產前產後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,因為我想BB有第二保障,以防萬一都好! 但費用貴,年期好似又唔太長,得20年左右

臍帶血(臍血)又稱為「胎盤血」,是指嬰兒出生並剪斷臍帶後,存在於臍帶與胎盤中的血液。過去,當嬰兒出生後,臍帶血會被視為醫療廢物與胎盤一併丟棄,但隨著醫療及生物科技發展迅速,臍帶血的功用亦被逐一發掘出來。

臍帶血含有豐富的幹細胞,稱為「造血幹細胞」,能分化成紅血球、白紅球及血小板等血液及免疫系統細胞,可以治療包括惡性腫瘤(癌症)、血液、免疫系統不全及代謝異常等高達 113 種疾病5,6,是寶貴的醫療資源。至今,全球已有超過 40,000 宗成功利用臍帶血救活病人的移植案例5,可見臍帶血在醫療及生物科技應用範疇上相當廣泛。

複式洋房

想問下要幾錢?

洋房

Raphaelmother 發表於 19-5-8 23:40
想問下要幾錢?

我留意到有唔同種類,幾萬到10萬

複式洋房

回覆 Kristyblue 的帖子

我同太太已經幫未出世嘅bb買咗储存臍帶血嘅服務啦(23年),其實臍帶血一定唔係萬能藥但係的而且確證實咗可以幫助治療到好多疾病,特別係同血液相關嘅疾病好似白血病呀、淋巴腫瘤呀個d。呢D都算係比較常見嘅高危疾病之一,同埋我了解過之後先知臍帶血係世界總有幾百項臨床研究做緊,分分鐘係呢幾年又證實到可以醫多更多疾病。所以我同太太聽完之後就決定咗買呢個service,你問我2萬幾算唔算貴?的確唔係一條小數目,但既然真係可以保障到BB我都唔太介意比呢筆錢! 同埋我草個間係假設過左23年無用到都可以繼續草落去架,只需要每年比番D管理費! 不過係我角度當然想一世都唔會用到啦

別墅

我都有幫阿仔儲臍帶血,雖然用既機會未必真係好高,但萬一冇儲到而要去搵其他陌生人既血可能仲難,果時同c6計過,18年2萬幾蚊都接受到,當買多份保險

記得跟我張單個sales都幾細心,臨生前一個禮拜特登打電話黎提我要帶個工具箱去醫院

大宅

khjcli 發表於 19-5-17 15:51
我都有幫阿仔儲臍帶血,雖然用既機會未必真係好高,但萬一冇儲到而要去搵其他陌生人既血可能仲難,果時同c6 ...

你好,請問你幫趁邊間臍帶血公司

洋房

我都有幫阿仔儲臍帶血,雖然用既機會未必真係好高,但萬一冇儲到而要去搵其他陌生人既血可能仲難,果時同c6 ...

請問應提供有關資料嗎

大宅

請問去邊間儲?
佢哋是儲番自己公司有個位?

大宅

PeterWan99 發表於 19-5-16 10:06

我同太太已經幫未出世嘅bb買咗储存臍帶血嘅服務啦(23年),其實臍帶血一定唔係萬能 ...

想請問你用邊間?
佢地是將臍帶血儲番公司度?

洋房

貴係絕對~ 因為有專人幫你抽,再將臍帶血放入D分離機+冷凍etc變成幹細胞(約一張紙牌嘅size),最後會有人24hrs睇住溫度。
不過講真派上用場嘅地方真心唔多,一黎臍帶血嘅分量好少(只適用於少於30kg嘅人身上如果冇記錯)。

如果BB出生後發現有任何疾病先可以考慮用。當佢長大,其臍帶血嘅血量不足身體所需,所以係派唔上用場。

(如有錯請指正🙇🏻‍♀️)

大宅

PeterWan99 發表於 19-5-16 10:06

我同太太已經幫未出世嘅bb買咗储存臍帶血嘅服務啦(23年),其實臍帶血一定唔係萬能 ...

請問你用咩公司?

複式洋房

回覆 Mahahafree 的帖子

Cordlife 康盛人生

大宅

洋房

我儲生寶,其實計落一年都係1000蚊到。。當買個保障都好

別墅

SisIz 發表於 20-9-29 15:19

我都儲左生寶,覺得佢地技術先進D, 果陣跟我個sales都幾professional

別墅

SisIz 發表於 20-9-29 15:19

我都儲左生寶,覺得佢地技術先進D, 果陣跟我個sales都幾professional

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