程坐定,並且超水準發揮,一take取錄。除咗神跡,我都不知點解了。其實邊樹唔是最重要,重要是誠心祈求,加上自身努力,做足了就無遺憾。

大宅

20020116 發表於 19-5-9 00:38

求唔係在普陀山,實現咗去普陀山還咗願,拜咗普濟寺,南海觀音和法雨寺。

首頁
12345...6

尾頁

跳至