6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yingying1128 發表於 19-5-9 10:28
所以唔係我想攬住佢瞓, 而係佢需要我俾安全感佢, 奶嘴毛巾安撫公仔乜都唔得, 佢只需要我
...

咁你就繼續辛苦啦 奶咀又係。。。我女無食過

大宅

tpcmela 發表於 19-5-9 10:31
咁你就繼續辛苦啦 奶咀又係。。。我女無食過

其實習慣咗就唔辛苦㗎喇

侯爵府

yingying1128 發表於 19-5-9 10:35
其實習慣咗就唔辛苦㗎喇

不過晚晚抱住又唔係辦法 我女埋身食奶,食完會訓埋....

大宅

tpcmela 發表於 19-5-9 09:37
要比佢知道訓前會做d乜
我會幫佢著睡袋,播音樂
你地一向有無咁做?

一向有做,訓前,睇書,播音樂已經做左,唔係你講到咁易。

大宅

喊包媽媽 發表於 19-5-9 09:46
都係要狠心由佢喊到攰自己訓,知道喊死都冇人理就收聲,甘就自己乖,不過我覺得每個小朋友係由 ...

我也試過,佢喊左2 小時嘔奶,我驚咁會有意外所以改了拍訓。但也不成功

大宅

yingying1128 發表於 19-5-8 22:14
冇得解,唔係個個B都好湊…
唔係個個B都可以自己瞓
有得解有辨法就唔洗上來求救

你明,不過唔係人人明,覺得自己bb 好獨立好叻就話家長。其實個個bb 獨立不可以一方法apply 全部人,不過多d 意見試下希望有改善

大宅

freshrose 發表於 19-5-9 00:10
係大人床爬,我陪住佢,佢爬爬下就訓,訓到林先放返佢上bb 床

我bb之前都係抱訓,但係到佢轉身之後就由佢 ...

我冇放大人床,我怕之後佢不肯訓返bb 床

侯爵府

breadmother 發表於 19-5-9 12:39
一向有做,訓前,睇書,播音樂已經做左,唔係你講到咁易。

所以我知我女好好湊 但我陀得辛苦 嘔到生前2日

大宅

MinMinDes 發表於 19-5-9 01:15
如果之前 9 個月都係抱睡
你要一下子轉換成 "放落床拍睡" 係好困難的
我睇過一啲有關 bb 睡眠既資料

其實之前抱訓都係佢,佢未訓冧已放下床。不過我諗緊會唔會縮小啲時間,即以前抱15 min 宜家抱5 分鐘,因為晚晚2 小時先訓,大家也攰,昨晚破紀錄2.5 小時

大宅

MinMinDes 發表於 19-5-9 01:21
我 bb 4 個多月時係用呢個方法的
開頭係好挫敗,成日一放床就喊
但漸漸 bb 會有進步,成功次數愈來愈多

我有比,奶咀,公仔,咬巾,除了奶咀其他掉開。企起身,申手摸我。我覺得好挫敗係一星期了唔見有進步,日頭好d. 最長試過1 小時,最快試過一放就得但夜晚完全唔惦

大宅

catping 發表於 19-5-9 09:27
確實你好想佢訓,佢又搞搞震,10分鐘都厭耐,或者訓前唔好玩太勞累的遊戲,指定動作睇下書,到佢好眼訓就 ...

謝謝,不過睇書,暗燈,音樂全部有了,佢每次在床係超眼訓。已經一星期冇進步過,相反好似時間仲耐左。有諗過放棄返返抱訓但又覺得咁做唔知抱到幾大。

侯爵府

回覆 breadmother 的帖子

唔會架, 我BB 都係訓林左就放返佢係BB 床, 同埋佢平時訓午睡唔係訓係床架, 我BB 好彈性, 邊到訓都得

大宅

freshrose 發表於 19-5-9 13:55
回覆 breadmother 的帖子

唔會架, 我BB 都係訓林左就放返佢係BB 床, 同埋佢平時訓午睡唔係訓係床架, 我BB ...

