6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直抱住bb 差不多訓著才放下床,已經9 個月太重抱不到,於是直接放落bb 床拍佢但佢不停轉身爬企,已經試了一星期仲係咁,1 日3-4 次覺,最快係頭一日10 分鐘得但之後越來越衰,試過2 小時,不停爬起我又放返佢訓低,無限loop 到大家也攰,佢明明好眼訓,已經摔曬眼但仍然轉身,爬,企。已經開曬音樂,同以前抱住暗佢一樣,有冇高人指點下!

侯爵府

breadmother 發表於 19-5-8 18:51
一直抱住bb 差不多訓著才放下床,已經9 個月太重抱不到,於是直接放落bb 床拍佢但佢不停轉身爬企,已經試了 ...

我由得佢咬住奶嘴爬,爬爬下就自己訓着,有時都爬成個鐘先肯訓

大宅

freshrose 發表於 19-5-8 19:59
我由得佢咬住奶嘴爬,爬爬下就自己訓着,有時都爬成個鐘先肯訓

但是爬到企係身,咁你會陪住佢定由他一個在房?

侯爵府

一直抱住bb 差不多訓著才放下床,已經9 個月太重抱不到,於是直接放落bb 床拍佢但佢不停轉身爬企,已經試了 ...

因為bb習慣左要抱住訓
點解你地當初要抱住呢?

男爵府

我都係甘,大大下好D,到15M可以飲奶之後放低拍拍訓著,個個小朋友性格晤同,比較冇安全感既係要抱訓,冇話啱唔啱,唔係一定要自己訓到就叫叻

男爵府

我會揹著後面做下家務佢會自己訓著,我bb一樣會不停企,行來行去,唔會自己訓

大宅

tpcmela 發表於 19-5-8 21:19
因為bb習慣左要抱住訓
點解你地當初要抱住呢?

冇得解,唔係個個B都好湊…
唔係個個B都可以自己瞓
有得解有辨法就唔洗上來求救

侯爵府

yingying1128 發表於 19-5-8 22:14
冇得解,唔係個個B都好湊…
唔係個個B都可以自己瞓
有得解有辨法就唔洗上來求救

我明白,你當初唔做呢d佢地就唔會識唔會知
因為要介係好難
唯有抱住佢訓...

侯爵府

breadmother 發表於 19-5-8 21:12
但是爬到企係身,咁你會陪住佢定由他一個在房?

係大人床爬,我陪住佢,佢爬爬下就訓,訓到林先放返佢上bb 床

我bb之前都係抱訓,但係到佢轉身之後就由佢食完枝奶係大人床上自我放電

大宅

如果之前 9 個月都係抱睡
你要一下子轉換成 "放落床拍睡" 係好困難的
我睇過一啲有關 bb 睡眠既資料
係教媽媽點樣轉移入睡方式的
若然想由 "抱睡" 轉為 "拍睡"
咁可以响 bb 有睡意時抱住 bb 安撫
直到 bb 就快瞓著(但未正式入睡)時將佢放落床度拍拍哄睡
(切忌唔好抱到 bb 在你懷中熟睡)
讓 bb 真正入睡果刻是在床上自行完成的
如果一放落床時 bb 醒左甚至係喊
就重覆 "抱到快瞓著就放床" 呢個動作
目的係打斷先前建立的睡眠連結(抱 = 瞓)
重新學習在床上拍拍瞓覺

大宅

我 bb 4 個多月時係用呢個方法的
開頭係好挫敗,成日一放床就喊
但漸漸 bb 會有進步,成功次數愈來愈多
再配合有規律既時間表、睡眠儀式
有需要可以俾 "安撫物"(奶咀、紗巾、公仔等)幫助安定情緒

你果個 case 更加唔容易
因 9 個月大的 bb 活動能力太強
可能你要諗多啲方法點樣先令 bb 安寧一啲
Bb keep 住 hyper 好難幫佢入睡

大宅

tpcmela 發表於 19-5-8 23:11
我明白,你當初唔做呢d佢地就唔會識唔會知
因為要介係好難
唯有抱住佢訓...

甘你真係唔明,你以為我地好想抱住呀B瞓咩……

男爵府

確實你好想佢訓,佢又搞搞震,10分鐘都厭耐,或者訓前唔好玩太勞累的遊戲,指定動作睇下書,到佢好眼訓就放落床,然後把燈轉暗比佢知有分別,佢在床企唔洗理佢陪在床邊就可以,不用多說話,因為你既情緒都好影響佢,持之以恆!比bb知道這個模式!最好頭2星期都唔好太大改變,因為有時星期六日出一出夜街改變咗就搞亂咗!
凡事起頭難,試咗2個星期唔得既再睇下點樣好啲!

侯爵府

yingying1128 發表於 19-5-9 03:12
甘你真係唔明,你以為我地好想抱住呀B瞓咩……

要比佢知道訓前會做d乜
我會幫佢著睡袋,播音樂
你地一向有無咁做?

每個人湊b都唔同,但你要狠心對佢就會成功!

男爵府

tpcmela 發表於 19-5-9 09:37
要比佢知道訓前會做d乜
我會幫佢著睡袋,播音樂
你地一向有無咁做?

都係要狠心由佢喊到攰自己訓,知道喊死都冇人理就收聲,甘就自己乖,不過我覺得每個小朋友係由父母呵護長大,有時晤一定要「軍訓」,各位媽媽bb總會大,愛心付出的忍耐總會有回報

大宅

tpcmela 發表於 19-5-9 09:37
要比佢知道訓前會做d乜
我會幫佢著睡袋,播音樂
你地一向有無咁做?

有做都係甘,唔係個個家長都可以狠心,好似我仔仔甘 連瞓著覺都要樹熊式咁樣攬住瞓, 如果唔係就會每晚兩個鐘喊一次, 我仔仔連醫生都睇過, 連醫生都話有啲bb係需要好大嘅安全感, 咁我又覺得如果我咁樣攬住佢瞓佢又瞓得到我又瞓得到嘅咁就冇所謂

大宅

喊包媽媽 發表於 19-5-9 09:46
都係要狠心由佢喊到攰自己訓,知道喊死都冇人理就收聲,甘就自己乖,不過我覺得每個小朋友係由 ...

所以唔係我想攬住佢瞓, 而係佢需要我俾安全感佢, 奶嘴毛巾安撫公仔乜都唔得, 佢只需要我

侯爵府

都係要狠心由佢喊到攰自己訓,知道喊死都冇人理就收聲,甘就自己乖,不過我覺得每個小朋友係由 ...

係,因為bb好醒,只有父母先知自己個b要乜
我女喊時會周圍望人睇下有無人理佢,我會去煮飯做屋企野

大宅

好似我仔仔咁, 佢係自從入完醫院之後嚇親先要攬住瞓, 之前佢係可以自己放bb床

侯爵府

yingying1128 發表於 19-5-9 10:27
有做都係甘,唔係個個家長都可以狠心,好似我仔仔甘 連瞓著覺都要樹熊式咁樣攬住瞓, 如果唔係就會每晚兩個 ...

其實你知道佢介唔到,因為佢需要好多安全感
所以你無得揀呢

首頁

尾頁

跳至