咁已經好乖

大宅

breadmother 發表於 19-5-9 12:48
其實之前抱訓都係佢,佢未訓冧已放下床。不過我諗緊會唔會縮小啲時間,即以前抱15 min 宜家抱5 分鐘,因為 ...

2 個鐘哄睡... 真係好辛苦

我由抱睡轉做拍睡既過渡期
都係逐漸縮短抱抱既時間
而抱抱既最大目的
係等佢安心和 calm down
一邊抱一邊輕聲說話安撫 bb
當 bb 冇再郁身郁勢
又聽到佢呼吸均勻緩慢先放落床
果陣 bb 仍然清醒但睡意已高
再放床拍拍會較易成功
咁樣持續落去
Bb 便會學識冇咁依賴抱抱

另外,bb 日間會否瞓得太多?
佢活動量充足嗎?

別墅

breadmother 發表於 19-5-9 12:51
我有比,奶咀,公仔,咬巾,除了奶咀其他掉開。企起身,申手摸我。我覺得好挫敗係一星期了唔見有進步,日 ...

我仔反而夜晚可以自己瞓,係床仔典到累就睡,但日頭典到累就大喊,係要抱睡,仲要嘁一輪扭一餐,真的有經歷過才體會到那種累

大宅

MinMinDes 發表於 19-5-9 16:22
2 個鐘哄睡... 真係好辛苦

我由抱睡轉做拍睡既過渡期

謝謝你分享,我就不覺佢日訓得多,而且我好肯定佢係眼訓的,我以前都係抱到唔郁就放落床仔,宜家就直接放下床佢就勁轉身,爬起企係度。但係佢眼訓的因狅摔眼,我可能夜晚要抱返一陣先拍訓可能好d

大宅

Sammileejamesbb 發表於 19-5-9 16:58

我仔反而夜晚可以自己瞓,係床仔典到累就睡,但日頭 ...

謝謝分享,你令我知道真是每個bb 需要唔同,未必有一個公式方法但大家share 意見希望可以改善。
健康院姑娘就叫放底佢由佢,當然啦個仔唔係佢,喊到比人投訴又唔闕佢事,我都想bb 自己獨立但睇得出佢需要安全感求安撫。以前諗抱得幾耐,咪盡力但佢大真是冇力咪要諗方法,不是人人明

大宅

Sammileejamesbb 發表於 19-5-9 16:58

我仔反而夜晚可以自己瞓,係床仔典到累就睡,但日頭 ...

勁有同感

大宅

breadmother 發表於 19-5-9 19:12
謝謝分享,你令我知道真是每個bb 需要唔同,未必有一個公式方法但大家share 意見希望可以改善。
健康院姑 ...

我明,完全明

別墅

breadmother 發表於 19-5-8 18:51
一直抱住bb 差不多訓著才放下床,已經9 個月太重抱不到,於是直接放落bb 床拍佢但佢不停轉身爬企,已經試了 ...

落床之後轉身爬企既過程會喊嘛?唔喊既就由佢繼續轉,如果喊既話可以試下狠心小小唔好即時抱佢,睇住佢喊,唔好比反應佢,等五分鐘再抱起輕拍兩分鐘無限loop,等佢喊攰就訓,唔想狠心既,唯有照抱住佢,不過抱住佢既同時要比佢習慣攞住一樣嘢(安撫物),例如紗巾之類同邊抱邊輕輕拍,習慣後keep住輕輕拍然後嘗試放落床,放落床果陣最好patpat掂床先再慢慢放上半身,之後每次減少抱佢既時間改為輕拍+安撫物,其次可以同bb訂立規律既作息時間同睡前習慣,我對我仔係無論佢訓晏教定夜晚都好,我都會做同一套動作就係比奶嘴、將紗被放入佢手再拉窗簾。另外可以試下訓前唔好播音樂

首頁

尾頁

跳至